Reportage: Sådan omsætter Fondsbørsen for milliarder med it

Københavns Fondsbørs er en af Danmarks mest it-krævende virksomheder, og fejl er ikke en mulighed. Omsætningen er på knap tre milliarder dagligt. Men der er ingen it-chef på matriklen.

Læs også:
Kurt har kodet et system, der sætter verdens investorer til vægs

"Pas nu godt på min pensionsopsparing," lyder den smilende slutbemærkning fra den velklædte herre, som jeg netop har spurgt om vej.

Ud fra den efterspurgte adresse er han tydeligvis stedkendt nok til at vide, at jeg er på vej til Københavns Fondsbørs, der ligger tilbagetrukket i en parallelgade til Strøget midt i hovedstaden.

På vej mod en af de virksomheder i landet, der er mest afhængig af it-systemer for at få forretningen til at glide. Gad vide om han også er klar over, at den danske børs var den først i verden til at indføre fuldelektronisk aktiehandel tilbage i 1987?

100 procent digital
"Indtil 1987 handlede man fysisk med hinanden. I dag er it essentielt i hele vores forretning, der udelukkende baserer sig på digitale handler. Uanset, om det er Hr og Fru Danmark, der sidder hjemme i privaten, eller om det er en hedgefond med tusindevis af computergenererede handler," fortæller administrerende direktør på Københavns Fondsbørs, Bjørn Sibbern.

Pointen i min venlige vejvisers bemærkning om, at han godt vil have lidt ekstra overskud på pensionen, læner sig altså 100 procent op af en digital snitflade. Der er intet analogt alternativ.

Aktiehandler er show-off
Udefra lægger man knap nok mærke til den høje og slanke børsbygning, der ligger klemt inde mellem nabohusene og med den mere opmærksomhedstiltrækkende og smukke Nikolaj Kirke som genbo.

Eksistensen afsløres kun i form af et Nasdaq OMX-logo over døren.

Efter at være blevet lukket ind via porttelefonen begynder det dog at smage lidt af finanser.

En lysavis med konstant skiftende kurser er det første syn, man mødes af. Trappeopgangen er beklædt med virksomhedsnavne på en stribe af de firmaer, hvis aktier handles på Børsen.

Lokalerne kunne være hevet ud af en hvilken som helst virksomhed. Nydelige og gedigne med de obligatoriske kontorcomputere hist og her.

Men der er ingen synlige beviser på, at it virkelig betyder noget her. Det skal man faktisk til Sverige for at finde.

Der er heller ingen kaotiske handelsscener, som man kender det fra fjernsynet, når der vises tv-billeder fra den amerikanske børs, hvor de handlende står på nakken af hinanden for at handle deres værdipapirer.

"Det er også mest show-off," fortæller Bjørn Sibbern, og han slår derved et par tv-billeder ihjel for altid.

"I dag foregår alle handler digitalt. I Amerika ser 70 procent af handlerne aldrig et menneske. De foregår udelukkende mellem computere. I Danmark ligger det på cirka 40 procent, men der stiger jævnt," fortæller han.

Automatiserede handler eller algoritme-handler kalder man fænomenet, hvor maskiner sættes op til at lave menneskernes arbejde ud fra statistik, historik eller endda semantik.

Aktie-software
Det kan ske eksempelvis i form af software-systemer, der analyserer verdenspressens artikler. Meddelelser om et enkelt firma bliver tygget igennem og gennemsøgt for henholdsvis positive og negative udlægninger om virksomheden.

Mediestemningen danner herefter grundlag for handelsmønstret, som computeren skal foretage.

Hastigheden udnyttes desuden i nogle typer af de automatiserede handler i sådan en grad, at firmaer køber sig til placeringer tæt på den centrale børs-computer, fordi længden af net-kablet har betydning for hastigheden og derved overskud eller tab.

Her handler man med millisekunders mellemrum for derved at skabe små, men mange gevinster til de aggressive it-investorer.

Computeres kamp mod andre computere. Software mod software. Netværk mod netværk.

Mennesket er i kontrol
Et scenario man som udenforstående iagttager kan blive en forskrækket over, og naturligt stiller sig selv spørgsmålet om, hvorvidt menneskehjernen overhovedet er herre over hvad, der foregår på finansmarkederne?

I dag foregår knap halvdelen af aktiehandlerne digitalt. Kan I forestille Jer, at I som børs bliver udmanøvreret på ren computerkraft. Så en handlende simpelthen overhaler jeres systemer og overtager magten over markederne?

"Det kommer næppe til at ske på den danske børs. For det første har vi en it-leverandør og et samarbejde mellem de andre Nasdaq OMX-børser, hvilket giver en enorm kapacitet. Så vi er ikke bange for at blive regnet ned," lyder svaret fra Bjørn Sibbern.

"Den menneskelige indflydelse bliver ligeledes aldrig uaktuel, computeren kan stadig ikke udmanøvrere den menneskelige hjerne, når det kommer til aktiehandler."

Men ingen er ufejlbarlig, og der sker fejl. Det kunne man eksempelvis opleve den 6. maj 2010, hvor den amerikanske børs oplevede en nedtur, der efterfølgende blev døbt: The flash crash.

Læs også:
Kurt har kodet et system, der sætter verdens investorer til vægs

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TDCH A/S
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
RPA og software-robotter: Businesscase og teknologi

Robot process automation - RPA - har i det seneste års tid for alvor fået et gennembrud i både virksomheder, organisationer og (ikke mindst) i den offentlige sektor, hvor både kommuner, styrelser og andre institutioner har taget de små software-robotter til sig.

23. september 2020 | Læs mere


"One Minute Workflow" til ad hoc-opgaver

De seneste mange måneder har givet os alle en helt ny opfattelse af arbejdspladsen. Fjernarbejde forventes at blive en del af den nye hverdag, som vi alle kigger ind i. Det har været en øjenåbner for mange, men det har også givet os vigtig læring - hvordan sikrer du, at dine medarbejdere har samme muligheder og kan opretholde effektiviteten, også når de ikke arbejder på kontoret?

23. september 2020 | Læs mere


Digitalt seminar: Styrk økonomistyringen i en krisetid med AI og robotter

Det stiller store krav til virksomhedens økonomistyring. Blandt andet fordi det er blevet sværere end nogensinde at tage bestik af virksomhedens økonomi, konkurrence- og driftssituation på selv den korte bane. Få inspiration til at komme i gang med at styrke økonomistyringen med AI og ML på grundlag af konkrete input og erfaringer.

24. september 2020 | Læs mere


Computerworld
Så kom der pris og dato på de nye PlayStation 5-modeller
Sony slipper de nye PlayStation 5 konsoller løs blot halvanden uge efter lanceringen af Microsofts Xbox-kollektion.
CIO
Podcast: Pandoras CIO Peter Cabello afslører sine tre vigtigste mål for digitaliseringen
Podcast, The Digital Edge: Hør Pandoras CIO Peter Cabello Holmberg fortælle om, hvordan et af verdens største smykkefirmaer arbejder med innovation og digitalisering af et traditionel offline salg, og hvordan Pandora udnytter data til at skabe en bedre kundeoplevelse.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
5 måder du kan beskytte og optimere det vigtige fjernarbejde på
Når arbejdspladsen bliver mere digital og medarbejderne arbejder mere hjemme stiger cybertruslen også. Derfor bliver din it-afdeling i fremtiden også målt på organisationens evne til at sikre fjernarbejde uden risiko for datatab eller gøre sig sårbar over for fjendtlige angreb. I dette whitepaper fortæller vi derfor om 5 måder, du kan beskytte og optimere dine medarbejderes fjernarbejde på.