Inde i maskinen podcast:Microsoft har store planer for Windows 10 efter sommeren

Artikel top billede

Microsofts Windows 7 angribes som aldrig før

Ny rapport afslører en voldsom stigning i antallet af angreb mod Microsofts Windows 7. Det er dog intet sammenlignet med sårbarhederne i XP.

Læs også:

Microsoft lukker 20 sårbarheder på din computer

Computerworld News Service: Antallet af infektioner med malware på Windows 7 er ifølge Microsoft i år steget med op til 182 procent.

Men selv med denne dramatiske forøgelse bliver det gamle Windows XP stadig kompromitteret af hackerangreb to til tre gange oftere end Windows 7.

Microsofts nyeste halvårlige sikkerhedsrapport viser, at der i andet kvartal 2012 er opdaget mellem 33 og 182 procent flere infektioner med malware på Windows 7 end i samme periode året før.

Antallet af infektioner på Windows 7 RTM (release to manufacturing) - den originale version, der blev lanceret i oktober 2009 - er på det seneste år steget med 33 procent for 32-bit-udgaven (x86) og med 59 procent for 64-bit-udgaven (x64).

Windows 7 Service Pack 1 - den opdatering, der udkom i februar 2011 - har oplevet en endnu større forøgelse i antallet af infektioner: 172 procent for 32-bit-udgaven og 182 procent for 64-bit-udgaven.

Her er forklaringen

Microsoft har adskillige bud på grunden til disse øgede antal succesfulde malware-angreb. Heriblandt er gennemsnitligt lavere viden om it-sikkerhed hos det stadigt stigende antal brugere af Windows 7.

"En del af årsagen kan være den øgede udbredelse og anvendelse af den nyeste forbrugerversion af Windows," skriver Microsoft i sin sikkerhedsrapport.

"De første brugere er ofte teknologi-entusiaster med et højere niveau af teknisk ekspertise end størstedelen af verdens computer-brugere. I takt med at Windows 7 installeres på flere og flere computere, stiger sandsynligheden for, at nye brugere er mindre opmærksomme på de sikkerhedsmæssige aspekter end de første brugere og har en lavere viden om god sikkerhedspraksis på nettet."

Men der er også andre ting på spil, påpeger Tim Rains, der er chef for Trustworthy Computing hos Microsoft.

"Der er adskillige andre faktorer på spil her. Fo eksempel har vi på XP set antallet af infektioner stige på grund af specifik malware, der er mere effektiv på den platform," forklarer Rains i et interview.

"Og verden over varierer det kraftigt, om brugerne formår at holde Windows opdateret."

Så sårbare er XP og Windows 7

Microsoft har for første gang offentliggjort en rangering af de forskellige trusler mod hver version af Windows.

Denne øvelse viser med al tydelighed, ligesom Rains beskriver, at visse malware-familier er mere succesfulde mod visse versioner og udgaver af Windows, hvilket påvirker antallet af infektioner.

Flere sikkerhedseksperter fremhæver dog Windows 7's popularitet som en afgørende faktor for det stigende antal infektioner.

"Windows 7 er faktisk den første platform, der har været brugt i stor stil af både virksomheder og forbrugere, og det med en udbredelse Microsoft ikke har oplevet længe," siger Andrew Storms, der er sikkerhedschef hos nCircle Security.

"I lyset af udviklingen i markedet er det forudsigeligt, at antallet af angreb stiger."

Windows 7 er i løbet af det seneste år da også steget meget i popularitet. Fra juni 2011 til juni 2012 er Windows 7's markedsandel steget med 45 procent, viser statistik fra Net Applications.

Microsoft indsamler data om antallet af infektioner fra adskillige kilder heriblandt fra det gratis Værktøj til fjernelse af skadelig software, som Microsoft opdaterer hver måned, og som opdager og fjerner malware.

Så sårbart er dit styresystem

Disse data normaliseres ved at sammenligne det samme antal computere for hver version og udgave af Windows.

Disse målinger finder frem til en infektionsrate, der beskrives som X per tusind: For eksempel er infektionsraten på Windows XP SP3 9,5 - det vil sige, at gennemsnitligt 9,5 ud af hver 1.000 installationer af Windows XP SP3 er inficeret med malware.

32-bit-udgaverne af Windows 7 RTM og SP1 har begge højere infektionsrater end 64-bit-udgaverne, og Windows 7 SP1 har en lavere infektionsrate end Windows 7 RTM.

Windows 7 RTM i 32-bit er således den udgave af Windows 7 med den højeste infektionsrate (5,3), mens Windows 7 SP1 i 64-bit har den laveste (3,1).

Men selv med denne lave infektionsrate har Windows 7 SP1 i 64-bit den tvivlsomme ære at have den højeste relative forøgelse i løbet af det forgangne år: I andet halvår 2011 var denne udgaves infektionsrate nemlig ikke højere end 1,1.

Disse tal giver dækning for Microsofts påstand om, at Windows 7 er et mere sikkert styresystem end det stadig ret populære Windows XP, og udgør således et godt evidensgrundlag for, hvorfor man bør migrere fra Windows XP til Windows 7, hvilket Microsoft og brancheanalytikere længe har argumenteret for.

Hvis det går som med tidligere versioner af styresystemet, så vil Windows 7's infektionsrate blive ved at stige i takt med dets markedsandel og vil ikke begynde at falde, før en af dets efterfølgere har erstattet det på et væsentligt antal pc'er.

"Der findes sandsynligvis ikke nogen enkeltstående teknologisk faktor, der til fulde kan forklare hverken fald eller stigning i infektionsrate," påpeger Storms.

"Det har også noget at gøre med, hvad angriberne ønsker at angribe. Og som vi ofte har iagttaget, så får angriberne som regel, det de vil have."

Microsofts Security Intelligence Report 13. udgave januar til juni 2012 på 146 sider kan downloades fra selskabets websted.

Oversat af Thomas Bøndergaard.

Læs også:

Microsoft lukker 20 sårbarheder på din computer
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Har du både dine applikationer og dit hoved i skyen?
Kan du nikke ja til en eller flere af disse situationer? • I bruger mange cloud-applikationer • I logger ind fra flere lokationer • I logger ind fra flere forskellige typer af devices Så kan du få stort udbytte af at læse dette whitepaper … Hver dag tilgår, navigerer og arbejder jeres medarbejdere i de applikationer, I har liggende i ”skyen”. Antallet af cloud-baserede applikationer stiger eksplosivt, så hvordan sikrer I ADGANGEN til dem og til de data, som applikationerne indeholder? Vel at mærke uden at gå på kompromis med BRUGERVENLIGHEDEN? Løsningen er Access Management, som er hovedtemaet for dette whitepaper.