Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

EU: Jo, du må godt sælge brugte softwarelicenser

Softwareleverandører har ikke ret til at blokere videresalg af brugte licenser, lyder det i ny EU-dom.

Computerworld News Service: Ifølge EU's øverste dømmende myndighed er det lovligt at handle med "brugte" softwarelicenser - også selv om den oprindelige producent af softwaren modsætter sig videresalg.

Den eksklusive ret til distribution af en kopi af et computerprogram, der er dækket af en sådan licens, frafalder nemlig ved det første salg, lyder kendelsen fra Den Europæiske Unions Domstol.

Dette gælder for downloadet software såvel som for software købt på cd eller dvd.

Kendelsen skaber præcedens for handel med brugte softwarelicenser i hele EU og vil muligvis også have indflydelse på e-bøger og computerspil

Inklusive rettelser og opdateringer

Domstolen har også afgjort, at enhver rettelse eller opdatering af software via en serviceaftale også udgør en del af den brugte software, der lovligt kan videresælges.

Sælger skal dog gøre sin egen kopi "ubrugelig" ved videresalget.

Den tyske højesteret eller Bundesgerichtshof overgav sagen til EU-Domstolen efter en juridisk kamp mellem Oracle og firmaet UsedSoft, der køber og sælger brugt software.

Oracle sagsøgte UsedSoft, da firmaet i oktober 2005 begyndte at sælge brugte Oracle-licenser over nettet.

Oracle-kunder kan downloade en kopi af programmet direkte til deres computer fra Oracles website.

Brugerrettighederne til sådan et program, som gives i kraft af en licensaftale, inkluderer retten til at gemme en kopi af programmet permanent på en server og at lade op til 25 brugere få adgang til programmet ved at downloade det til deres arbejdsstationer.

Kan ikke brydes op i bidder

I en lille sejr for Oracle afholder EU-Domstolens kendelsen videreforhandlere fra at bryde en licens op i mindre bidder og således kun sælge dele af den til for eksempel enkeltbrugere.

UsedSofts kunder downloader ofte softwaren direkte fa Oracles website efter at have købt en "brugt" softwarelicens.

Oracle argumenterede i sagen, at princippet om, at den eksklusive ret til distribution opbruges og således frafalder ved det første salg, ikke gælder for brugerlicenser til computerprogrammer, der downloades over internettet.

Dette argument afviste EU-Domstolen dog helt.

Oprindeligt afsagde en tysk regional domstol kendelse til fordel for Oracle, men efter UsedSofts appel besluttede den tyske højesteret at forelægge sagen for EU-Domstolen.

Det er stadig den tyske højesteret, der skal afsige den endelige kendelse, men da EU-Domstolens afgørelse vil udgøre en stor del af grundlaget, er det mest sandsynligt, at Oracle taber sagen.

Oversat af Thomas Bøndergaard




IT-JOB

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Business Analyst med flair for test til tolddomænet

Metroselskabet og Hovedstadens Letbane

IT-løsningsarkitekt
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere