Artikel top billede

iPhone-magien krakelerer: Nu har Nokia chancen

ComputerViews: I flere år har Nokia forgæves forsøgt at gøre comeback på smartphone-markedet. Nu ser der ud til at være en åbning.

Læs også:

Her er Stephen Elops resultater efter to år i Nokia

Her er dommen over Apples nye iPhone 5

Nu kommer det store gennembrud for Windows Phone (måske)

ComputerViews: De har knoklet og svedt som i en finsk sauna, Nokia-medarbejderne, men alligevel har de seneste år været præget af milliard-underskud og fyringsrunder i den helt store skala.

Den engang så dominerende smartphone-producent er faldet ned i et dybt hul, mens Apple og Samsung er steget til vejrs med en fart, der har overrasket de fleste - ikke mindst Nokia.

"Apple har ændret markedet og ejer i dag hele markedet for high-end telefoner," skrev Stephen Elop selv i forbindelse med, at Nokia valgte at satse på Windows Phone frem for Symbian.

For Nokia har det betydet, at man kunne komme op med nok så spændende produkter, men at lanceringerne altid havnede langt inde i gadgets-mediernes spalter, mens specielt Apples og også Samsungs lanceringer ryddede forsiden.

Symbian var på vej i graven, og Windows Phone var endnu ikke kommet op i omdrejninger. Da det i de senere år har været Nokias primære platforme, var de nye smartphones simpelthen ikke i stand til bryde dødsspiralen.

Så ondt gør det på Nokia

Konsekvenserne har været yderst målbare og deprimerende for Nokia-boss Stephen Elop og de omkring 122.000 ansatte.

I det seneste årsregnskab fra 2011 kom Nokia ud med en omsætning på omkring 288 milliarder kroner - et fald på ni procent i forhold til 2010.

Indtjeningen før skat var faldet fra et plus på omkring 15,4 milliarder til et minus på lige knap otte milliarder kroner.

Stephen Elop har også i 2012 måttet melde om et skuffende salg, ligesom det er blevet nødvendigt at fyre af 10.000 medarbejdere og at skifte ud på en række ledelsesposter.

Ifølge den seneste opgørelse fra Gartner har Nokias primære platform, Windows Phone, nu en global markedsandel på 2,7 procent. Til sammenligning ligger Android på 64,1 og iOS på 18,8 procent.

Nu ser det imidlertid langt om længe ud til, at der en åbning for Nokia på smartphone-markedet. Ironisk nok er det netop Apple, der tilbage i 2007 med den første iPhone satte skub i Nokias deroute, der ser ud til at kunne blive Nokias redning.

iPhone 5 er god - men god nok?

Læs også:

Her er Stephen Elops resultater efter to år i Nokia

Her er dommen over Apples nye iPhone 5

Nu kommer det store gennembrud for Windows Phone (måske)

Apples nye iPhone 5, der netop er lanceret, har fået helt fornuftige anmeldelser, men ligesom med iPhone 4S er der ikke tale om nogen vækkelse omkring produktet.

- En evolution, ikke nogen revolution, lyder det mange steder fra.

- En god telefon, men ikke så god som konkurrenternes, er en anden reaktion.

Og andre reaktioner på iPhone 5:

- iOS virker forældet.

- De nye 3D-kort er fyldt med fejl og mangler.

- iPhone 5 bruger ikke de 4G-frekvenser, TDC (og flere andre europæiske selskaber) anvender.

- Skærmen er kun længere, ikke bredere.

- Den bliver for nemt ridset.

Dette har ændret sig

Apples iPhone 5 virker dog umiddelbart som den klart bedste iPhone til dato. Designet er smukt, slankt og helstøbt, styresystemet er opdateret, og hardware-komponenterne forbedrede.

Så hvad er problemet?

Svaret er kort og godt: Konkurrenterne.

Producenter som Samsung og HTC er simpelthen vågnet op og er begyndt at sende produkter på markedet, der ikke bare matcher Apple, men også i på flere områder overtrumfer Apple, når det kommer til hardware og funktioner.

Et eksempel er Samsungs Galaxy SIII, der er efterfølgeren til stor-sællerten Galaxy SII, der blev blev kåret til verdens bedste smartphone under Mobile World Congress tidligere i år.

Et andet eksempel er Nokias nye Lumia 920,
Nokias hidtil mest lovende smartphone med Windows Phone.

Samtidig ser det nu for første gang ud til, at Windows Phone-projektet begynder at få luft under vingerne. Platformen er modnet, og producenter som Nokia, Samsung, HTC og Huawei klar med tilsvarende lovende hardware.

Apples manglende evne og vilje til at komme med noget helt nyt og revolutionerne kan blive det hul, Nokia og Windows Phone har brug for at kunne få et ordentligt fodfæste.

Denne mulighed har Apples smartphone-konkurrenter ikke været langsomme til at opfatte.

Sådan bliver Apple den nye prygelknabe

Læs også:

Her er Stephen Elops resultater efter to år i Nokia

Her er dommen over Apples nye iPhone 5

Nu kommer det store gennembrud for Windows Phone (måske)

Fortjent eller ej så er Apples iPhone 5 nu udset til den nye prygelknabe.

Virale vittigheder, hvor der gøres grin med den "lange skærm," florerer på Facebook, og konkurrenterne håner Apple, som var det en præsident-valgkamp. 

Et eksempel er denne video fra Samsung, hvor man morer sig over Apples iPhone 5-lancering:

Et andet er denne joke omkring den "lange" skærm på iPhone 5:

iPhone-magien er væk

Vittighederne til trods kan Apple og Tom Cook stadig glæde sig over en ualmindelig god økonomi og vilde vækstrater.

I det seneste kvartalsregnskab fra Apple for tredje kvartal i finansåret 2012 kunne Tim Cook meddele en vækst i antallet af solgte iPhones på 28 procent i forhold til samme periode året før. Og en vækst på hele 84 procent i antallet af solgte iPads.

Men magien omkring iPhonen er ved at forsvinde.

Den er ikke længere the one and only.

iPhonen er blevet dødelig som alle andre gadgets.

Det er Nokias mulighed for at komme tilbage som en seriøs spiller på markedet for dyrere og mere avancerede telefoner. Det skal udnyttes.

Ellers kan det betyde Nokias død som smartphone-producent.

Læs også:

Her er Stephen Elops resultater efter to år i Nokia

Her er dommen over Apples nye iPhone 5

Nu kommer det store gennembrud for Windows Phone (måske)
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere