Artikel top billede

Drop ligegyldig cloud-snak: Her er de centrale spørgsmål

Klumme: Lad os nu droppe al ligegyldig teknologi-snak om det overhypede cloud-begreb og komme ind til det, som det virkeligt handler om.

Det er nok gået op for de fleste, at skyen ikke længere drejer sig om spørgsmålet "om", men i stedet "hvordan, hvornår og hvor".

Godt nok er mange organisationer og it-chefer stadig usikre på, hvordan det lige passer ind i deres verden.

Det kan vi blandt andet takke en masse leverandører for, der har brugt begrebet "cloud" for hvad som helst - fra virtualiserede datacentre til gamle, forældede ASP-løsninger i den offentlige sektor.

Her er de vigtige spørgsmål

Så måske er det ved at være tid til at droppe dette over-hypede ord - og ikke mindst komme væk fra den ligegyldige snak om teknologier og definitioner af, om skyen nu er privat, offentlig, hybrid eller en af de 27 andre modeller.

Tro mig, hvis jeg kunne finde et bedre begreb, så brugte jeg det - men vi kan jo kalde det for "servicen - tidligere kendt som cloud".

Beslutningstagere skal i stedet begynde at diskutere vigtige spørgsmål som:

- Hvordan kommer vi i gang med at bruge skyen?

- Hvilke områder er bedst egnede til dette?

- Hvordan og hvornår kan vi realisere de fordele, som skyen giver?

Folk med bare en middelmådig hukommelse - hertil regner jeg mig selv - kan se mange paralleller mellem dagens diskussioner og dengang, man for alvor begyndte at snakke om it-outsourcing.

Mister man nu kontrollen med it?

Hvad med sikkerheden?

Kan man have tillid til leverandøren?

Hvad med vedligeholdelse af ens egne it-specialistkompetencer?

Går igen

Mange af de samme spørgsmål går igen.

Men derudover er der en nyhed på lysavisen: Rigtig meget it er i dag uden for it-afdelingens indflydelse.

Jeg snakker om mobile enheder i alle afskygninger, om sociale og asociale medier, og jeg snakker om it-services, som brugerne køber helt på egen hånd (hvilken frækhed).

Hvad skal du så vælge?

Man kan i stigende grad snakke om "indefra-ud-it" og "udefra-ind-it", også i forhold til at bruge skyen.

Indefra-ud it er den traditionelle it-opfattelse:

It-afdelingens opgave er at understøtte forretningen med it-ydelser og -løsninger, og it har ansvaret for at drive disse løsninger på forretningens vegne.

It starter i it-afdelingen og bliver skubbet ud til brugerne.

I denne model vil skyen betyde, at it-afdelingen overvejer, hvilke eksisterende it-løsninger man kan source fra skyen i stedet for selv at drive dem, eller hvordan datacentret kan bliver virtualiseret.

Hvad anvender brugerne?

Udefra-ind-it er lige modsat.

Her må it-afdelingen forholde sig til alt det, som brugerne anvender af it, der i høj grad allerede befinder sig ude i skyen og med enheder, som ligger uden for sikkerhedsdomænet.

Her betyder skyen for it-afdelingen, at man for eksempel  må overveje, hvordan egne og eksterne services bliver integreret, hvordan adfærd kan understøttes med politikker og understøtte de valg, som brugerne gør på egen hånd.

It-afdelingen må fremover forholde sig til begge modeller i relation til skyen - og der er værdi at hente for organisationen på begge områder.

Indefra-ud-it fokuserer på effektivitet og omkostninger, mens man samtidig bygger fleksible løsninger, der kan understøtte forretningens skiftende behov.

Udefra-ind-it skaber til gengæld helt nye muligheder for at have dialog med og involvere kunder, partnere og medarbejdere, mulighed for at innovere forretningsmodellerne og skabe nye services, der også omfatter eksterne tredjeparts-services.

Den optimale it-afdeling beskæftiger sig med - og balancerer - begge dele og udnytter i begge modeller cloud (øh, undskyld, "tidligere kendt som cloud").

Per Andersen er principal consultant i Capgemini.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere