Artikel top billede

Handicapchaufføren Allan Roldhave er en af omkring 2.000 danskere, der hjælper Vejdirektoratet med trafikmeldinger i et over 10 år gammelt crowdsourcing-projekt. Foto: Privatfoto.

Denne mand sætter advarselstrekanter på din GPS

Dine trafik-oplysninger på GPS og mobiltelefonen kommer fra et stort crowdsourcing-projekt i Vejdirektoratet. Læs her, hvordan myndigheden arbejder med hjælp fra masserne.

Læs også: 
Gennembrud: Sådan forbedrer du din by med et par klik

Er du parat til crowdsourcing?

Når du får trafikmeldinger på farten, så skyldes det i høj grad, at der i det ganske land kører omkring 2.000 såkaldte vejrapportører rundt og iagttager hændelser som kø-dannelser, ulykker og andre uregelmæssigheder i trafikken.

Vejrapportører er typisk folk som lastbilchauffører og andre professionelle trafikanter, der bruger en stor del af deres vågne tid bag rattet i et køretøj.

De stiller gratis og frivilligt deres øjne og mobiltelefon til rådighed, når de ringer ind og rapporter om trafikale hændelser til Vejdirektoratet.

Crowdsourcing-projektet med de tusindvis af vejrapportører blev etableret i slutningen af 1990'erne.

Det varierer kraftigt, hvor meget den enkelte vejrapportør ringer ind med trafikmeldinger.

Nogle kontakter Vejdirektoratet flere gange om dagen, mens andre ringer ind en enkelt gang eller to om året.

Redder menneskeliv

En af de mange tusinde vejrapportører er Allan Roldhave fra Ballerup, der til dagligt arbejder som handicapchauffør med et dagligt arbejdsområde i Storkøbenhavn og Nordsjælland.

Han har været i Vejrapportør-korpset i fem års tid og melder ind om trafiksituationer "tre til fire gange om ugen".

Flere gange er han blevet placeret blandt de 10 bedste vejrapportører og har det rigtig godt med, at han er med til at sætte advarselstrekanter på andre folks navigationssystemer. Også selvom han arbejder gratis ved siden af sit rigtige arbejde.

"Jeg arbejder gratis som vejrapportør, men det med, at jeg er med til potentielt at redde andre menneskers liv i trafikken, er belønning nok i sig selv," fortæller Allan Roldhave til Computerworld.

"I går kom jeg eksempelvis forbi et tæppe ude på Helsingørmotorvejen, og der ringede jeg ind til Vejdirektoratet med det samme, for der kan jo ske alle slags påkørsler og ulykker med sådan et tæppe på vejbanen. Og tæppet blev da også flyttet med det samme," fortsætter han.

Sendt ud på mange kanaler

Hos Vejdirektoratet er der stor glæde over systemet med vejrapportører.

"Vi har ikke systemer og øjne alle steder, så vi er glade for, at mennesker med interesse og forståelse for trafik og veje frivilligt vil hjælpe os med information om, hvad der sker på vejene," forklarer Vejdirektoratets afdelingsleder for trafik- og beredskabsafdeling, Charlotte Holstrøm.

Når en vejrapportør ringer ind til Vejdirektoratet, bliver meldingerne registreret i et it-system.

Sådan fungerer systemet

Systemet sender derefter de aktuelle meldinger automatisk ud via TMC (Traffic Message Channel), som er en allokeret FM-båndbredde til trafikinformation til blandt andre DR's Trafikradio og Vejdirektoratets egne apps samt kommercielle GPS-leverandører.

I dag findes der omkring en halv million navigationsenheder i Danmark, der modtager meddelelserne fra vejrapportørerne via Vejdirektoratets TMC-kanal, og som eksempelvis sætter advarselstrekanter på GPS'en, angiver alternative ruter eller simpelthen viderebringer hele trafikmeldinger til billisterne.

"Hvordan trafikmeldingerne bliver håndteret ude hos kommercielle udbydere, blander Vejdirektoratet sig ikke i. Det er de enkelte leverandører, der vælger algoritmer bag ruteberegninger og visualiseringer. Vi fortæller om trafiksituationen og fortæller kun om alternative ruter, når politiet har været indblandet," forklarer Charlotte Holstrøm fra Vejdirektoratet.

Overvejer smartphone-løsning

Hun erkender, at systemet med at lade vejrapportører ringe ind er lidt gammeldags.

Vejdirektoratet overvejer derfor at udvikle en app-løsning, som kan gøre det nemmere for vejrapportørerne at melde ind om aktuelle trafikproblemer.

"Hvis en vejrapportør bare kan trykke på en knap og dermed sende sin lokation og derefter mundtligt fortælle, hvad han har set, så vil det givetvis blive nemmere og enklere for alle, men vi er endnu ikke kommet så langt med planerne," erkender Charlotte Holstrøm.

Hun understreger samtidigt, at en app med brug af smartphonens GPS-system også kan give en mere præcis stedfæstelse af en trafiksituation, hvilket er altafgørende, hvis der eksempelvis skal udrykningskøretøjer på vejene i forbindelse med en ulykke.

Vejrapportør Allan Roldhave er dog ikke umiddelbart begejstret for ideen med at lade sine trafikmeldinger blive sendt til Vejdirektoratet via en app.

"Hvis jeg skal sidde og rode med en app på min mobiltelefon, så fjerner jeg jo fokus fra vejen. Hvis en vejrapportør ikke helt ved, hvor han eller hun er henne, så bliver vedkommende spurgt om nummeret på de hvide kantpæle, og det fungerer jo fint nok," siger han.

Læs også: 
Gennembrud: Sådan forbedrer du din by med et par klik

Er du parat til crowdsourcing?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Internationale dataoverførsler: Bananrepublikker og spionage

Det er nu lovpligtigt at dokumentere beskyttelsesniveauet af persondata, når de overføres til tredjelande. Vi sætter derfor fokus på, hvordan virksomhederne styrer deres internationale dataoverførsler fri af tredjelandes overvågning. Vi dykker samtidig ned i hele det spegede kompleks omkring Schrems II, FISA 702 og EO 12.333, og hvordan det spiller sammen med dansk fortolkning og praksis.

25. maj 2021 | Læs mere


Premium
Vigtig opdatering på vej til Windows: Får omsider din HDR-skærm til at funkle
Microsofts Windows 10-styresystem vil i fremtiden kunne arbejde bedre med de flotte farver og den høje kontrast, som HDR-skærme tilbyder.
Computerworld
Nye informationer om det største iPhone-hack nogensinde ser dagens lys: 128 millioner brugere blev ramt
Hidtil hemmeligholdte detaljer om verdens største iPhone-hack er kommet frem under retssagen mellem Apple og Epic Games. 128 millioner brugere blev ramt, og mere end 4.000 apps blev inficeret. Se detaljerne her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Sådan: Ryd forhindringerne af vejen på cloudrejsen
IBM Cloud gør det lettere at lægge kritiske applikationer i skyen eller på en hybrid platform samt bevare kontrol og ejerskab – med fuld understøttelse af SAP og VMware.