Artikel top billede

Sådan vil udviklerne kunne udnytte danske grunddata

Fri adgang til offentlige grunddata fjerner hidtidige barrierer for udviklerne og vil få afgørende betydning for danske virksomheder.

Læs også:

Særlig it-manøvre kan udløse store millionbesparelser

Her skal it frigøre millioner hos din kommune

Dansk finanssektor vil integrere med det offentlige

Gratis og sammenlagte offentlige grunddata vil skabe vækst, arbejdspladser og give danske virksomheder et forspring på det europæiske marked.

Det mener Dansk IT.

Interesseorganisation glæder sig over, at der med initiativet bliver lyttet til, hvad de danske virksomheder har efterspurgt.

Samtidig vurderer Dansk IT, at flere europæiske lande i fremtiden vil følge dansk eksempel og give fri adgang til grunddata. Ved at satse på udvikling nu, vil danske virksomheder derfor få et forspring på et kommende europæisk marked.

Initiativet fjerner nuværende udfordringer

En udfordring med det nuværende grunddata-system er, at virksomhederne, der i dag betaler for grunddata, reelt set ikke ved, hvordan bestilt data ser ud, når det bliver leveret.

"Man løser den hidtidige udfordring med, at man ikke nøjagtig ved, hvilke data man får, når man har betalt. Når vi ser fremad, så giver det et potentiale for virksomheder, der ikke ellers ville have arbejdet med disse data," siger Tony Franke, der er direktør for Dansk IT.

Potentialet er påvist

Tidligere erfaringer fra udviklingsforsøg viser, at udviklerne kan udnytte potentialet til at udvikle nye løsninger ved at give grunddata fri, fremhæver Dansk IT.

"Man kan grine meget af, at man udvikler en applikation, der kan vise, hvor det nærmeste offentlige toilet er i København. Men det viser altså, at når udviklerne først begynder at arbejde med grunddata, så vil der være et innovations- potentiale," fortæller Tony Franke.

Dansk IT glæder sig over, at der med initiativet bliver lyttet til, hvad de danske virksomheder har efterspurgt.

"Vi påpeger, at vi befinder os i en tid, hvor der ledes efter muligheder, der kan skabe innovation og vækst. Derfor klapper vi i hænderne og kipper med flaget. For der er blevet lyttet til, hvad vi og andre brancher har efterspurgt," siger Tony Franke.

Danmark får ros af EU

Udviklerne får altså nu chancen for at udvikle til det danske marked og kan derved nemmere udrulle tilpassede applikationer på et udenlandsk marked.

"De andre EU-lande ligger jo inde med lignende data og efterspørger de samme slags løsninger. Hvis regeringen går radikalt til værks, kan vi simpelthen tage føringen på det her område," siger formanden for Dansk IT, Klaus Kvorning Hansen, i en pressemeddelelse.

EU-Kommissionen følger arbejdet med grunddata i Danmark tæt, og Neelie Kroes, vicepræsident for Europakommissionen, tager hatten af for, at Danmark her går foran.

"Danmark viser vejen frem ved at frigive en så rig dataressource. Det er fantastisk, at man vælger at frigive så mange grundlæggende data, som anvendes regelmæssigt af både offentlige myndigheder og private virksomheder," siger Neelie Kroes, der er vicepræsident for Europakommissionen, i en pressemeddelelse fra Finansministeriet.

Læs også:

Særlig it-manøvre kan udløse store millionbesparelser

Her skal it frigøre millioner hos din kommune

Dansk finanssektor vil integrere med det offentlige




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere