Artikel top billede

Android og iOS: Det er slut med den vilde udvikling

ComputerViews: Teknologiske kvantespring er blevet erstattet af finjusteringer, når nye udgaver af iOS og Android frigives i 2012.

Læs også:

Bekymring: Apples iOS 6 giver udviklerne problemer

Fem år i dag: Historien om den magiske iPhone

App-udvikling 2.0: Sådan er den perfekte app

ComputerViews: "Det vil tage din iPhone, iPad og iPod touch i helt nye retninger."

Sådan er beskeden til kunderne på Apples side om iOS 6-styresystemet, der bliver frigivet senere i år.

Det lyder flot, men det passer ikke helt.

Jo, der er ganske vist hele 200 nye funktioner at finde i iOS 6, men der er ikke tale om noget, der tager dig og din gadget i "helt nye retninger."

I stedet er der tale om en OS-version, der kommer til at forbedre de funktioner, du allerede kender, og tilføje et par mindre nyheder.

For hvordan gør man det næsten perfekte endnu bedre? Det gør man ved at finjustere og komme med mindre tilføjelser, så brugerne føler, at der finder en udvikling sted. Man laver ikke det hele om - for hvorfor skulle man det?

Selvom iOS 6 og også Googles kommende Android Jelly Bean byder på en hel del nyheder, er der på ingen måde tale om de kvantespring, vi tidligere har oplevet både med iOS og Android.

Udviklingen er ikke gået i stå, men behovet for at foretage de store, grundlæggende ændringer og tilføjelser i er ikke til stede i øjeblikket.

I stedet fokuserer Google og Apple på at føje mindre ændringer til hist og her. Det er helt naturligt og kommercielt set ganske fornuftigt.

200 nye funktioner i iOS 6 - men ingen banebrydende

Da Apple for nylig fremviste iOS 6, der bliver frigivet til efteråret, kunne selskabet fortælle om hele 200 nye funktioner.

Blandt andet kommer Apple med sin egen kort-tjeneste, der byder på 3D-kort og rute-navigation (deraf også den snak om "nye retninger").

Taleassistenten Siri er også blevet forbedret, og der er blevet tilføjet Passbook - en app, der lader dig samle alle dine billetter til diverse ting og sager.

Uanset hvordan man vender og drejer det er det dog stadig det "gamle" iOS-styresystem med mindre tilføjelser og forbedringer.

Der er ikke tale om en vaske ægte game-changer, som da Steve Jobs i 2008, et år efter den første iPhone var blevet frigivet, introducerede App Store sammen med et software-udviklerkit og dermed var med til at skyde hele app-bølgen i gang.

På samme made kan man vel også argumentere for, at det var en OS-forbedring af en vis betydning, da Apple med iOS 4 (bedre sent end aldrig) begyndte at understøtte multitasking, ligesom iOS 5 sammen med iCloud bød på betydelige ændringer af Apple-styresystemet.

Når man kigger på Apples side om det kommende iOS 6 er det dog ret tydeligt, at der primært er tale om forbedringer af funktioner og tjenester, der allerede findes i styresystemet, og ikke i ret høj grad om reelle nyheder.

Dette gælder ikke kun for Apple - også Google med Android lader til at holde sig til finjusteringerne for tiden.

Det er Google på vej med

Læs også:

Bekymring: Apples iOS 6 giver udviklerne problemer

Fem år i dag: Historien om den magiske iPhone

App-udvikling 2.0: Sådan er den perfekte app

Den næste opdatering af Googles populære Android-styresystem, Jelly Bean, er ifølge Google den hidtil hurtigste version, ligesom der er fokus på at simplificere og smukkesere platformen.

Nu er der kun tale om en mindre versions-opdatering, 4.1, så måske er det ikke rimeligt at forvente de store nyheder.

Men alligevel - når man ser nedenstående præsentation af Jelly Bean er det helt tydeligt, at tiden ikke er til de store kvantespring for Googles vedkommende.

Der er ikke tale om det "Android 5.0," som en del havde drømt om.

Der var derimod store forbedringer at finde i Android 4.0 - Ice Cream Sandwich - der bød på rigtig mange nyheder, og designmæssigt er det hidtil mest helstøbte Android-styresystem.

Men version 4.0 var ikke i den forstand revolutionerende.

Eksempelvis var Android Market og Google Maps Navigation allerede introduceret med tidligere versioner, og langt hen ad vejen var design-fordringerne i 4.0 allerede blevet bragt på banen med version 3.0 - også kendt som Honeycomb.

Udviklingen af Android viser, at Google har fundet en succesfuld software-opskrift, som det ikke giver mening at lave helt om på - i stedet koncentrerer man sig om at smage til med diverse krydderier.

Her vil vi stadig se revolutioner

Men før eller siden vil der igen finde software-mæssige revolutioner sted.

Tag eksempelvis et kig på Microsofts Windows-styresystem, der kommercielt set skabte gennembruddet for den grafiske brugerflade - og lige siden har holdt fast i musen og ikonerne og vinduerne.

Lige indtil nu, for med Windows 8 tager Microsoft igen et afgørende spring i en helt ny retning med både en ny brugergrænseflade og understøttelsen af ARM-baserede enheder.

Forklaringen er, at tiden er til det med den vilde vækst i brugen af tablets og andre produkter med touch-baseret navigation.

Windows 8 udkommer i 2012 - og ændrer meget ved Microsoft-styresystemet.

På samme måde vil der også komme et tidspunkt, hvor Apple med iOS og Google med Android ikke bare bygger videre på de platforme, de allerede har så stor succes med, men også ryster posen og kommer med helt nye designs, funktioner og tjenester.

Jo, der vil komme en tidspunkt, hvor de rent faktisk tager brugeroplevelsen i en "helt nye retninger," sådan som Apple lover med iOS 6.

Det bliver formentlig bare ikke i 2012. 

Læs også:

Bekymring: Apples iOS 6 giver udviklerne problemer

Fem år i dag: Historien om den magiske iPhone

App-udvikling 2.0: Sådan er den perfekte app




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere