Artikel top billede

Så slemt står det til med it-sikkerheden i Danmark

It-sikkerheden har bestemt ikke fået det bedre i de danske virksomheder i de senere år. Få forklaringen her.

Læs også:

Derfor skal du bruge dine penge på it-sikkerhed

Her er de største it-trusler mod virksomhederne

"Der er god plads til forbedring af sikkerheden i danske virksomheder," fortæller Kim Aarenstrup, sikkerhedsstrateg i IBM.

Det gør han på baggrund af en undersøgelse, som IBM har lavet blandt sikkerhedsfolk.

"Den konklusion, der overrasker mest, er, at Danmark er blevet overhalet på sikkerhedsfronten. Fra at have ligget rigtig godt til, er vi sakket agterud i forhold til mange andre lande," siger han.

"Der er en tendens til, at sikkerhedsfolkene skal slås rigtig hårdt for deres berettigelse. I forbindelse med finanskrisen er sikkerheden forsvundet fra ledelses-radaren i takt med, at der har været travlt med at kæmpe for forretningens økonomi."

Tre sikkerhedsprofiler

I undersøgelsen har IBM kategoriserer sikkerhedsfolket i tre forskellige grupper:

Brandslukker, der bruger al tiden på at holde fjenderne væk og ikke tænker langsigtet.

Beskytter, der har en beskyttende funktion, og som er teknisk fokuseret med en smule taktisk arbejdsfunktion.

Strategiker, der er tæt på forretningsledelsen og med løbende dialog med ledelsen.

"I Danmark er der flest virksomheder, som ligger et sted mellem brandslukkere og beskyttere. Kun ganske få firmaer ligger helt i top. Det er typisk dem, der har et specielt fokus på sikkerhed, som eksempelvis banker," siger Kim Aarenstrup.

"Der er bestemt plads til forbedring i Danmark, ingen tvivl om det."

Sådan får du styr på sikkerheden

For at udvikle sikkerhedsafdelingen mener Kim Aarenstrup, at det er vigtigt, at firmaet accepterer en bevægelse mod strategikeren.

Den sikkerheds-evolution har han også en opskrift på at nå.

"Virksomhederne bør nedsætte en risiko-komité, der hvor autoriteterne i virksomheden er repræsenteret," siger Kim Aarenstrup.

"Det er en god idé, fordi flere personer får en viden om sikkerheden i virksomheden. På den måde betyder en medarbejderafgang, eksempelvis CIO'ens, ikke nær så meget. Organisationen bliver mere robust og sikkerhedsfokus bliver på det spor, man har fastsat."

Hvordan bygger man bedst den løsning?

"Man sætter nogle af de højest rangerende officerer for bordenden, eksempelvis CIO, CEO, bestyrelsesformand og gerne eksterne rådgivere og revision. Herudover bør alle forretningsområder i virksomheden være med."

"Det er vigtigt at forstå, at it er en komponent i forretningen og ikke kun noget, der vedrører it-afdelingen. Den forståelse mangler i mange danske virksomheder."

Hvor stor skal virksomheden være, før der skal oprettes en risiko-komité?

"Det er en forretningsmæssig beslutning. En lille virksomhed med en stor indtjening på grund intellektuel kapital er vigtig at beskytte. Det modsatte kan selvfølgelig også være tilfældet, så det er svært at give et konkret svar," siger Kim Aarenstrup.

"Der er mange forskellige varianter, og det er en ledelsesbeslutning. Men som minimum er det vigtigt, at der er en person, der har sikkerhed som ansvarsområde. En, der bliver målt på resultaterne, og som har kontakt til ledelsen."

I undersøgelsen har IBM har spurgt ind til en række områder som eksempelvis compliance, sårbarheder, uddannelse, økonomi og innovation.

Undersøgelsen er global, og den kan læses her (PDF).

Læs også:

Derfor skal du bruge dine penge på it-sikkerhed

Her er de største it-trusler mod virksomhederne




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere