Artikel top billede

Derfor skal it-chefen - ikke direktøren - bestemme

Det er vigtigt for virksomhedens resultater, at it-chefen er med i beslutningsprocessen om outsourcing, viser ny forskning.

Grundlaget for beslutningen om at migrere virksomhedens it-funktioner til skyen eller den anden side af kloden fremlægges som regel som et sæt specifikke cost-benefit-beregninger.

Ligegyldig hvor kompleks afvejningen mellem de indledende besparelser og konsekvenserne på lang sigt ved outsourcing af it-funktioner er, så er det i det mindste tilsyneladende en rationel proces.

Alligevel er menneskelige ego'er og markeringer af territorium også en del af billedet.

Og netop det er omdrejningspunktet for en undersøgelse udført af Subrata Chakrabarty fra University of Nebraska og Dwayne Whitten fra Texas.

De to typer chefer

Denne forskning opdeler til dette formål erhvervslivets chefer i to lejre:

På den ene side er der de specifikt it-relaterede chefer såsom it-direktøren og lederen af it-afdelingen, mens der på den anden side står de forretningsrelaterede chefer.

De tæller eksempelvis den administrerende direktør eller koncerndirektøren, økonomidirektøren og driftsdirektøren.

"Selvom forretningscheferne har tendens til at tilskrive virksomhedens eventuelle succes til deres egne personlige kvaliteter, så har de det med at tilskrive eventuelle fiaskoer andre årsager," skriver forskerne i deres videnskabelige artikel, der er offentliggjort i tidsskriftet IEEE Transactions on Engineering Management.

"Under pres på grund af deres virksomheds dårlige resultater skyder forretningschefer ofte skylden på it-cheferne ved at kategorisere den interne it-afdeling som en omkostning."

Forretningschefer bliver usikre

De argumenterer endvidere: "En virksomheds dårlige resultater gør dens forretningschefer usikre. Det giver anledning til magtkampe, hvor økonomidirektøren og driftsdirektøren allierer sig med den administrerende direktør for i fællesskab bedre at kunne forsvare sig."

Men forskningen viser, at de virksomheder, hvor forretningscheferne tromler it-chefen, hvad angår beslutningen om at outsource, faktisk får mindst økonomisk gavn af deres outsourcede systemer.

De rå tal: Derfor skal it-chefen med helt frem

Ud af de i alt 163 virksomheder, der deltog i undersøgelsen, var det kun 26,7 procent af de virksomheder, hvor it-afdelingen var blevet kørt ud på et sidespor, der efter outsourcing kunne rapportere om en produktkvalitet over middel.

Det kunne derimod 63,5 procent af de undersøgte virksomheder med delt beslutningsmagt, mens hele 70,6 procent af de virksomheder, der havde uddelegeret hele beslutningsmagten til it-afdelingen, kunne rapportere om outsourcing-resultater, der var bedre end middel.

"Når det drejer sig om outsourcing af it-opgaver, kan forretningscheferne finde grunde til at retfærdiggøre en forøgelse af deres egen magt på bekostning af it-chefernes magt, selvom det i sidste ende kan være skadeligt for resultaterne af outsourcing-aktiviteten," skriver Chakrabarty og Whitten.

Sådanne magtkampe kan også vise sig at være skadelige for den overordnede strategi hos virksomheder i økonomiske vanskeligheder.

Når de er under pres, viger forretningschefer tilbage fra den "sværere opgave at forandre det eksterne miljø (såsom at udvikle nye kunder eller et nyt marked) og foretrækker i stedet den lettere løsning at forandre en organisations interne struktur og beslutningstagende roller."

Læs også:

Derfor skal du ringe til it-chefen når krisen brager løs.

Midt i en spare-tid: Sådan bliver it Nykredits redning

Klar besked til [b]CIO'en: Sådan skal du overleve

Overblik: Her er de vigtigste it-job i Danmark

Her er Danmarks bedste it-chef - Årets CIO 2011.

Smarte tricks til at gøre din it-afdeling langt bedre.[/b]

Oversat af Thomas Bøndergaard
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere