Artikel top billede

iPhone-magien krakelerer: Nu har Nokia chancen

ComputerViews: I flere år har Nokia forgæves forsøgt at gøre comeback på smartphone-markedet. Nu ser der ud til at være en åbning.

Læs også:

Her er Stephen Elops resultater efter to år i Nokia

Her er dommen over Apples nye iPhone 5

Nu kommer det store gennembrud for Windows Phone (måske)

ComputerViews: De har knoklet og svedt som i en finsk sauna, Nokia-medarbejderne, men alligevel har de seneste år været præget af milliard-underskud og fyringsrunder i den helt store skala.

Den engang så dominerende smartphone-producent er faldet ned i et dybt hul, mens Apple og Samsung er steget til vejrs med en fart, der har overrasket de fleste - ikke mindst Nokia.

"Apple har ændret markedet og ejer i dag hele markedet for high-end telefoner," skrev Stephen Elop selv i forbindelse med, at Nokia valgte at satse på Windows Phone frem for Symbian.

For Nokia har det betydet, at man kunne komme op med nok så spændende produkter, men at lanceringerne altid havnede langt inde i gadgets-mediernes spalter, mens specielt Apples og også Samsungs lanceringer ryddede forsiden.

Symbian var på vej i graven, og Windows Phone var endnu ikke kommet op i omdrejninger. Da det i de senere år har været Nokias primære platforme, var de nye smartphones simpelthen ikke i stand til bryde dødsspiralen.

Så ondt gør det på Nokia

Konsekvenserne har været yderst målbare og deprimerende for Nokia-boss Stephen Elop og de omkring 122.000 ansatte.

I det seneste årsregnskab fra 2011 kom Nokia ud med en omsætning på omkring 288 milliarder kroner - et fald på ni procent i forhold til 2010.

Indtjeningen før skat var faldet fra et plus på omkring 15,4 milliarder til et minus på lige knap otte milliarder kroner.

Stephen Elop har også i 2012 måttet melde om et skuffende salg, ligesom det er blevet nødvendigt at fyre af 10.000 medarbejdere og at skifte ud på en række ledelsesposter.

Ifølge den seneste opgørelse fra Gartner har Nokias primære platform, Windows Phone, nu en global markedsandel på 2,7 procent. Til sammenligning ligger Android på 64,1 og iOS på 18,8 procent.

Nu ser det imidlertid langt om længe ud til, at der en åbning for Nokia på smartphone-markedet. Ironisk nok er det netop Apple, der tilbage i 2007 med den første iPhone satte skub i Nokias deroute, der ser ud til at kunne blive Nokias redning.

iPhone 5 er god - men god nok?

Læs også:

Her er Stephen Elops resultater efter to år i Nokia

Her er dommen over Apples nye iPhone 5

Nu kommer det store gennembrud for Windows Phone (måske)

Apples nye iPhone 5, der netop er lanceret, har fået helt fornuftige anmeldelser, men ligesom med iPhone 4S er der ikke tale om nogen vækkelse omkring produktet.

- En evolution, ikke nogen revolution, lyder det mange steder fra.

- En god telefon, men ikke så god som konkurrenternes, er en anden reaktion.

Og andre reaktioner på iPhone 5:

- iOS virker forældet.

- De nye 3D-kort er fyldt med fejl og mangler.

- iPhone 5 bruger ikke de 4G-frekvenser, TDC (og flere andre europæiske selskaber) anvender.

- Skærmen er kun længere, ikke bredere.

- Den bliver for nemt ridset.

Dette har ændret sig

Apples iPhone 5 virker dog umiddelbart som den klart bedste iPhone til dato. Designet er smukt, slankt og helstøbt, styresystemet er opdateret, og hardware-komponenterne forbedrede.

Så hvad er problemet?

Svaret er kort og godt: Konkurrenterne.

Producenter som Samsung og HTC er simpelthen vågnet op og er begyndt at sende produkter på markedet, der ikke bare matcher Apple, men også i på flere områder overtrumfer Apple, når det kommer til hardware og funktioner.

Et eksempel er Samsungs Galaxy SIII, der er efterfølgeren til stor-sællerten Galaxy SII, der blev blev kåret til verdens bedste smartphone under Mobile World Congress tidligere i år.

Et andet eksempel er Nokias nye Lumia 920,
Nokias hidtil mest lovende smartphone med Windows Phone.

Samtidig ser det nu for første gang ud til, at Windows Phone-projektet begynder at få luft under vingerne. Platformen er modnet, og producenter som Nokia, Samsung, HTC og Huawei klar med tilsvarende lovende hardware.

Apples manglende evne og vilje til at komme med noget helt nyt og revolutionerne kan blive det hul, Nokia og Windows Phone har brug for at kunne få et ordentligt fodfæste.

Denne mulighed har Apples smartphone-konkurrenter ikke været langsomme til at opfatte.

Sådan bliver Apple den nye prygelknabe

Læs også:

Her er Stephen Elops resultater efter to år i Nokia

Her er dommen over Apples nye iPhone 5

Nu kommer det store gennembrud for Windows Phone (måske)

Fortjent eller ej så er Apples iPhone 5 nu udset til den nye prygelknabe.

Virale vittigheder, hvor der gøres grin med den "lange skærm," florerer på Facebook, og konkurrenterne håner Apple, som var det en præsident-valgkamp. 

Et eksempel er denne video fra Samsung, hvor man morer sig over Apples iPhone 5-lancering:

Et andet er denne joke omkring den "lange" skærm på iPhone 5:

iPhone-magien er væk

Vittighederne til trods kan Apple og Tom Cook stadig glæde sig over en ualmindelig god økonomi og vilde vækstrater.

I det seneste kvartalsregnskab fra Apple for tredje kvartal i finansåret 2012 kunne Tim Cook meddele en vækst i antallet af solgte iPhones på 28 procent i forhold til samme periode året før. Og en vækst på hele 84 procent i antallet af solgte iPads.

Men magien omkring iPhonen er ved at forsvinde.

Den er ikke længere the one and only.

iPhonen er blevet dødelig som alle andre gadgets.

Det er Nokias mulighed for at komme tilbage som en seriøs spiller på markedet for dyrere og mere avancerede telefoner. Det skal udnyttes.

Ellers kan det betyde Nokias død som smartphone-producent.

Læs også:

Her er Stephen Elops resultater efter to år i Nokia

Her er dommen over Apples nye iPhone 5

Nu kommer det store gennembrud for Windows Phone (måske)
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
GDPR: De bedste værktøjer til forankring og automatisering

GDPR er forlængst blevet en del af hverdagen i alle organisationer, og vi kan ikke komme uden om, at det koster dyrt at negligere vigtigheden af det. Det kan være en stor mundfuld at skulle holde styr på regler, håndtering og vedligeholdelse. Derfor sætter vi fokus på forankring og automatisering på denne konference.

02. december 2021 | Læs mere


Digital kundeservice: Kom godt i gang med chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

07. december 2021 | Læs mere


Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere