Artikel top billede

Stort cloud-gennembrud: Nu skal dine data ud i skyen

ComputerViews: Efter års dvælen ved alle udfordringerne og problemerne ved cloud computing står vi nu over for det helt store gennembrud.

Læs også:

Offentlig dansk it-chef rykker 3.000 mail-konti i skyen

Derfor er Google Apps stadig lukket land for Odense

Sådan vil EU skabe millioner af nye job i cloud-industrien

ComputerViews: Det kan vi ikke. Det må vi ikke. Det er for tidligt.

Det er de typiske reaktioner, når snakken falder på det offentliges manglende brug af cloud computing.

Alene tanken om, hvordan cloud-løsningerne udfordrer datalovgivningen, kan få enhver travl it-chef til at se sig om efter et andet, mere lokalt it-setup.

Det er en skam.

Der kan være alle mulige gode argumenter for, at det kan være problematisk at sende persondata ud på en virtuel flyvetur, der rækker ud over Danmarks og Europas grænser.

De bekymringer bør bare ikke skygge over de gevinster, der også ligger og venter derude i skyen.

Så stort er potentialet

I en tid, hvor både det offentlige og private må kigge dybt i lommerne efter pengene, er cloud computing et af de væsentligste værktøjer til at forbedre konkurrenceevnen.

Ifølge EU kan man ved at satse på cloud i det offentlige og private skabe en nettovækst på 2,5 millioner nye job i EU og løfte det europæiske BNP med mere end 1.200 milliarder kroner (omkring en procent) årligt frem til 2020.

De potentielle besparelser og effektiviseringer er en af grundene til, at både offentlige it-chefer i Danmark og Datatilsynet igennem længere tid har forsøgt at afprøve cloud-løsningerne i forhold til lovgivningen. 

Dansk gennembrud til skyen
It-chef Henrik Ejby Bidstrup fra IT-Universitetet i København er i øjeblikket i færd med at sende 3.000 studerendes og ansattes mail og kalender ud i skyen i form af Microsofts Office 365. 

It-chefens arbejde med at få Datatilsynets godkendelse har stået på i længere tid. For at gøre en lang historie kort, så endte det hele med, at Datatilsynet i juli sagde OK til IT-Universitetets ønske om at anvende Office 365.

"Med det arbejde, vi har lavet, og den udvikling, vi har været med til at presse igennem, har vi skabt fundamentet for, at andre kan gøre det på en meget nemmere måde. Andre kigger ikke på en proces på halvandet år," siger it-chef Henrik Ejby Bidstrup.

Derfor skal der ske noget nu

Læs også:

Offentlig dansk it-chef rykker 3.000 mail-konti i skyen

Derfor er Google Apps stadig lukket land for Odense

Sådan vil EU skabe millioner af nye job i cloud-industrien

Samtidig har Odense Kommune forsøgt at få Datatilsynets velsignelse til at anvende Google Apps til lærernes elevplaner, hvilket indebærer, at personoplysninger lægger i skyen.

Det har kommunen nu en række gange fået vej til, fordi det kræver, at Google og Odense Kommune indgår en såkaldt databehandleraftale, der lever op til lovgivningen på området.

"Google er i gang med at finde ud af, hvordan de laver sådan nogle aftaler. I Odense Kommune afventer vi, at det kommer på plads. På det tidspunkt, hvor den er på plads, vurderer vi, om vi er nye ansøgere," forklarer it-sikkerhedsleder i Odense Kommune, John Bonnerup.

Han understreger, at kommunen ikke har opgivet drømmen om Google-skyen.

Det har da også vist sig, at der, også her, er en vilje, hvor der er en vej. 

Eksempelvis havde den norske kommune Narvik også fået nej til Google Apps af det norske datatilsyn, men det er nu alligevel endt med et ja, efter at kommunen havde forsøgt at rette ind efter datatilsynets kommentarer.

Mange gevinster ved cloud

Office 365 og Google Apps er blot to af mange eksempler på, hvad cloud computing kan give dig som it-chef og den virksomhed eller organisation, du er en del af.

Potentielle besparelser er én af gevinsterne. Bedre muligheder for samarbejde på tværs af organisationen er en anden.

Bedre understøttelse af mobile medarbedere hører også med til de mulige gevinster. Konceptet med, at man får adgang til data fra en hvilken som helst browser er interessant i sig selv. 

Dertil kommer naturligvis gevinsten ved, at man kan lade andre  tage sig af driften, så man selv kan fokusere på at være den innovative it-chef, der skaber nye forretningsmuligheder for virksomheden. 

Nu sker der noget

Selv EU ser nu ud til at have forstået, at cloud computing ikke bare er et forbipasserende fænomen, men den fremtidige it-leverancemodel.

"Cloud computing ændrer spillereglerne for vores økonomi. Uden handling på EU-plan sidder vi forskanset bag vores nationale bastioner og går glip af økonomiske gevinster i milliardklassen," udtaler næstformand i EU-Kommissionen, Neelie Kroes.

"Vi har behov for en kritisk masse og et samlet sæt regler i Europa, og de formodede risici ved cloud computing kræver direkte handling," har hun sagt i denne måned.

EU peger selv på, at 80 procent af de organisationer, der indfører brug af cloud computing, opnår besparelser på mindst 10-20 procent.

Hvad venter vi så på?

Læs også:

Offentlig dansk it-chef rykker 3.000 mail-konti i skyen

Derfor er Google Apps stadig lukket land for Odense

Sådan vil EU skabe millioner af nye job i cloud-industrien
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Her er de bedste antivirus-programmer til Windows 10 lige nu (plus dem du nokskal holde dig fra)
Syv antivirus-programmer ligger helt i top, når det gælder om at levere solid antivirus-beskyttelse til Windows 10. Se listen over de bedste antivirus-programmer lige nu
Computerworld
Tysk unicorn-app stormer ind på det danske marked: Vil levere dine dagligvare-indkøb på 10 minutter
Gorillas er en app-drevet udbringningstjeneste, der er blevet kaldt for Europas hurtigstvoksende startup. Tjenesten vil nu udbringe dagligvare til danskerne inden for 10 minutter.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Whitepaper: Sådan kobler du kunstig intelligens på forskningen
Målrettet anvendelse af AI og High Performance Computing skyder genvej til indsigt i store mængder rå data og – i sidste ende – gennembrud i forskning og udviklingsarbejde.