Artikel top billede

Supercomputer i centrum i politisag mod it-direktør

Mystisk salg af en Sun-supercomputer fik amerikansk terrorpoliti til at kigge nærmere på dansk it-firma, hvis tidligere salgs-chef nu er blevet anholdt.

Læs også:

Mistanke: Derfor er dansk it-direktør blevet anholdt.

Terror-politi har haft kig på dansk it-firma i årevis.

Dansk it-direktør anholdt af amerikansk terror-politi.

En Sun M9000 supercomputer til en værdi på den gode side af tre millioner kroner spiller en central rolle i det amerikanske terror-politi, Homeland Securitys, sag mod den tidligere salgsdirektør hos Cess-Danmark, Dennis Nielsen.

Det fremgår af de dokumenter, som Homeland Security har fremlagt for en amerikansk dommer.

Det var CESS-Danmarks medvirken til salget, der i første omgang fik Homeland Security til at rette søgelyset mod CESS-Danmark og firmaets nu forhenværede salgsdirektør Dennis Nielsen.

CESS-Danmark solgte nemlig computeren videre til en amerikansk forhandler, som Homeland Security har fået et meget godt øje til. En forhandler, som Homeland Security i officielle papirer omtaler under dæknavnet TE (Tampa Exporter, red.).

I 2009 køber Dennis Nielsen, som repræsentant for CESS-Danmark, en Sun M9000 for et godt stykke over tre millioner danske kroner.

Blev straks solgt videre

Den sælges straks videre til TE med en pæn fortjeneste. I sidste ende blev maskinen solgt videre til ukendt kunde for godt 4,5 millioner kroner. En kunde, der tilsyneladende befinder sig i Dubai.

Men der er mange mystiske omstændigheder omkring handlen.

For supercomputeren bliver tilsyneladende standset af de amerikanske toldmyndigheder, da den er på vej ud af USA.

Med den begrundelse at den opgivne værdi på computerudstyret er groft underdrevet.

En episode, som Homeland Security i øvrigt har afhørt både den fyrede salgsdirektør Dennis Nielsen og den nuværende administrerende direktør Nikolaj Johansen om.

Systematik

Efter at supercomputeren bliver standset af de amerikanske myndigheder i tolden, får Homeland Security lov til at lave en razzia hos Cess-Danmarks amerikanske samhandelspartner, forhandleren TE.

I forbindelse med den razzia opdager det amerikanske forbundspoliti et ringbind, med en oversigt over en lang række handler med computerudstyr.

Mistanken om systematisk faktura-manipulation med computerudstyr opstår i forbindelse med denne razzia.

Indholdet af ringbindet viser ifølge Homeland Security også, at CESS Danmark har været involveret i omfattende samhandel med den amerikanske partner TE.

Læs også:

Mistanke: Derfor er dansk it-direktør blevet anholdt.

Terror-politi har haft kig på dansk it-firma i årevis.

Dansk it-direktør anholdt af amerikansk terror-politi.

Hvor endte supercomputeren?

Læs også:

Mistanke: Derfor er dansk it-direktør blevet anholdt.

Terror-politi har haft kig på dansk it-firma i årevis.

Dansk it-direktør anholdt af amerikansk terror-politi.

(Rettelse: CRN/CW er blevet gjort opmærksom på en meningsforstyrrende fejl i det første afsnit på denne side. Formuleringen "faktureret via et selskab i Dubai" er rettet til "faktureret til et selskab i Dubai".)

Fælles for disse handler mellem den amerikanske forhandler "TE" og CESS-Danmark er, at varerne blev faktureret til et selskab i Dubai.

Homeland Security mener, at faktura-manipuleringerne "er en konspiration", der har haft til formål, at undgå at komme i de amerikanske myndigheders søgelys, "at undgå Inspektion".

I de dokumenter, som Homeland Security har fremlagt for en dommer, fremgår det ikke, hvor computerudstyret i sidste ende havner.

Konspiration

Men de fremhæver, at der er tale om en konspiration, der har til formål at omgå at blive opdaget af de amerikanske eksport og politimyndigheder.

I et tillæg fremhæver Homeland Security også, at der i samme omgang bliver svindlet med eksport og import-told.

Den afdeling i Homeland Security, der kører sagen, er netop specialiseret i ulovlig eksport til lande, som USA har handelsembargo mod.

Det vil sige lande som Iran, Syrien, Nordkorea og Cuba.

I danske broker-kredse har der i flere år verseret rygter om salg af Sun-computere til Iran, hvor brokere i Nordjylland skulle være involveret.

I forbindelse med den episode, som CESS-Danmark har kaldt "salgsdirektør Dennis Nielsens forsvinden" har CESS' bestyrelsesformand, Lars Andersen, fortalt til Computerworlds søstermedie, CRN, at bestyrelsen har bedt CESS-Danmarks ledelse om at undersøge netop den påstand.

Ifølge bestyrelsesformanden har man ikke fundet belæg for den.

Lars Andersen har desuden fortalt til CRN, at "man konkret har fået oplyst, at CESS-Danmark har solgt en computer, som skulle til Dubai.

Det er blevet kontrolleret at denne computer i dag rent faktisk kører i et datacenter i Dubai."

Læs også:

Mistanke: Derfor er dansk it-direktør blevet anholdt.

Terror-politi har haft kig på dansk it-firma i årevis.

Dansk it-direktør anholdt af amerikansk terror-politi.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere