Artikel top billede

Ny form for malware angriber uden at du ved af det

En ny slags malware er stort set umulig at spore, advarer sikkerhedseksperter.

Læs også:

Derfor er det så svært at fange malware-svindlere

Computerworld News Service: Forskere har fundet en ekstremt sjælden og muligvis unik form for malware, der gennemfører angreb i hukommelsen uden behov for at gemme filer på harddisken i ofrets pc.

Den seneste opdagelse er blevet gjort af Kaspersky Lab, som har modtaget rapporter om malware-angreb mod en almindelige sårbarhed i Java (CVE-2011-3544) på russiske hjemmesider, der tilsyneladende ikke efterlod nogen filer for at indlede et konventionelt trojansk angreb.

Angrebet viste sig faktisk at køre Javascript fra en iFrame indlejret på en inficeret hjemmeside, der injicerede det krypterede .ddl-payload direkte ind i Javaw.exe-processen.

Ulempen ved den form for angreb er, at brugeren kan rense hukommelsen bare ved at genstarte maskinen, hvorefter den skal inficeres helt forfra.

Svært at opdage angreb

Men til gengæld er infektionen ekstremt svær at spore. Ingen filer bliver oprettet, og indledningsvist er der heller ingen filer, der bliver ændret på ofrets pc. Hvis ikke enheden er helt opdateret, så vil det være meget svært for sikkerhedsprogrammerne at finde det.

Fordi malwaren udnytter Java, er den desuden i stand til at angribe flere forskellige platforme, som pc'er, Mac-computere og Linux-baserede enheder, selv om den opdagede trojaner dog kun gik efter Windows.

Kaspersky bemærker, at den nye malware minder om de berygtede orme Code Red og Slammer, som var på spil for omkring 10 år siden, selv om de dog kun var designet til at sprede sig så vidt omkring som muligt.

Eftersom de begge var designet til at angribe specifikke Microsoft-programmer ved hjælp af buffer overflows, var det ikke nødvendigt med nogen filer.

Det nye angreb skal nok i virkeligheden ses mere som en avanceret indledning til et andet angreb på et senere tidspunkt. Malwaren udnytter sin diskrete profil til at omgås sikkerhedssystemer, og tilsammen tæller det som noget helt nyt.

"Baseret på vores analyser af den protokol, som Lurk bruger til at kommunikere med command-serverne, fandt vi ud af, at over en periode på flere måneder behandlede serverne forespørgsler fra op mod 300.000 inficerede maskiner," siger analytiker fra Kaspersky, Sergey Golovanov.

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen.

Læs også:

Derfor er det så svært at fange malware-svindlere
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere