Artikel top billede

Sikkerhedsfirma: Vi har tabt til super-malware

Stuxnet, Duqu og Flame er alle suset under sikkerhedsfirmaernes radar, selvom de har ligget inde med malware-programmerne i årevis. Stor fiasko, lyder det fra branchen selv.

Læs også:
Her er verdens hidtil allerværste virus

Google advarer mod 'statssponsorerede' angreb

Indsigt: Sådan fungerer super-malwaren Flame

Der er ikke mange dage siden, at Flame blev udråbt til den farligste virus nogensinde, og efter den opdagelse har antivirus-leverandører konstateret, at de i flere år har ligget inde med eksemplarer af den malware.

Vel og mærke uden at handle eller reagere.

"Det er en stor fiasko for hele antivirus-industrien," lyder kommentaren nu fra chefen i sikkerhedsfirmaet F-Secure, Mikko Hyppönen.

Efter eget udsagn har F-Secure haft Flame-trojaneren i deres system siden 2010, hvilket ifølge Mikko Hyppönen viser, at sikkerhedsindustrien har fejlet.

Og der er som bekendt ikke første gang, at der har ligget en kompleks virus og gemt sig i antivirus-firmaernes systemer.

Både Stuxnet og Duqu er eksempler på en lignende situation. De ondsindede programmer er ligeledes sluppet igennem nettet, fordi de har set harmløse ud på overfladen.

Fælles for de tre malware-programmer er, at der har været vedhæftet digitalt signerede komponenter til dem.

"Flame er signeret med falske Microsoft-certifikater, som får programmerne til at ligne troværdige applikationer, og helt uvant har bagmændene ikke beskyttet deres super-malware med de typiske tricks i form af kompileringsprogrammer til at mørklægge det kriminelle forehavende," lyder det fra F-secure.

"I stedet er Flame forklædt som en uskyldig forretningsdatabase-applikation med SQLite, SSH og LUA biblioteker."

Superliga-programmer

Han peger dog samtidig på, at Stuxnet, Duqu og Flame ikke er almindelige programmer, men programmer, der angivelig er udviklet af en efterretningstjeneste som en del af hemmelige operationer.

Sådan løser vi problemet

"Det faktum, at malwaren undgik antivirus-leverandørerne viser, hvor dygtige bagmændene er, men også at forbrugerrettede antivirus-produkter kommer til kort imod målrettet malware udviklet af nationalstater med enorme budgetter," siger den finske direktør.

Løsningen er samarbejde

Hos sikkerhedstjenesten DK-CERT er man glad for sikkerhedsfirmaets udmelding, men også klar med et krav om højere sikkerhed.

"Den kode, der smutter igennem nåleøjet, er naturligvis den, der er lavet af dygtige folk, men det er for så vidt ligegyldigt om den stammer fra efterretningstjenester eller andre steder, den skal findes af sikkerhedsprogrammerne," siger Shehzad Ahmad, der er chef for DK-CERT.

"Men det er godt at høre, at man har fundet problemet, for der er problemer med sikkerhedsprogrammerne, som de fungerer i dag," fortsætter han.

Og han bringer samtidig et forslag til en løsning videre til branchen.

"Et tættere samarbejde mellem sikkerhedsfirmaerne kan være en nødvendighed for at opnå de ønskede resultater, også selv om de er konkurrenter. Det er ingen undskyldning, at de ondsindede programmer er udviklet at dygtige folk," siger Shehzad Ahmad.

"Det fornemmeste mål må være, at de ikke overser så farlige programmer. Men det kræver tid og ressourcer, og derfor kan et tættere samarbejde være en fordel."

Læs også:
Her er verdens hidtil allerværste virus

Google advarer mod 'statssponsorerede' angreb

Indsigt: Sådan fungerer super-malwaren Flame
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
GDPR: De bedste værktøjer til forankring og automatisering

GDPR er forlængst blevet en del af hverdagen i alle organisationer, og vi kan ikke komme uden om, at det koster dyrt at negligere vigtigheden af det. Det kan være en stor mundfuld at skulle holde styr på regler, håndtering og vedligeholdelse. Derfor sætter vi fokus på forankring og automatisering på denne konference.

02. december 2021 | Læs mere


Digital kundeservice: Kom godt i gang med chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

07. december 2021 | Læs mere


Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere