Derfor vil Flash-formatet leve mange år endnu

Adobes proprietære Flash-format er mange gange blevet spået en snarlig død. Hvis man spørger den danske webbranche, så er der mange årsager til, at Flash overlever i de næste 10 år.

Læs også:

HTML5 eller apps? Sådan vælger du din mobil-løsning

Udvikler: Her skal du passe på med HTML5 og CSS3

Efterhånden er det blevet en klassiker at pejle efter, om fremtidens farverige oplevelser på nettet enten skal bygges ved hjælp af proprietære formater som Flash eller ud fra den åbne HTML5-standard.

Indtil videre har Flash fra it-virksomheden Adobe været webudviklernes trofaste følgesvend, men med blandt andre Apples - og senere Android-miljøets - fravalg af Flash-understøttelsen, er formatet druknet på det hastigt voksende mobilmarked.

Flash' druknedød på mobilerne har givet vind sejlene til HTML5, der er et åbent standard-framework fra web-konsortiet W3C, som er den internationale sammenslutning til "udvikling af internettet til dets fulde potentiale," som det hedder sig i konsortiets motto.

På trods af HTML5's mobile succes, er det alligevel endnu for tidligt at dømme proprietære web-formater som Flash helt ude, mener den danske webudviklerbranche.

"Udviklingsværktøjerne mangler i høj grad til HTML5, selvom der sker meget på området for tiden. Men der vil alligevel nok gå nogle år, før HTML5 vil kunne afløse Flash på eksempelvis spil og video på en desktop-browser," siger udviklingschef Tommy Davis fra webbureauet Adapt.

Søm uden hammer
Selvom Tommy Davis ikke vil afsige Flash-formatets dødsdom, fortæller han, at Adapt stort set udelukkende benytter sig af HTML5 - og har gjort det i flere år.

Det skyldes, at selskabet fra kunderne møder krav om en meget bred platformunderstøttelse med blandt andet mobiltilgængelighed fra alle browsere og styresystemer.

Flashbrugen er derimod meget udbredt hos det grafiske it-selskab Digital XPress, og selskabet vil på ingen måde afskrive Flash-formatet fremover på grund af sine tværmediale opgaver til desktopbaserede enterpriseløsninger.

"HTML5 er langt fra modent til enterpriseløsninger, og selvom der kommer mange storstilede frameworks, så mangler vi altså stadig at se værktøjerne til at kunne bygge de brugbare løsninger. Det svarer til, at vi har en masse søm og skruer med HTML5, men ingen hammere og skruetrækkere," siger seniorsoftwareudvikler, Asger Laursen, fra Digital XPress.

Han fortæller desuden, at der sideløbende med udviklingen af HTML5-værktøjerne også bliver brugt mange kræfter fra Adobes side på videreudviklingen af Flash, som han mener, stadig er det suverænt bedste til bygning af hjemmesider, hvor mange forskellige elementer som tekst, lyd, video og funktionalitet skal spille sammen.

Frygter standard-helvede
Asger Laursen fra Digital XPress frygter dog, at mens HTML5 er under udvikling, kan webudviklere over hele verden risikere at skulle bokse med mange forskellige formater til flere forskellige browsere og styresystemer.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

26. februar 2021 | Læs mere


AI og machine learning i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Vi kender til kunstig intelligens og machine learning, men hvordan udnytter vi dem i praksis? Hør om de aktuelle erfaringer med AI og machine learning, og bliv endnu klogere på fremtidens mulige tendenser, når det kommer til AI og machine learning.

02. marts 2021 | Læs mere


It-sikkerhedskontroller og -processer (How to)

Flere organisationer end nogensinde før bliver udsat for cyberangreb af hackere, der hele tiden finder nye veje og metoder, som de kan udnytte til at trænge ind i virksomhedernes systemer. På dette event kigger vi nærmere på, hvordan man opsætter de nødvendige it-sikkerhedskontroller og gør god brug af eksempelvis incident response, log management, penetrationstesting, awareness-træning, sikkerhedsopsætning og meget andet.

03. marts 2021 | Læs mere


Premium
Bankdata efter hård kritik af it-sikkerheden fra Finanstilsynet: Vi kan godt genkende kritikken
Interview: Bankdata kan godt nikke genkendende til den række af kritik-punkter, som Finanstilsynet retter mod selskabets it-sikkerhed. Men der er en god forklaring, mener compliance-direktør Lene Weldum.
Computerworld
Spotify på vej med kæmpe satsning: Vil være mere end blot en musikstreamingtjeneste
Svenske Spotify er klar med en række nyheder, der rækker længere end blot lyd.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi
Evnen til at tilpasse sig en verden i konstant forandring bliver afgørende for virksomhedens mulighed for at vækste i fremtiden. Ét af de finansielle håndtag du kan skrue på, er en hel eller delvis outsourcing af it-driften. I e-bogen ”Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi” får du viden om, hvordan din virksomhed kan bruge tilpasningsøkonomi til at håndtere fremtidens krav til it. Vi spørger blandt andet: - Kan din virksomhed skalere og tilpasse sin digitale kapacitet og økonomi? - Har dine kunder tillid til, at du har de skarpeste it-løsninger? - Ville I kunne styrke forretningen ved at give jeres it mere fokus? - Kan I få øget funktionalitet til samme pris? Vi fokuserer på risiko, økonomi, fokus og valg af it-partner, som er fire opmærksomhedspunkter du skal have styr på for at lykkes med at tilpasse virksomheden til at modstå forandringerne i verden.