Artikel top billede

Ballmer: Microsoft er ikke længere et software-firma

I et brev til aktionærerne beskriver Microsofts topchef, Steve Ballmer, hvordan selskabet har ændret fokus og nu ikke længere er et software-selskab. Se her, hvad Microsoft nu istedet er.

Computerworld News Service: Microsoft er ifølge topchef Steve Ballmer ikke længere blot et softwareselskab.

"Det er i sandhed en ny æra hos Microsoft," skriver han i sit årlige brev til aktionærerne.

Det betyder, at selskabet nu fokuserer på at sælge hardware suppleret af cloud-services.

Væsentlig ændring

"Det er en væsentlig ændring både med hensyn til, hvad vi laver, og hvordan vi ser os selv - som et devices og services-selskab," skriver Ballmer i sit brev til aktionærerne.

Det nye fokus gælder både produkter til forbrugere og erhverv, hvor han håber et væsentligt sammenfald mellem de to områder vil kunne bidrage til, at BYOD-tilgangen (bring your own device) vil fremme anvendelsen af delvist forbrugerorienterede mobile enheder i forretningsmiljøerne.

"Fantastiske devices og services til slutbrugerne vil fremme vores enterprise-forretninger, under forudsætning af den øgede indflydelse medarbejderne har med hensyn til hvilken teknologi, de anvender til arbejdsformål - en tendens som almindeligvis benævnes consumerization af it," skriver han.

Alt skal op i skyen

Dette er den retning, Microsoft har haft i et stykke tid, og som selskabet er nødt til at have, mener Jim McGregor, der er ledende analytiker hos Tirias Research.

"Alle applikationer er nødt til at flytte op i skyen," bemærker han, ligesom Microsoft gør med Office 365.

Microsofts behov for at producere sine egne enheder fremstår ifølge McGregor knap så tydeligt, og udgør måske endda en risiko.

Oftest har det slået fejl for selskaber, der har forsøgt at producere alting lige fra chip over styresystemer og applikationer til devices.

Undtagelsesvist har Apple klaret med sin iPad og iPhone at få denne model til at lykkes fænomenalt, men det er ifølge McGregor ikke fordi, de enkelte enheder hver især er fremragende.

"Det er ikke sikkert, at Apple har produceret den bedste enhed i alle kategorierne, men når man lægger det hele sammen, er det den bedste løsning," siger han.

Risikabelt eller ej, så er Microsoft stor nok og har ressourcer nok til at kunne tåle en fiasko, hvis dette device-eventyr går i vasken, mener McGregor.

Microsoft er ifølge McGregor stadig et softwareselskab, ligegyldig hvad Ballmer skriver.

"Det, han siger, er: Vi er nødt til selv at lave hardware; vores partnere har ikke fået os derhen, hvor vi har brug for at være," lyder udlægningen fra McGregor.

Surface er ifølge McGregor et attraktivt apparat, som Microsoft var nødt til at producere, fordi selskabet havde brug for hardware til at præsentere sin software og services på den bedst mulige måde.

"De (Microsoft, red.) lancerede den (Surface, red.), fordi de ikke har tilfredse med, hvad de fik fra deres OEM'er," vurderer han.

Det kan også vise sig at være tilfældet med Windows Phone 8 i lyset af de dårlige salgstal for partnernes Windows-telefoner, bemærker McGregor.

Services er afgørende

I sit brev fortæller Ballmer, at Microsoft vil bruge nye formfaktorer til sine devices såsom Surface, der kan beskrives som en hybrid mellem tablet og bærbar.

Om det også gælder for den Windows 8-telefon, der går rygter om, nævner han dog ikke noget om.

Han understreger dog, at det bliver afgørende at tilknytte services til alle typer hardware.

"Vi vil udvikle og opdatere vores forbruger-services på måder, som fuldt ud drager fordel af fremskridtene på hardware-fronten, som komplementerer hinanden og som forener alle de devices, folk bruger til daglig," skriver Ballmer.

Satser på énn platform

I brevet beskriver han også et vigtigt mål for selskabet:

"At grundigt etablere én platform, Windows, på tværs af pc, tablet, telefon og server og cloud, der skal være omdrejningspunkt for et blomstrende økosystem af udviklere, forene brugeroplevelsen på tværs af devices og gøre det hurtigere og lettere at få nye fremskridt ud på markedet."

McGregor vurderer, at det er vigtigt, at Microsoft præsenterer noget, der skiller sig ud fra Apples produkter. "Man må ikke efterligne og man må ikke kaste sig ud i sådan noget her på må og få," bemærker han. "Man har brug for unikke devices og en unik brugeroplevelse."

Denne kvalitet af noget enestående vil skulle komme fra Windows Runtime, der er den nye udviklingsplatform til Windows 8 og Windows Phone 8, og som gør det lettere at udvikle Windows-apps til pc'er, tablets og telefoner.

Kan blive nødt til at købe Netflix

Det, der ifølge McGregor mangler, er apps fra tredjeparter, for Microsoft er nødt til at tilbyde unikt indhold.

"Måske er de nødt til at investere i eller købe Netflix eller investere i et eller andet spilfirma," vurderer han.

"Det er svært at vælge et område, men de er nødt til det og så bygge videre på det."

Ballmer fortæller desuden, at Microsoft forventer, at erhvervslivets øgede anvendelse af både offentlige og private cloud-infrastrukturer vil være godt for selskabet.

Grunden til det er, at øget brug af cloud betyder øget behov for servere.

"Anvendelsen af internettjenester vil forsat stige, i takt med at folk forbinder til internettet fra flere devices og til flere formål - hvilket skaber en utrolig mulighed i vores serverforretning," forklarer han i brevet til aktionærerne.

Oversat af Thomas Bøndergaard
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere