Artikel top billede

Vores nabolande vil registrere alle dine flyrejse-data

I terrorbekæmpelsens navn barsler EU med et direktiv, som skal tvinge alle flypassagerer i Europa ned i statslige databaser. For Danmark bliver de mange passagerliste-registreringer en helt speciel oplevelse.

Læs også:
EU vil have persondata på alle flypassagerer

EU lover skrappere regler for passager-data

I slutningen af sidste uge fik EU et gennembrud i indførelsen af det såkaldte PNR-register, der forpligter alle flyselskaber i EU til at udlevere deres passageroplysninger til alle de EU-lande, som flyselskaberne opererer i.

Det betyder eksempelvis, at når et SAS-fly letter fra Frankfurt Lufthavn mod Barcelona i Spanien, så skal passagerlisten med alle de informationer, som passagerne selv har afgivet til SAS, udleveres til den tyske stat.

Derefter kan Spanien - eller andre EU-lande - ansøge den tyske stat om, at de også må få indsigt i passager-informationerne.

I visse tilfælde vil den tyske stat automatisk overføre informationerne til Spanien (eller andre EU-lande), hvis tyskerne har mistanke om, at der er en farlig person ombord på SAS-flyet.

En indførelse og EU-harmonisering af PNR-registreret (passenger name records) giver således EU-medlemsstaterne indsigt i, hvilke flypassagerer der rejser, hvor de rejser hen, og samtidig kan de udveksle disse oplysninger på tværs landegrænserne.

Bekæmper terror i luften

Formålet med PNR-registreret er at give EU-medlemsstaterne bedre mulighed for at forebygge, opdage, efterforske og retsforfølge terrorhandlinger og grov kriminalitet, skriver Justitsministeriet i en pressemeddelelse.

En forpligtet oprettelse og udveksling af harmoniserede PNR-registre i EU-medlemsstaterne blev foreslået af EU Kommissionen i februar 2011, hvorefter forslaget i sidste uge fik grønt lys fra EU's råd for retlige og indre anliggender (RIA) under ledelse af den danske justitsminister Morten Bødskov (S).

Før forslaget bliver et reelt EU-direktiv, som medlemsstaterne er forpligtede til at indføre, mangler der endnu EU-parlamentets godkendelse, som forventes at kunne tage mellem fire måneder og to år. Godkendelsen vil komme efter en forhandling mellem RIA og Europaparlamentet.

Det betyder PNR-registreringen for dig

Et af de springende punkter i den forhandling bliver, om passagerlister mellem to EU-lande også skal kunne udveksles, eller om det kun er passager-lister i flyvninger til og fra lande uden for EU, der er interessante, som Kommissionen oprindeligt lagde op til med inspiration fra lande som USA, Australien og Canada.

Danmark står uden for

Som udgangspunkt står Danmark uden for arbejdet med PNR-registreret, da Danmark stadig har et forbehold omkring retligt samarbejde med de andre EU-lande.

Det betyder, at Danmark hverken er forpligtet til at modtage eller udlevere oplysninger om passagerer, der lander og letter fra danske lufthavne.

Danmark kan dog ansøge om at få en såkaldt parallelaftale, der i så fald vil stille Danmark på lige fod med de andre medlemsstater, hvis de andre EU-lande vil acceptere en sådan parallelaftale.

Også Storbritannien og Irland står umiddelbart uden for det retlige EU-samarbejde, men begge stater har en tilvalgsordning, som de valgte at benytte sig af med hensyn til indførelsen af ét fælles PNR-system i EU.

Passagerne mærker det ikke

Dermed vil Storbritannien og Irland i lighed med de resterende 24 EU-lande være forpligtede til at udpege et PNR-kontor, som skal indsamle og analysere på de passageroplysninger, som folk giver til flyselskaberne. 

Umiddelbart er der ikke lagt op til, at flyselskaberne skal til at registrere andre oplysninger end dem, der allerede i dag bliver indsamlet.

Samtidig er det meningen, at passagerne bliver adviseret om PNR, når de bestiller en flybillet, men ellers ikke kommer i kontakt med PNR-registrene.

For flyselskaberne betyder en indførelse af et reelt PNR-direktiv, at de fremover skal gøre sig klar til at opstille procedurer for udlevering af PNR-oplysninger. 

Læs også:
EU vil have persondata på alle flypassagerer

EU lover skrappere regler for passager-data
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Digitaliseringsstyrelsen søger ny hovedleverandør til Borger.dk
Digitaliseringsstyrelsen søger med million-ordre ny hovedleverandør af en række centrale opgaver på Borger.dk i en fokuseret kontrakt, hvor man kommer til at samarbejde tæt med Netcompany.
Computerworld
Stor krise i den danske it-stjerne David Heinemeiers Hanssons firma: Her er historien om dramaet, der fik en tredjedel af de ansatte i Basecamp til at smække med døren
De ansatte har i hobe forladt David Heinemeier Hanssons amerikanske succes-firma Basecamp efter en intern racisme-debat. Hvordan kunne det gå så galt?
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Ryk SAP-workloads i skyen – og tag alle de kendte fordele med
SAP-kunder verden over har gennem de seneste 15 år draget fordel af løsninger baseret på NetApps ONTAP-data management-platform. Herunder en mere sikker og stabil drift samt forenklet administration, hvilket er afgørende for at gennemføre projekter effektivt og for at reducere deres risikoprofil. Gennem de seneste år er det i høj grad også blevet muligt at rykke SAP-workloads i skyen, og det ønsker mange virksomheder rimeligvis at drage fordel af – men uden at sige farvel til mulighederne med NetApp ONTAP. I dette whitepaper stiller vi skarpt på mulighederne for at indarbejde NetApp Cloud Volumes ONTAP and Azure NetApp Files som del af en SAP-strategi baseret på Microsoft Azure.