Artikel top billede

Ferien er slut - så nu kan du godt lette bagen

Klumme: Sommerferien er slut, og du skal lette din fyldige bag fra liggestolen. Få svar på nogle af tidens helt store spørgsmål her.

Når Danmark og resten af Europa har stoppet al aktivitet i tre måneder, kan det være svært at finde et godt klumme-
emne.

Man kunne more sig lidt over, at alle europæiske ledere og førende embedsmænd trækker sig tilbage til deres strandvillaer og småslotte midt i den værste krise, Eurozonen har oplevet.

Jeg vurderer nu, at der er 93,6 procent chance for et Eurozone-kollaps, men jeg kunne tage fejl og have skudt for lavt.

Det vil i givet fald rive England, Danmark og andre med sig i
faldet.

Alternativt kigger vi på 10 års dyb stagnation i regionen. Så kan man godt forstå, at de trænger til ferie for at oplade til nedturen.

Her er mit valg

Man kunne hygge sig med Feriedanmark, hvor det overraskende nok viser sig, at de der bindegale revolutionære i SF og Enhedslisten faktisk mener det seriøst med deres ævl.

Man kunne alt muligt, men jeg valgte modellen outsourcing.

Det er så populært for tiden. Med andre ord:

Jeg spurgte mine gutter og gudinder, hvad de syntes, jeg skulle skrive om.

Jeg modtog en del forslag, som næsten alle handlede om it, og jeg skal prøve at nå igennem dem alle, så det bliver godt nok kortfattet.

1 fra M:
"Det er sjovt, som mobilplatforme nu kun handler om to selskaber: Apple og Google."

Svar: Ja. Apple virker, fordi de ejer hele stakken. Google er de eneste, der kan få lidt styr på Wild West-open source-halløjet. Microsoft dør. Nokia bliver solgt og forsvinder.

2 fra M:
"Hvorfor virker offentlige it-folk til at være dårligere end private?"

Svar: Fordi man i det offentlige ikke belønner noget vellykket, men straffer, hvis noget går galt. Det gælder også i mange store private bikse og da især i de multinationale.

Bonus: Google "The Terrible Management Technique That Cost Microsoft It's Creativity" - og husk, at det samme foregår i IBM, Oracle og de andre.

3 fra T:
"Insourcing er begyndt. GM og andre har måttet insource for at få ting til at virke igen."

Svar: Ja, outsourcing af vigtige ting (f.eks. it), der har at gøre med forandringshastigheden i biksen, medfører altid, at ting bliver dyrere, langsommere og dårligere.

Men ofte giver det mindre bøvl for bosserne (blandt andet fordi inderne er villige til at sige, at de gerne vil bruge nye teknologier, hvis kunden ønsker det), og så er man villig til at gøre det alligevel.

Vi andre er jo også villige til at lade DR, TDC, DONG, Post Danmark, staten, politiet og lignende unedkæmpelige og kundefjendtlige monstre stå for vigtige ting i vore liv.

Sådan skal vi justere Danmark - det er nemt

4 fra J:
"Hvordan sikrer vi, at it tjener os i fremtiden, nu da vi er 100 procent afhængige af it?"

Svar: Nemt! Det kræver kun nogle ganske få mindre justeringer i Dannevang:

A. Ved at få en industripolitik, der inkluderer driftscentre (som de har gjort i Finland og andre steder). Vi er det eneste OECD-land uden industripolitik, og vi har mistet 20 procent af industriarbejdspladserne siden 2008, og de kommer ikke igen.

B. Ved at sænke prisen på energi, så vi kan konkurrere og bruge mere af det.

C. Ved at droppe alle snikkesnakkefag i undervisningen og lære unge mennesker rigtige ting igen.

D. Ved at skære 50 procent af den offentlige sektor væk, så de er nødt til at bruge it for at løse problemer.

E. Ved at gøre det til en dårlig ting at begære andres penge (socialisme) og en god ting at beholde penge, man selv har tjent (kapitalisme) - og en übercool ting at investere penge, man selv har tjent i andre folks ideer og tiltag. Det er såmænd det hele.

5 fra H:
"DIT, ITB og andre branchedimser taler om arbejdskraftmangel. Hvordan kan det være?"

Svar: Der mangler ironisk nok it-folk på flere områder i Danmark samtidig med, at vi har arbejdsløse it-folk - men meget få gider sætte sig ned og selv lære nyt uden at skulle på kurser, i skoler, have fri og i det hele taget blive ført blidt igennem noget, som ellers ville være hårdt og smertefuldt.

Dette har ændret sig MEGET, siden jeg mødte edb i 80'erne.

Derfor importerer vi folk fra lande omkring os eller sender det til Transsylvanien.

For andre steder, hvor de måske er mere sultne, giver de den gas og kaster sig over nye ting af sig selv, ligesom vi gjorde det af os selv i 80'erne.

6 fra P:
"Hvorfor findes der stadig et postvæsen?"

Svar: Jeg ved det ikke. Hvis vi fremskriver deres tankegang og ageren til 2050, vil der til den tid være to posthuse - et ved Ringsted og et ved Viborg.

Breve og pakker vil koste 42.000 kroner stykket at sende, og kun det offentlige vil have råd til det (og nægte at bruge e-mail og lignende i stedet).

Resten af os vil i hemmelighed køre rundt til hinanden og udveksle breve og pakker, skarpt forfulgt af Stasier fra Skat, der prøvet at komme denne ulovlige aktivitet til livs og idømme store bøder for sort arbejde.

3Fuckups vil have permanente kontorer i de to posthuse for at sikre, at alt går rigtigt for sig, samt deltage i Stasi-patruljerne i det ganske land for at sikre en faglig sund udvikling.

7 fra R:
"Skriv om Unboss-bogen."

Svar: Har læst den. Synes jeg kan genkende en del sund fornuft i den.

Men blev lidt træt af, at der var så få eksempler, og at det store eksempel stadig er en høreapparatbiks, som vi har hørt en del om i flere årtier nu.

Men meget i den giver god mening. Specielt med it-start-ups er det vigtigt ALDRIG at lytte til business-skoler og væksthuse. De har aldrig prøvet det selv og snakker bare med hinanden.

8 fra S:
"Giv nogle gode råd til it-studerende, der kommer ud uden erhvervserfaring, men vil have SOL (strategi, organisation og ledelse) med i jobbet fra dag 1 - og 50K om måneden."

Svar: Kære studerende: I er blevet narret til at tro, at der er brug for snikkesnakkefag i fremtiden, fordi uddannelsesstederne tjener penge per bestået elev og derfor laver pjattestudier, hvor alle nu består uanset deres indsats.

Det ved arbejdsgiverne godt, så de prøver desperat at finde it-folk, der kan kode og lave rigtige ting.

Der er brug for specialister og erfarne (bonus-info: det er ikke det samme som nyuddannede) ledere i fremtiden, men slet ikke generalister.

I skal fra starten tænke på at arbejde sammen med dygtigere og billigere og hurtigere it-folk i andre lande, og I skal overveje at flytte til USA, hvis I vil skabe noget selv.

Sådan - så er vi i gang.

Lad debatten begynde, så vi kan komme op i gear efter sommerferiekvartalet, hvor alt har stået HELT stille. Og tak til mine gutter og gudin-der for deres uskyldige spørgsmål.

PS: Det er nu igen lovligt at skrive IT (og stadig også lovligt at skrive it). Tak til Dansk Sprognævn for at indse deres fejl og rette den.
IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere