Artikel top billede

EU: Jo, du må godt sælge brugte softwarelicenser

Softwareleverandører har ikke ret til at blokere videresalg af brugte licenser, lyder det i ny EU-dom.

Computerworld News Service: Ifølge EU's øverste dømmende myndighed er det lovligt at handle med "brugte" softwarelicenser - også selv om den oprindelige producent af softwaren modsætter sig videresalg.

Den eksklusive ret til distribution af en kopi af et computerprogram, der er dækket af en sådan licens, frafalder nemlig ved det første salg, lyder kendelsen fra Den Europæiske Unions Domstol.

Dette gælder for downloadet software såvel som for software købt på cd eller dvd.

Kendelsen skaber præcedens for handel med brugte softwarelicenser i hele EU og vil muligvis også have indflydelse på e-bøger og computerspil

Inklusive rettelser og opdateringer

Domstolen har også afgjort, at enhver rettelse eller opdatering af software via en serviceaftale også udgør en del af den brugte software, der lovligt kan videresælges.

Sælger skal dog gøre sin egen kopi "ubrugelig" ved videresalget.

Den tyske højesteret eller Bundesgerichtshof overgav sagen til EU-Domstolen efter en juridisk kamp mellem Oracle og firmaet UsedSoft, der køber og sælger brugt software.

Oracle sagsøgte UsedSoft, da firmaet i oktober 2005 begyndte at sælge brugte Oracle-licenser over nettet.

Oracle-kunder kan downloade en kopi af programmet direkte til deres computer fra Oracles website.

Brugerrettighederne til sådan et program, som gives i kraft af en licensaftale, inkluderer retten til at gemme en kopi af programmet permanent på en server og at lade op til 25 brugere få adgang til programmet ved at downloade det til deres arbejdsstationer.

Kan ikke brydes op i bidder

I en lille sejr for Oracle afholder EU-Domstolens kendelsen videreforhandlere fra at bryde en licens op i mindre bidder og således kun sælge dele af den til for eksempel enkeltbrugere.

UsedSofts kunder downloader ofte softwaren direkte fa Oracles website efter at have købt en "brugt" softwarelicens.

Oracle argumenterede i sagen, at princippet om, at den eksklusive ret til distribution opbruges og således frafalder ved det første salg, ikke gælder for brugerlicenser til computerprogrammer, der downloades over internettet.

Dette argument afviste EU-Domstolen dog helt.

Oprindeligt afsagde en tysk regional domstol kendelse til fordel for Oracle, men efter UsedSofts appel besluttede den tyske højesteret at forelægge sagen for EU-Domstolen.

Det er stadig den tyske højesteret, der skal afsige den endelige kendelse, men da EU-Domstolens afgørelse vil udgøre en stor del af grundlaget, er det mest sandsynligt, at Oracle taber sagen.

Oversat af Thomas Bøndergaard
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Sikkerhedsekspert: Derfor har Colonial været nødt til at betale hackere ransomware på 30 millioner kroner - vil sagtens kunne ske i Danmark
Interview: Hvorfor har mægtige Colonial Pipeline valgt at betale ransomware til hackere trods anbefalinger fra myndigheder og sikkerhedsmiljøet? "Det er ikke helt sort og hvidt," siger sikkerheds-ekspert Leif Jensen fra Eset.
Computerworld
Nye informationer om det største iPhone-hack nogensinde ser dagens lys: 128 millioner brugere blev ramt
Hidtil hemmeligholdte detaljer om verdens største iPhone-hack er kommet frem under retssagen mellem Apple og Epic Games. 128 millioner brugere blev ramt, og mere end 4.000 apps blev inficeret. Se detaljerne her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Er din forretning og jeres Dynamics 365 klar til løbende opdateringer?
Hyppige opdateringer af din Dynamics 365 sikrer hurtig adgang til nyeste funktioner og opdateringer. Men metoden rummer også risici. Læs her, hvordan du minimerer dem.