Artikel top billede

Sådan kan hårdt pressede HP komme tilbage på sporet

Læs her, hvordan HP ifølge analytikerne kan klare sig igennem stormen.

Computerworld News Service: Den globale økonomi, dårlige markedsforhold og forvirring i ledelsen udgør tilsammen et voldsomt stormvejr, der har fået Hewlett-Packard til at vakle i det første kvartal af regnskabsåret 2012. 

Selskabets profit faldt med hele 44 procent i det regnskabskvartal, der endte 31. januar.

Det skyldtes primært lave salgstal for pc'er til både forbrugere og erhverv samt inden for print.

Brancheanalytikere vurderer, at det kommer til at kræve et stort arbejde for en af verdens største pc-producenter at komme tilbage på sporet.

Analytiker Charles King fra Pund-IT tror dog, at HP vil vokse med opgaven.

"HP og selskabets chefer forsøger grundlæggende at håndtere en meget vanskelig overgang - hvoraf nogle udfordringer er selvvalgte, mens andre kan tilskrives tidligere chefers fejltrin - under den største globale økonomiske nedsmeltning i et par generationer. Den proces vil nødvendigvis være vanskelig, ligesom resultaterne dårligt kan blive andet end rodede," tilføjer King.

Svær situation

Dan Olds, der er analytiker hos Gabriel Consulting Group, er enig i, at mange af faktorerne, heriblandt nogle som selskabet selv har skabt, tilsammen efterlader HP i en svær situation.

"Dette blev kvartalet, hvor kombinationen af tidligere tiders dårlige ledelsesbeslutninger og markedsvilkårene ramte HP i hovedet eller mere nøjagtigt på pengepungen," påpeger Olds.

Selvom en stor del af grunden til HP's dårlige resultater dette kvartal kan tilskrives eksterne forhold såsom den globale recession og manglen på harddiske forårsaget af oversvømmelserne i Thailand, så har dårlige træk i HP's ledelse bestemt også haft noget at sige," vurderer han. "Et hurtigt blik tilbage på det sidste års tid fortæller hele historien."

HP's tidligere topchef, Leo Apotheker, forårsagede en masse forvirring sidste august, da han udtalte, at HP overvejede at frasælge pc-forretningen.

Selvom selskabet senere besluttede at beholde pc-forretningen, så var skaden sket.

Forbrugere og de store erhvervskunder var kommet i tvivl, om de burde undlade at købe fra HP, mens konkurrerende pc-producenter såsom Dell og Lenovo oplevede fornyet fremgang.

"Det gjorde, at HP blev oplevet som ubeslutsom, hvilket sandsynligvis resulterede direkte i et lavere pc-salg i sidste halvår," vurderer Olds.

"Det skete, på et tidspunkt pc-markedet i forvejen var under pres på grund af tablets og smartphones," tilføjer han.

Derfor vil det tage flere år

Det var i det hele taget ikke nogen god beslutning at ansætte Apotheker. Han er en engageret software-fyr, men han så ikke ud til at have megen føling med, hvordan man driver et diversificeret hardwareselskab. At fyre ham før der var gået et år, var den rigtige beslutning, men de kommer til at tage nogle hug, mens de vikler sig ud af hans fejltrin og genopbygger deres omdømme."

HP står ifølge Crawford Del Prete, der er analytiker hos IDC, foran en lang retableringsfase.

"I dag er HP alt for afhængig af commodity-hardware og services med lav margin. Som tiden går, vil selskabet være nødt til at tilføje software og enterprise-services med højere værdi, der kan øge marginerne. Denne overgang vil tage lang tid - årevis - og den vil kræve et stærkt lederskab. Meg Whitman kan godt klare det, men det bliver vanskeligt," vurderer Del Prete.

Whitman, der er HP's nye topchef, skal gøre det tydeligt for forbrugerne og for det lukrative enterprise-marked, præcist hvor HP står, og hvad de kan forvente fra selskabet fremover, fremhæver Patrick Moorhead, der er analytiker hos Moor Insights & Strategy.

"Selskabet har besluttet at blive i pc-markedet," siger han. "Derfor er det nu på tide at lægge en højere indsats. HP's nylige fiaskoer inden for smartphones og tablets har gjort, at selskabet holder sig tilbage fra at afprøve nye ting."

"HP har brug for at gå tilbage til den gamle praksis med at belønne medarbejdere og forretningsenheder for at innovere," tilføjer Moorhead. "Det ønsker veteranerne i HP også, fordi det ligger i deres DNA."

Oversat af Thomas Bøndergaard

Læs også:

HP-topchef: Derfor falder vores omsætning og profit.

HP tager stor beslutning: WebOS bliver open source.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere