Del 1: Sådan benchmark-tester du gratis din pc

Det er ikke forbeholdt entusiaster med svulstig hardware at måle ydelsen på deres computer. Man kan med fordel teste mindre maskiner - og eksempelvis se forbedringen, hvis harddisken udskiftes. I denne første del guider vi dig til benchmark-test af processor og grafikkort.

Del 1: Sådan benchmark-tester du gratis din pc

Måske har du hørt om cola-drikkende it-eksperter, der tester brandvarme pc-komponenter til langt ud på natten.

Det er ikke et urealistisk scenarie for de mest drevne entusiaster, der forsøger at sætte nye hastighedsrekorder. Menigmand kan dog også få stor gavn af at teste computerens ydelse.

Er du eksempelvis træt af, at din computer tager rekordlang tid om at starte op, og overvejer du at udskifte det mekaniske oldtidsfund af en harddisk med en SSD-disk?

Med programmerne, vi guider dig til, kan du sætte tal på din ydelse og dermed bedre vælge at sætte ind med en eller flere investeringer, der hvor det giver bedst mening.

Og så gør det jo ikke noget, at det ofte er ganske underholdende at teste computerens ydelse og sammenligne med venner og bekendtes systemer efter devisen om, at jo flere hestekræfter desto bedre.

Test computerens hjerne

Processoren er, sammen med grafikkortet, den komponent, der hyppigst bliver underlagt strikse ydelsestest. Det gratis Sisoft Sandra 2012 er i stand til at fokusere knivskarpt på netop processoren og har flere deltest, der sørger for dette.

Med Sisoft Sandra 2012 kan du teste forskellige aspekter af processorens ydelse, og du får endda en række ydelsestal for markedets øvrige processorer, så du hurtigt kan se, om din model fungerer som tiltænkt, eller om noget holder den tilbage. Prøv det her.

Som alternativ kan du overveje Cinebench, der renderer et yderst detaljeret 3D-billede ved hjælp af motoren fra Maxons Cinema 4D.

Det viser tydeligt forskellen på kraftige og mindre kraftige processorer - og understreger vigtigheden af mange processorkerner, hvis du eksempelvis bruger computeren til at redigere billeder og video. Hent det her.

Test grafikken

Grafikkortet skal selvfølgelig ikke snydes for at kampsvede. Du kan teste, hvad din pixelskubber af et grafikkort rent faktisk er i stand til, ved at køre den gratis udgave af Futuremarks 3DMark-software.
3DMark 11 kan hentes her.

Programmet kræver dog, at dit grafikkort er kompatibelt med den nyeste grafikstandard fra Microsoft, DirectX 11.

Er det ikke tilfældet, kan du i stedet prøve et helt andet program såsom Fraps. For at benytte programmet skal du starte et spil og køre Fraps i baggrunden.

Programmet vil dernæst løbende registrere ydelsen i en tekstfil, hvor du efterfølgende vil kunne aflæse antal billeder per sekund - også kaldet fps (frames per second).

30 fps eller derover er normalt acceptabelt, hvis spiloplevelsen skal være flydende, så overvej at skrue ned for opløsning og grafiske effekter, hvis dine spil kører trægt. Alternativet kunne være et splinternyt grafikkort.

I næste del af vores miniføljeton tager vi computerens øvrige komponenter under kærlig behandling.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere