Se fem geniale video-hit fra tiden før YouTube

Kan du huske dengang, da YouTube ikke fandtes? Dengang vi sendte grynede videoklip i obskure formater til hinanden via mail? Vi spoler tiden tilbage og genser fem geniale video-hit fra den digitale fortid.

Se fem geniale video-hit fra tiden før YouTube

I dag uploades 60 timers video hvert minut til YouTube, og der ses over fire milliarder klip hver dag på webtjenesten.

Bevares, der er meget skrammel, men YouTube er blevet stedet, hvor virale videoer fødes, og hvor du med garanti har grinet og måbet utallige gange.

Men sådan har det ikke altid været. YouTube er faktisk ikke særlig gammel, og videoportalen blev grundlagt i 2006 og sidenhen opkøbt af Google.

Før det var det faktisk også muligt for et videoklip at blive en internetsensation og spredt på livet løs via mail.

Godt nok som vedhæftede WMV-filer eller RM-filer, der fungerede med RealPlayer, som amerikanske PC World i 2006 udråbte som det næstværste it-produkt nogensinde.

Men det var ligegyldigt, for hvor var det bare eksotisk at se levende billeder på computeren, der på det tidspunkt naturligvis var stationær og vejede det samme som en Fiat 500.

Vi har spolet tiden tilbage til før YouTube og fundet fem klassiske og geniale videoer, der storhittede på nettet.

Nogle af dem stammer fra 90'erne og andre fra begyndelsen af 00'erne. I dag er de dog blevet uploadet til YouTube, og på de næste sider kan du se eller gense de utrolige klip.

1. Flyt en hval med dynamit

Var det en joke? Var det virkelig rigtigt? Dette klip blev sendt livligt rundt i 90'erne og nogle gange i stærkt skamklippede formater.

Det stammer fra en nyhedsudsendelse fra 1970 i USA, hvor en strandet hval skal skæres op ... med dynamit.

Meningen var vist, at den skulle sprænges i småstykker, som fugle og andre dyr kunne muntre sig med.

Desværre havde Dynamit-Harry fra de lokale myndigheder fyldt hvalen med lidt for mange eksplosiver, og den blev i bogstaveligste forstand sendt til himmels for snurrende kamera.

De noget bizarre billeder fra klippet viser, hvordan hvalkødet regner ned i et kæmpe område og endda knuser en bil.

2. Ping pong i ren Matrix-stil

Kan du huske, første gang du så filmen Matrix?

Den visuelle fortællestil var banebrydende i 1999, hvor hovedpersonerne hopper rundt på vægge, og pludselig fryses deres bevægelser, og kameraet snurrer rundt om dem.

Det var så vanvittig spektakulært ud. 

Tricket blev efterlignet i en episk ping pong duel, men det var live. Bordtennisspillerne stod foran en sort baggrund, og her var "usynlige" hjælpere i mørkt tøj klar til at flytte rundt på dem.

Selv bolden blev styret med hjælp fra en sort pind. Det lyder måske mærkeligt, men klippet blev et viralt hit, selv om det naturligvis var muligt at ane hjælperne i baggrunden.

Se eller gense den legendariske bordtenniskamp her:

3. Karate-bjørn i kamp mod fisker

Denne video blev også voldsomt skamklippet og lyden fjernet, og derfor var det ofte svært at gennemskue, hvad pokker den egentlig handlede om.

Her er det dog hele versionen samlet.

Umiddelbart kunne det ligne en udsendelse fra Discovery, hvor en silkeblød fortællerstemme forklarer om naturen og de bjørne, som ses i klippet.

De er på jagt efter laks i en flod, men pludselig kommer en fisker i vaders løbende og forsøger at få laksen.

Det ender med, at bjørnen og manden går karate-amok på hinanden.

Videoen er en reklame for firmaet John West Foods, der sælger laks, men det budskab forsvandt nemt i de skamklippede versioner.

Reklamen er fra november 2000, og ifølge Wikipedia vurderes det, at den på de følgende seks år blev set mere end 300 millioner gange. Det gør den til en af de mest succesfulde virale videoer nogensinde.

4. Star Wars-knægten som blev en internetsensation

Det var egentlig ikke meningen, at det nogensinde skulle på nettet.

Faktisk var det formentlig ikke meningen, at nogen nogensinde skulle have set det, da en buttet dreng fra Canada fægter klumset løs med en lang pind på sin skole, mens han lader, som om han er med i Stjernekrigen. 

Et videokamera har fanget det hele tilbage i 2002, og et par klassekammerater lægger klippet af den 15-årige Ghyslain Raza på nettet året efter. 

På blot få år blev det set mere end 900 millioner gange, og han blev døbt The Star Wars Kid.

Drengen var dog ikke særlig glad for hele episoden, som angiveligt fik ham ud i en depression og psykiatrisk behandling. 

Derfor sagsøgte han sine klassekammerater for et par millioner kroner, og de endte i retten og blev efterfølgende enige om et forlig.

I dag studerer Ghyslain Raza jura, og han er stort set ikke til at kende

Her er det populære klip:

5. Mimeri alene foran webcam

Der er adskillige videoer på nettet, hvor folk sidder foran webkameraer og mimer til populær musik.

Men det er langt fra mange, der får så meget opmærksomhed som Gary Brolsma. 

Tilbage i 2004 mimede han løs til nummeret "Dragostea din tei" fra den moldoviske popgruppe O-Zone.

Nummeret er også kendt som "Numa Numa" takket være omkvædet, og Gary Brolsma blev derfor til The Numa Numa Guy. 

Han har en fuldkommet utrolig indlevelsesevne i nummeret og giver den så meget gas, at man kan være bange for, at hans hoved en overgang er ved at falde af.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere