Artikel top billede

Kommuner: Sådan vil vi stoppe KMD's monopol

Kommunerne vil have mere konkurrence og innovation ind på markedet for kommunale fagsystemer. Formålet er hente kæmpe besparelser på arbejdsgange og softwarelicenser.

Læs også:
Så mange penge skændes KMD og kommunerne om

Kombit om monopol-kritik: Det er sludder og spin!

Vrede kommuner: KMD holder sine priser skjult for os

Et spritnyt kommunalt it-arkitektråd skal være med til at skære navlestrengen over til flere af KMD's defacto-monopolsystemer, som alle kommuner i dag er afhængige af.

Kommunernes It-arkitekturråd er navnet på den nye organisation, der er sammensat af seks medlemmer fra kommunerne, to fra Kommunernes Landsforening (KL) og en fra kommunernes it-fællesskab, Kombit.

Rådets nye formand, digitaliseringschef fra Odense Kommune, Allan Bager, fortæller til Computerworld, at It-arkitekturrådets fornemmeste opgave bliver at stille krav til kommunernes it-arkitektur, hvorefter Kombit kan gå i udbud med de specifikke krav til de kommunale it-systemer.

"Landets 98 kommuner løser stort set samme opgaver, og derfor kommer vi ind i billedet med krav til arkitektur, kravspecifikationer og fælles snitflader. På den måde får vi systemer, der kan tale med hinanden," siger Allan Bager til Computerworld.

Sparer en million kroner om dagen

Kommunernes nuværende prisaftale med KMD udløber i 2014, og Allan Bager forventer, at kommunerne senest i 2018 vil have skitseret alle kommunale it-krav, så andre it-leverandører kan komme ind kampen om de kommunale it-millioner.

Om seks år er det forsigtige gæt, at kommunerne årligt vil spare minimum 300 millioner kroner ved også at handle med andre it-leverandører end KMD på deres fagsystemer.

"Vi sparer cirka en million kroner om dagen. Jo flere leverandører, der er på markedet, des mere innovation og flere konkurrencedygtige priser kan vi også forvente," konstaterer Allan Bager.

Byg én gang - brug alle steder

Han forklarer, at It-arkitekturrådet overordnet arbejder på at strikke kommunernes rammearkitektur og snitflader sammen.

Mere konkret går rådet i gang med at se på hvilke snitfladekrav, der egentlig bør være til kommunernes it-systemer.

"Fordi vi stiller de samme snitfladekrav til alle kommunernes it-systemer, så vil de eksempelvis trække CPR-numre på samme måde. Lige den komponent til at trække CPR-numre skal jo kun bygges én gang og kunne implementeres alle steder. Det vil vi kunne spare en masse penge på," fortæller Allan Bager.

Mere effektive arbejdsgange

Kommunernes It-arkitekturåd er dog helt på det rene med, at det har været svært at tage konkurrencen op mod KMD, fordi fagsystemerne er syltet ind i dansk lovgivning.

"Vi vil derfor gerne have bygget en regelmotor, så den specifikke danske lovgivning bliver isoleret i ganske få komponenter, mens andre komponenter står for funktionshåndteringen," lyder det for den nyudnævnte formand for kommunernes It-arkitekturråd, Allan Bager.

"Den store besparelse ligger jo i at designe bedre og tidssvarende it-systemer i komponenter, der kan udskiftes fra den ene leverandør til den anden. På den måde får vi også en mulighed for at optimere vores arbejdsgange, og der kan ligge en endnu større besparelse end på de rå software-licensbesparelser," fortsætter han.

Første udbud på vej

Allan Bager eksemplificerer sit udsagn med, hvordan fremtidens udstedelse af pas eventuelt skulle fungere.

"Hvis vi fra centralt hold kan totaloptimere arbejdsgangene på tværs mellem kommunernen og i dette tilfælde Rigspolitiet, så er der meget at hente," siger han.

It-arkitekturrådet har allerede smøget arbejdsærmerne op, og Allan Bager forventer, at det første udbud fra Kombit bygget på rådets rammearkitektur vil se dagens lys, inden 2012 rinder ud.

Læs også:
Så mange penge skændes KMD og kommunerne om

Kombit om monopol-kritik: Det er sludder og spin!

Vrede kommuner: KMD holder sine priser skjult for os
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Internationale dataoverførsler: Bananrepublikker og spionage

Det er nu lovpligtigt at dokumentere beskyttelsesniveauet af persondata, når de overføres til tredjelande. Vi sætter derfor fokus på, hvordan virksomhederne styrer deres internationale dataoverførsler fri af tredjelandes overvågning. Vi dykker samtidig ned i hele det spegede kompleks omkring Schrems II, FISA 702 og EO 12.333, og hvordan det spiller sammen med dansk fortolkning og praksis.

25. maj 2021 | Læs mere


Empower your SAP

In this inspiring webinar you can get more information on how you can accelerate your cloud transformation and migration to SAP S/4HANA. We will present typical challenges of migrating to the cloud and transforming your SAP environments, while giving you insights on how to tackle the obstacles, including how T-Systems can help define and accelerate a digital roadmap for your SAP journey.

26. maj 2021 | Læs mere


Premium
Deloitte køber dansk SAP-specialist: "Opkøbet manifesterer vores ambitioner om at stå stærkt på SAP-agendaen"
Konsulentvirksomheden Deloitte køber den danske SAP-virksomhed Syncronic. Opkøbet er en del af en større strategi for Deloitte om at sætte sig massivt på det nordiske SAP-marked.
Computerworld
Bombe under Amazon og Wish-shopping: Millioner af danskere risikerer ekstra gebyr
Nye toldregler fjerner snart bagatelgrænse for handel udenfor EU – en skærpelse, der gør at over tre millioner danske nethandlende kan se frem til en ekstraregning.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Helt nye spilleregler: Sådan får du succes på cloudrejsen
Skiftet til cloud udfordrer din forretning og stiller helt nye krav til, hvordan du håndterer projektet – teknisk og strategisk. Få overblik, råd og konkret viden her.