Test: Slank bærbar med idiotiske overraskelser

Samsungs nyeste bud på en ultrabook er 13 tommer, og den følger fint med konkurrenterne. Men der er både skuffelser og overraskelser gemt bag det sølvgrå design.

Test: Slank bærbar med idiotiske overraskelser

Anmeldelse: Samsung 530U3B-A02 lyder som navnet på en sydkoreansk ubåd, men det er den seneste ultrabook fra Sydkorea.

Den bærbare computer er den nyeste model i Samsungs Series 5 Ultra, og den er særdeles tynd og vejer ikke ret meget.

Helt præcist viser badevægten, at computeren vejer 1,4 kilo, og selv om det ikke lyder af meget, er det faktisk den øvre grænse for en ultrabook i 13 tommer klassen.

Til sammenligning vejer konkurrenten Toshiba Satellite Z830 på ligeledes 13 tommer blot 1,1 kilo.

Det er lidt over et år siden, at Samsung lancerede sin første rigtig tynde bærbar, Samsung Series 9, som vi testede i efteråret 2011.

Den er klædt i sort og virker meget mere stilfuld end Samsung 530U3B-A02, til gengæld har sydkoreanerne virkelig fået fintunet motoren på den nyeste model.

Mens den ældre Samsung Series 9 scorede 6.895 point i PC Mark Vantage, så fik 530U3B-A02 hele 10.010 point i benchmarkprogrammet, der måler hastighed og ydevene i en række typiske scenarier som billedbehandling, videoafspilning og spil.

Samsung Series 9 sælges i øjeblikket til 12.000 kroner, mens du kan få 530U3B-A02 for 7.800 kroner.

Der er altså en god portion penge at spare på at vælge den nye model, som er både hurtigere og billigere - men måske ikke helt så lækker.

I forhold til konkurrenterne følger den nye Samsung 530U3B-A02 godt med, og den ligger tæt på en af de allerbedste ultrabooks, som vi har testet, Asus UX31, som fik 10.411 point med PC Mark Vantage.

Model med og uden SSD

I vores testmodel sidder en 128 gigabyte SSD i stedet for en traditionel harddisk. Det er med til at sikre den høje hastighed, men Samsung har også lancereret en model uden SSD.

Den hedder lidt forvirrende næsten det samme, 530U3B-A01, og den er billigere, men også langsommere på grund af sin mekaniske harddisk på 500 gigabyte.

Du skal derfor kigge dig godt for, hvis du er jagt efter en ny maskine i Samsung Serie 5, da det er let at forveksle de to.

Computerens skærm er 13,3 tommer, og den har en opløsning på 1366 gange 768 pixel, og det er standard på mange maskiner i samme klasse.

Selv om Samsung er kendt for sine flotte fladskærme, har det ikke en afsmittende effekt på 530U3B-A02.

Den har matte farver, og betragtningsvinklen er ikke særlig stor. Du skal ikke flytte hovedet meget til højre eller venstre, når du sidder lige foran skærmen, før billedet bliver meget utydeligt og udvasket.

Samsung kalder på sin hjemmeside skærmen for "superior display...stunning....brilliant", og det er virkelig overgearet sydkoreansk salgsgas, og nogen skulle tvinge den ansvarlige ordsnedker på et benhårdt tre ugers kursus i at henrette flødeskumstillægsord.

Du kan godt regne med at skulle skrue godt op for lysstyrken på denne model, hvis du vil have mest muligt ud af skærmen. Og det kommer til at koste på batterilevetiden, der i forvejen ikke er den bedste, som vi har set på ultrabook.

Computeren kan dog holde til en kort arbejdsdag med et par pauser undervejs uden at besøge en stikkontakt.

Mangler lækkerheds-faktor

Samsung 530U3B-A02 føles en smule plastikagtig, selv om den egentlig er udført i en blanding af behandlet aluminium og fiberglas.

Det er ikke rigtig slemt, men der mangler lidt kvalitetsfølelse over maskinen.

Lækkerheds-faktoren er ganske enkelt til at overse, men computeren er ikke decideret grim. 

Tastaturet er udmærket, og det flekser ikke særligt meget, selv hvis du trykker hårdt. Der er luft mellem de sorte taster, der desværre ikke er baggrundsbelyste.

Samsung har sørget for god plads til piletasterne. Det er en vigtig detalje, da de ofte er nemmere at bruge til at navigere rundt i eksempelvis et Word-dokument i stedet for at bruge trackpad'en. 

Den er i øvrigt noget følsom, og vi blev ikke rigtig gode venner med den i testperioden.

Trackpad'en understøtter nemlig multitouch, som egentlig kan være meget praktisk. Problemet er bare, at hvis to fingre eller håndflader strejfer trackpad'en samtidig, zoomes der ind og ud på skærmen.

Eller ikoner forstørres eller formindskes. Det oplevede vi alt for mange gange under testperioden.

Heldigvis kan du med tasterne FN + F5 slå trackpad'en til og fra, hvis den opfører sig fuldkommen tosset. Det kan anbefales, hvis du skriver meget. 

Fjollede spil

Trackpad'en er ikke det eneste punkt, som fik os til at sukke og ryste på hovedet som en gammel sur cigarfar.

Samsung har nemlig præinstalleret en masse programmer på maskinen, og hvis de var fantastiske, var det måske fin service. Men det er ikke tilfældet. 

Computeren er proppet med fjollede småspil fra producenten Wild Tangent Games som Farm Frenzy og Polar Golfer, og de fylder pladsen på den dyrebare 128 gigabyte store SSD-harddisk.

Spillene er proppet med reklamer og begrænsede, men du kan mod betaling få dem låst op. 

For pokker! Hold nu op med det pjat, Samsung! 

Sydkoreanerne får sikker en pæn betaling fra Wild Tangent Games, men det er direkte tåbeligt og en hån mod kunderne, at de skal pakke en fin, ny computer ud, som er fyldt med åndssvage reklamespil, hvis eneste formål er at malke kunderne yderligere. Det klæder på ingen måde en maskine til næsten 8.000 kroner.

Masser af muligheder

Samsung har dog også foretaget en række fornuftige valg med 530U3B-A02.

Den er udstyret med hele tre USB-porte, en af dem USB 3.0.

Det er også blevet plads til blandt andet en kortlæser, fuld HDMI-port og Ethernet-port, så computeren også kan komme på nettet via kablet forbindelse. 

De mange tilslutningsmuligheder er et stort plus, da de øger computerens funktionalitet. 

Som en ekstra bonus er et dæksel monteret i bunden af maskinen, og det kan nemt skrues af, og du kan få adgang til at udskifte ram og harddisk. 

Det er kun på de færreste ultrabooks, hvor det i øjeblikket er muligt, og det kan være med til at forlænge computerens levetid.

Efter et par år kan du dermed nemt give den bærbare pc større harddisk og flere og hurtigere ram. 

Alt i alt er Samsung 530U3B-A02 en ganske udmærket maskine, der leverer en solid ydelse for pengene. Men den er et lidt anonymt bekendtskab uden den store lækkerhedsværdi.

Især de mange tilslutningsmuligheder trækker op, mens vi ikke er begejstrede for trackpad'en og alle de reklamespil, som harddisken er fyldt op med. 

Samsung 530U3B-A02 ender på karakteren fire ud af seks.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Kombit har fundet leverandør til udbud på 120 millioner kroner: Her er vinderen af udbuddet om Nemrefusion 3.0
Der er nu fundet en vinder af udbuddet om Nemrefusion 3.0, der skal løses de samme opgaver, som den tidligere udgave systemet, men bliver mere moderne og brugervenlig.
Computerworld
Stor krise i den danske it-stjerne David Heinemeiers Hanssons firma: Her er historien om dramaet, der fik en tredjedel af de ansatte i Basecamp til at smække med døren
De ansatte har i hobe forladt David Heinemeier Hanssons amerikanske succes-firma Basecamp efter en intern racisme-debat. Hvordan kunne det gå så galt?
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Sådan: Ryd forhindringerne af vejen på cloudrejsen
IBM Cloud gør det lettere at lægge kritiske applikationer i skyen eller på en hybrid platform samt bevare kontrol og ejerskab – med fuld understøttelse af SAP og VMware.