HTML5 eller apps? Sådan vælger du din mobil-løsning
Udvikler: Her skal du passe på med HTML5 og CSS3
Efterhånden er det blevet en klassiker at pejle efter, om fremtidens farverige oplevelser på nettet enten skal bygges ved hjælp af proprietære formater som Flash eller ud fra den åbne HTML5-standard.
Indtil videre har Flash fra it-virksomheden Adobe været webudviklernes trofaste følgesvend, men med blandt andre Apples - og senere Android-miljøets - fravalg af Flash-understøttelsen, er formatet druknet på det hastigt voksende mobilmarked.
Flash' druknedød på mobilerne har givet vind sejlene til HTML5, der er et åbent standard-framework fra web-konsortiet W3C, som er den internationale sammenslutning til "udvikling af internettet til dets fulde potentiale," som det hedder sig i konsortiets motto.
På trods af HTML5's mobile succes, er det alligevel endnu for tidligt at dømme proprietære web-formater som Flash helt ude, mener den danske webudviklerbranche.
"Udviklingsværktøjerne mangler i høj grad til HTML5, selvom der sker meget på området for tiden. Men der vil alligevel nok gå nogle år, før HTML5 vil kunne afløse Flash på eksempelvis spil og video på en desktop-browser," siger udviklingschef Tommy Davis fra webbureauet Adapt.
Søm uden hammer
Selvom Tommy Davis ikke vil afsige Flash-formatets dødsdom, fortæller han, at Adapt stort set udelukkende benytter sig af HTML5 - og har gjort det i flere år.
Det skyldes, at selskabet fra kunderne møder krav om en meget bred platformunderstøttelse med blandt andet mobiltilgængelighed fra alle browsere og styresystemer.
Flashbrugen er derimod meget udbredt hos det grafiske it-selskab Digital XPress, og selskabet vil på ingen måde afskrive Flash-formatet fremover på grund af sine tværmediale opgaver til desktopbaserede enterpriseløsninger.
"HTML5 er langt fra modent til enterpriseløsninger, og selvom der kommer mange storstilede frameworks, så mangler vi altså stadig at se værktøjerne til at kunne bygge de brugbare løsninger. Det svarer til, at vi har en masse søm og skruer med HTML5, men ingen hammere og skruetrækkere," siger seniorsoftwareudvikler, Asger Laursen, fra Digital XPress.
Han fortæller desuden, at der sideløbende med udviklingen af HTML5-værktøjerne også bliver brugt mange kræfter fra Adobes side på videreudviklingen af Flash, som han mener, stadig er det suverænt bedste til bygning af hjemmesider, hvor mange forskellige elementer som tekst, lyd, video og funktionalitet skal spille sammen.
Frygter standard-helvede
Asger Laursen fra Digital XPress frygter dog, at mens HTML5 er under udvikling, kan webudviklere over hele verden risikere at skulle bokse med mange forskellige formater til flere forskellige browsere og styresystemer.
Artiklen fortsætter på næste side...