Artikel top billede

(Foto: Foto: Air France)

Vores nabolande vil registrere alle dine flyrejse-data

I terrorbekæmpelsens navn barsler EU med et direktiv, som skal tvinge alle flypassagerer i Europa ned i statslige databaser. For Danmark bliver de mange passagerliste-registreringer en helt speciel oplevelse.

Læs også:
EU vil have persondata på alle flypassagerer

EU lover skrappere regler for passager-data

I slutningen af sidste uge fik EU et gennembrud i indførelsen af det såkaldte PNR-register, der forpligter alle flyselskaber i EU til at udlevere deres passageroplysninger til alle de EU-lande, som flyselskaberne opererer i.

Det betyder eksempelvis, at når et SAS-fly letter fra Frankfurt Lufthavn mod Barcelona i Spanien, så skal passagerlisten med alle de informationer, som passagerne selv har afgivet til SAS, udleveres til den tyske stat.

Derefter kan Spanien - eller andre EU-lande - ansøge den tyske stat om, at de også må få indsigt i passager-informationerne.

I visse tilfælde vil den tyske stat automatisk overføre informationerne til Spanien (eller andre EU-lande), hvis tyskerne har mistanke om, at der er en farlig person ombord på SAS-flyet.

En indførelse og EU-harmonisering af PNR-registreret (passenger name records) giver således EU-medlemsstaterne indsigt i, hvilke flypassagerer der rejser, hvor de rejser hen, og samtidig kan de udveksle disse oplysninger på tværs landegrænserne.

Bekæmper terror i luften

Formålet med PNR-registreret er at give EU-medlemsstaterne bedre mulighed for at forebygge, opdage, efterforske og retsforfølge terrorhandlinger og grov kriminalitet, skriver Justitsministeriet i en pressemeddelelse.

En forpligtet oprettelse og udveksling af harmoniserede PNR-registre i EU-medlemsstaterne blev foreslået af EU Kommissionen i februar 2011, hvorefter forslaget i sidste uge fik grønt lys fra EU's råd for retlige og indre anliggender (RIA) under ledelse af den danske justitsminister Morten Bødskov (S).

Før forslaget bliver et reelt EU-direktiv, som medlemsstaterne er forpligtede til at indføre, mangler der endnu EU-parlamentets godkendelse, som forventes at kunne tage mellem fire måneder og to år. Godkendelsen vil komme efter en forhandling mellem RIA og Europaparlamentet.

Det betyder PNR-registreringen for dig

Et af de springende punkter i den forhandling bliver, om passagerlister mellem to EU-lande også skal kunne udveksles, eller om det kun er passager-lister i flyvninger til og fra lande uden for EU, der er interessante, som Kommissionen oprindeligt lagde op til med inspiration fra lande som USA, Australien og Canada.

Danmark står uden for

Som udgangspunkt står Danmark uden for arbejdet med PNR-registreret, da Danmark stadig har et forbehold omkring retligt samarbejde med de andre EU-lande.

Det betyder, at Danmark hverken er forpligtet til at modtage eller udlevere oplysninger om passagerer, der lander og letter fra danske lufthavne.

Danmark kan dog ansøge om at få en såkaldt parallelaftale, der i så fald vil stille Danmark på lige fod med de andre medlemsstater, hvis de andre EU-lande vil acceptere en sådan parallelaftale.

Også Storbritannien og Irland står umiddelbart uden for det retlige EU-samarbejde, men begge stater har en tilvalgsordning, som de valgte at benytte sig af med hensyn til indførelsen af ét fælles PNR-system i EU.

Passagerne mærker det ikke

Dermed vil Storbritannien og Irland i lighed med de resterende 24 EU-lande være forpligtede til at udpege et PNR-kontor, som skal indsamle og analysere på de passageroplysninger, som folk giver til flyselskaberne. 

Umiddelbart er der ikke lagt op til, at flyselskaberne skal til at registrere andre oplysninger end dem, der allerede i dag bliver indsamlet.

Samtidig er det meningen, at passagerne bliver adviseret om PNR, når de bestiller en flybillet, men ellers ikke kommer i kontakt med PNR-registrene.

For flyselskaberne betyder en indførelse af et reelt PNR-direktiv, at de fremover skal gøre sig klar til at opstille procedurer for udlevering af PNR-oplysninger. 

Læs også:
EU vil have persondata på alle flypassagerer

EU lover skrappere regler for passager-data




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere