Artikel top billede

Disse kodeord vil du bare ikke have udstillet

Her er de værste passwords, du nogensinde kunne ønske at få afsløret efter angrebet på Yahoos internettjenester. Se, hvordan du laver et godt password.

Læs også:
Her er de 25 mest usikre kodeord

94% af alle passwords er svage

En adgangskode som lyder 'password' er faktisk ikke en adgangskode.

Og hverken "velkommen" eller "QWERTY" kommer til at blive en udfordring for en hacker, der vil have adgang til din profil.

Så kontant lyder det fra den svenske sikkerhedsblogger Anders Nilsson, der ifølge sikkerhedsfirmaet Sophos har analyseret de omkring 450.000 kodeord, som er blevet stjålet fra brugere af Yahoos internettjenester.

Ifølge Version2 lagde hackerne de mange kodeord ud i klartekst.

Alt for meget 123456 og abcdef
Der er ikke grænser for, hvor mange gange Sophos har oplyst om vigtigheden af et stærkt password, der vil gøre livet meget sværere for hackerne, hvis det websted, du bruger, har sikret sine databaser ordentligt.

Trods de mange advarsler, tager alt for mange internet-brugere en dårlig beslutning, når de skal vælge deres passwords. 

De fortsætter med at bruge simple adgangskoder som '123456' og 'abcdef' - og endda samme password flere steder.

Hver gang lister med kodeord bliver stjålet og offentliggjort på internettet, føjer hackerne dem til deres egne databaser.

Og de prøver dem af, næste gang de ønsker at bryde ind på en konto eller knække en adgangskode.

Sådan vælger du en unik kode

Ifølge Sophos bør du vælge en unik adgangskode, der er svær at knække for hackerne. 

Det nytter ikke at vælge et ord fra ordbogen eller forestille sig, at ingen i verden har tænkt på 'qwertyuiop' eller 'password1234'.

Den typiske reaktion fra den gennemsnitlige internetbruger lyder: "Men hvordan husker jeg så alle disse forskellige og komplicerede adgangskoder?"

Svaret er enkelt: brug et ordentligt program til password-management.

Der er flere at vælge imellem - og nogle løsninger er endda gratis.

Software som 1Password, KeePass og LastPass kan huske alle dine forskellige adgangskoder og gemme dem sikkert. De kan desuden selv generere komplicerede adgangskoder til den næste hjemmeside, som du tilmelder dig.

Ikke kun brugerens ansvar

Brugerne skal dog ikke stå alene med ansvaret, lyder ifølge Sophos.

For hjemmesiderne skal ikke alene sikre brugernes oplysninger. De skal også gøre mere for, at brugerne vælger adgangskoder, der er vanskelige at knække.

Det kan ske ved at kontrollere adgangskoderne, som de nye bruger vælger, er sikre og stærke. Ellers må brugeren prøve igen.

Det samme gælder ifølge Sophos, når en hjemmeside fortæller en bruger, at vedkommende gør klogt i at ændre sit password. For er 'zxcvbnm' eller 'rtyuiop' brugerens nye kodeord, er der ikke meget ved at skifte.

Graham Cluley fra Sophos har lavet denne video, der viser, hvordan du let laver en god adgangskode, der er svær at gætte:

Læs også:
Her er de 25 mest usikre kodeord

94% af alle passwords er svage
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Atomic Software ApS
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2021: Sæt automatisering og data på den strategiske dagsorden

Ved at anvende data på den korrekte måde, kan du og din virksomhed for alvor sætte skub i konkurrencen. Der ligger en værdifuld viden om kunder, kundeadfærd, konkurrenter, markeder og meget andet i den data, der svæver rundt omkring os. Med den nyeste teknologi er det endda blevet nemmere at automatisere disse processer.

16. juni 2021 | Læs mere


Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på incidents. Det handler om at eliminere kompleksitet, det handler om at fortsat sikre smidighed og fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


Premium
Nyt kæmpesystem til politiet fra Netcompany bliver næsten 20 procent dyrere end planlagt: Forsinkes med mere end et år
Halvandet år efter kontrakt-underskrivelsen med Netcompany er omkostningerne til levering af politiets kommende planlægnings-system allerede steget med næsten 20 procent, mens hele projektet skal replanlægges. Det bliver nu mere end et år forsinket. Se her, hvornår det for politiet vitale system ventes klart.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Ét klik kan lægge din virksomhed ned: Sådan bekæmper du mailtrusler
Mailbårne angreb er blandt de mest udbredte og ofte mest alvorlige cybertrusler. Dette whitepaper fra F-Secure giver overblik over, hvordan de mest udbredte mailbårne trusler fungerer, hvordan de detekteres – og hvordan du beskytter din organisation.