Artikel top billede

Drop ligegyldig cloud-snak: Her er de centrale spørgsmål

Klumme: Lad os nu droppe al ligegyldig teknologi-snak om det overhypede cloud-begreb og komme ind til det, som det virkeligt handler om.

Det er nok gået op for de fleste, at skyen ikke længere drejer sig om spørgsmålet "om", men i stedet "hvordan, hvornår og hvor".

Godt nok er mange organisationer og it-chefer stadig usikre på, hvordan det lige passer ind i deres verden.

Det kan vi blandt andet takke en masse leverandører for, der har brugt begrebet "cloud" for hvad som helst - fra virtualiserede datacentre til gamle, forældede ASP-løsninger i den offentlige sektor.

Her er de vigtige spørgsmål

Så måske er det ved at være tid til at droppe dette over-hypede ord - og ikke mindst komme væk fra den ligegyldige snak om teknologier og definitioner af, om skyen nu er privat, offentlig, hybrid eller en af de 27 andre modeller.

Tro mig, hvis jeg kunne finde et bedre begreb, så brugte jeg det - men vi kan jo kalde det for "servicen - tidligere kendt som cloud".

Beslutningstagere skal i stedet begynde at diskutere vigtige spørgsmål som:

- Hvordan kommer vi i gang med at bruge skyen?

- Hvilke områder er bedst egnede til dette?

- Hvordan og hvornår kan vi realisere de fordele, som skyen giver?

Folk med bare en middelmådig hukommelse - hertil regner jeg mig selv - kan se mange paralleller mellem dagens diskussioner og dengang, man for alvor begyndte at snakke om it-outsourcing.

Mister man nu kontrollen med it?

Hvad med sikkerheden?

Kan man have tillid til leverandøren?

Hvad med vedligeholdelse af ens egne it-specialistkompetencer?

Går igen

Mange af de samme spørgsmål går igen.

Men derudover er der en nyhed på lysavisen: Rigtig meget it er i dag uden for it-afdelingens indflydelse.

Jeg snakker om mobile enheder i alle afskygninger, om sociale og asociale medier, og jeg snakker om it-services, som brugerne køber helt på egen hånd (hvilken frækhed).

Hvad skal du så vælge?

Man kan i stigende grad snakke om "indefra-ud-it" og "udefra-ind-it", også i forhold til at bruge skyen.

Indefra-ud it er den traditionelle it-opfattelse:

It-afdelingens opgave er at understøtte forretningen med it-ydelser og -løsninger, og it har ansvaret for at drive disse løsninger på forretningens vegne.

It starter i it-afdelingen og bliver skubbet ud til brugerne.

I denne model vil skyen betyde, at it-afdelingen overvejer, hvilke eksisterende it-løsninger man kan source fra skyen i stedet for selv at drive dem, eller hvordan datacentret kan bliver virtualiseret.

Hvad anvender brugerne?

Udefra-ind-it er lige modsat.

Her må it-afdelingen forholde sig til alt det, som brugerne anvender af it, der i høj grad allerede befinder sig ude i skyen og med enheder, som ligger uden for sikkerhedsdomænet.

Her betyder skyen for it-afdelingen, at man for eksempel  må overveje, hvordan egne og eksterne services bliver integreret, hvordan adfærd kan understøttes med politikker og understøtte de valg, som brugerne gør på egen hånd.

It-afdelingen må fremover forholde sig til begge modeller i relation til skyen - og der er værdi at hente for organisationen på begge områder.

Indefra-ud-it fokuserer på effektivitet og omkostninger, mens man samtidig bygger fleksible løsninger, der kan understøtte forretningens skiftende behov.

Udefra-ind-it skaber til gengæld helt nye muligheder for at have dialog med og involvere kunder, partnere og medarbejdere, mulighed for at innovere forretningsmodellerne og skabe nye services, der også omfatter eksterne tredjeparts-services.

Den optimale it-afdeling beskæftiger sig med - og balancerer - begge dele og udnytter i begge modeller cloud (øh, undskyld, "tidligere kendt som cloud").

Per Andersen er principal consultant i Capgemini.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere