Artikel top billede

EU: Jo, du må godt sælge brugte softwarelicenser

Softwareleverandører har ikke ret til at blokere videresalg af brugte licenser, lyder det i ny EU-dom.

Computerworld News Service: Ifølge EU's øverste dømmende myndighed er det lovligt at handle med "brugte" softwarelicenser - også selv om den oprindelige producent af softwaren modsætter sig videresalg.

Den eksklusive ret til distribution af en kopi af et computerprogram, der er dækket af en sådan licens, frafalder nemlig ved det første salg, lyder kendelsen fra Den Europæiske Unions Domstol.

Dette gælder for downloadet software såvel som for software købt på cd eller dvd.

Kendelsen skaber præcedens for handel med brugte softwarelicenser i hele EU og vil muligvis også have indflydelse på e-bøger og computerspil

Inklusive rettelser og opdateringer

Domstolen har også afgjort, at enhver rettelse eller opdatering af software via en serviceaftale også udgør en del af den brugte software, der lovligt kan videresælges.

Sælger skal dog gøre sin egen kopi "ubrugelig" ved videresalget.

Den tyske højesteret eller Bundesgerichtshof overgav sagen til EU-Domstolen efter en juridisk kamp mellem Oracle og firmaet UsedSoft, der køber og sælger brugt software.

Oracle sagsøgte UsedSoft, da firmaet i oktober 2005 begyndte at sælge brugte Oracle-licenser over nettet.

Oracle-kunder kan downloade en kopi af programmet direkte til deres computer fra Oracles website.

Brugerrettighederne til sådan et program, som gives i kraft af en licensaftale, inkluderer retten til at gemme en kopi af programmet permanent på en server og at lade op til 25 brugere få adgang til programmet ved at downloade det til deres arbejdsstationer.

Kan ikke brydes op i bidder

I en lille sejr for Oracle afholder EU-Domstolens kendelsen videreforhandlere fra at bryde en licens op i mindre bidder og således kun sælge dele af den til for eksempel enkeltbrugere.

UsedSofts kunder downloader ofte softwaren direkte fa Oracles website efter at have købt en "brugt" softwarelicens.

Oracle argumenterede i sagen, at princippet om, at den eksklusive ret til distribution opbruges og således frafalder ved det første salg, ikke gælder for brugerlicenser til computerprogrammer, der downloades over internettet.

Dette argument afviste EU-Domstolen dog helt.

Oprindeligt afsagde en tysk regional domstol kendelse til fordel for Oracle, men efter UsedSofts appel besluttede den tyske højesteret at forelægge sagen for EU-Domstolen.

Det er stadig den tyske højesteret, der skal afsige den endelige kendelse, men da EU-Domstolens afgørelse vil udgøre en stor del af grundlaget, er det mest sandsynligt, at Oracle taber sagen.

Oversat af Thomas Bøndergaard
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Ny bølge ruller ind over kommunale it-afdelinger: "Det er faktisk en vej, man godt kan gå som kommune. Det er ikke en eller anden flippet ting fra 60’erne"
Der er ved at ske et paradigmeskifte i den kommunale måde, it-projekter og -indkøb gribes an. Et af de steder er i den sydvestjyske kommune Varde med en it-afdeling på blot 20 ansatte. Her har Thomas Neville som nyuddannet it-mand været frontløber på at tage udgangspunkt i brugernes behov og virkelighed, når der skal købes eller udvikles it. "De følte nok ikke rigtigt, at man inde på rådhuset vidste, hvad de gik og lavede," siger han.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Indbygget sikkerhed i servermiljøet – her er fordelene
Få et samlet og teknisk velfunderet overblik over alle sikkerhedsfeatures i Dells PowerEdge-servere.