Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Gamle mobiltelefoner skader miljøet

Danskerne smider ni ud af ti kasserede mobiltelefoner ud med husholdningsaffaldet. Det giver 100 tons miljøfarlig affald om året, som forurener.

Mobiltelefoner ligger og fylder op i skuffer i private hjem, og når deres ejere bliver trætte af at se på dem, smides de ud med det almindelige affald. Det skader miljøet, skriver BT.

Informationscentret Miljø og Sundhed skønner, at kun hver 10. af de omkring en million telefoner, der kasseres i Danmark hvert år, ender på genbrugspladsen. Miljøstyrelsen har ellers en målsætning om, at 95 procent af telefonerne skal genanvendes, skriver BT.

Tilsammen vejer de kasserede mobiltelefoner ifølge avisen 100 tons.

Displayet er farligt

Mobiltelefoner indeholder en række skadelige stoffer. Blandt andet indeholder displayet et kræftfremkaldende stof, som frigives, hvis displayet knækker eller revner.

Hvis mobiltelefonerne bliver brændt sammen med øvrige husholdningsaffald, kommer der blandt andet kviksølv, cadmium og dioxin i røgen og slaggerne, skriver BT.

Telefonerne behandlede med bromerede flammehæmmere, som frigives til luften. De bromerede flammehæmmere er mistænkt for at skade mænds forplantningsevne og forurener også, hvis de bliver brændt.

Bromerede flammehæmmere findes også i meget andet elektronisk udstyr, men danskerne har lettere ved at forstå, at et udslidt fjernsyn skal på genbrugspladsen end en lille mobiltelefon.

Desuden indeholder batterierne i gamle mobiltelefoner nikkel og cadmium, som ikke egner sig til at brænde, og printkortet indeholder blandt andet bly, cadmium og tin.

Forbrugerrådet mener, at Danmark bør adoptere en svensk løsning, hvor de offentlige skraldespande får monteret en lille kasse på siden til mindre elektronisk affald.

Mobiltelefoner truer gorillaer

Og det er ikke kun for det danske miljøs skyld, at mobiltelefoner bør genanvendes.

Mange mobiltelefoner indeholder stoffet tantalum, der udvindes af mineralet coltan, som kun findes ganske få steder i verden.

Blandt andet er der gode forekomster af stoffet i Congo, hvor illegalt udvundet og eksporteret coltan finansierer flere oprørsgrupper og hære i området ifølge vidensbanken for Handel og Miljø ved American University i Washington.

Miner i de områder, hvor den truede lavlandsgorilla lever, drives af oprørsgrupperne. Og gorillaerne jages af minearbejderne, samtidig med at deres leveområder trues af minedriften.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere