Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Opkøb til syv milliarder vil få konsekvenser for KMD

Det vil få konsekvenser for både KMD og markedet, hvis kapitalfonden Advent lægger næsten syv milliarder kroner for selskabet.

Læs også:

Så guldrandet en investering er KMD.

Kapitalfond tæt på at købe KMD for gigantisk beløb.

Angiveligt skulle landets største leverandør til kommunerne, KMD, være på vej til at blive solgt for op imod syv milliarder kroner til den amerikanske kapitalfond Advent

"Umiddelbart virker det som en ok pris. EQT og ATP må absolut være tilfredse med fortjenesten, men det ser også fornuftigt ud for Advent," siger IDC-analytiker Anders Elbak.

Købet lægger dog op til, at it-giganten slår ind på helt nye markeder.

"KMD har en fin profit, og selv om det kan blive vanskeligt at fastholde den meget stærke position i kommune-markedet, er der gode muligheder for at vinde markedsandele i den private sektor," vurderer IDC-analytikeren.

Priser stiger ikke

Nordic Capital (en anden kapitalfond, red.) røg ifølge Børsen ud, fordi de ville for meget ned i due Dilligence-processen. Hvad tror du, den larmende uenighed mellem KMD og storkunden. kommunerne (i form af Kombit) har betydet for forløbet?

"Jeg tror ikke, at uenigheden som sådan har haft voldsom stor betydning," siger Anders Elbak.

Han peger på, at uenigheden kan have udsat et køb og måske have været med til at skræmme Nordic Capital.

"Men det virker ikke som om, at prisen er blevet påvirket væsentlig," siger Anders Elbak.

Hvis både køber og sælger kan være tilfreds - hvem er så taber? Kan kommunerne se frem til højere priser?

"Der er trods alt forskel på sport og forretning, så der behøver vel ikke være en taber. Jeg tvivler på, at kommunerne - eller andre kunder - kommer til at betale mere," siger Anders Elbak.

Han peger på, at KMD ikke i samme grad som tidligere kan diktere priserne.

"Det skyldes, at kommunerne (via Kombit) i langt højere grad søger alternativer i det "almindelige" konkurrencedrevne marked," forklarer Anders Elbak.

Blandt andet Kombit er på trapperne med meget store udbudsrunder, hvor flere af KMD´s monopol-systemer sendes i konkurrence.

Taberne er konkurrenter

"Skal man pege på tabere, kan det være andre it-leverandører, eftersom KMD er nødt til at vinde markedsandele i det private marked, hvis Advents investering skal forrentes tilfredsstillende" siger Anders Elbak.

Selv om KL solgte KMD for blot to milliarder kroner for fire år siden, mener Anders Elbak ikke, at man kan sige, at KL fik for lidt for selskabet.

"KL var i en helt anden situation end EQT og ATP er i dag. It-markedet var i langt højere grad tynget at den økonomiske krise, og der var nogle "politiske deadlines", så de ikke kunne vente på eventuelt bedre bud," forklarer Anders Elbak.

KMD blev i sin tid solgt efter Folketinget havde besluttet ved lov, at det skulle ske.

Under salget blev forhandlet en såkaldt transitionsaftale på plads, der blandt andet skulle forhindre uhæmmet prisstigninger på monopol-systemerne.

Læs også:

Så guldrandet en investering er KMD.

Kapitalfond tæt på at købe KMD for gigantisk beløb.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere