Det er noget af det, som EU's fuldskala forsøg med smart grid på Bornholm, EcoGrid EU, skal finde ude af.
Men forsøget, der løber til 2014, er ikke kun et spørgsmål om at sammenlige kobberledninger med fibertråde som kommunikationsplatform.
Også GPRS, mobilt bredbånd og kommunikation via selve elkablerne skal prøves af, når projektet til januar går i gang.
"Det har bestemt relevans at få testet, hvilke fordele og ulemper der er ved de forskellige kommunikations-infrastrukturer, og hvad man kan bruge i fremtidens el-system."
Det siger Maja Bendtsen, der er projektleder for EcoGrid EU, som har til huse hos øens elselskab, det kommunalt ejede Østkraft.
Hurtig respons er vigtig
Meningen med forsøget går blandt andet ud på at demonstrere, at det er muligt at få strømforbruget og dermed prisen til at følge produktionen ved hjælp af intelligent teknologi.
Valget af kommunikationsplatform er nemlig ikke ligegyldig i den sammenhæng, fortæller hun. Eksempelvis har latency nemlig indflydelse på, hvor ofte elforbruget kan reagere på nettets kontrolsignaler.
For at sammenligne teknologierne bliver testpersonerne opdelt i grupper, der får installeret forskellige typer kommunikationsnet, mens en referencegruppe skal aflæse manuelt.
Hun peger på, at det for de fleste vil være rigeligt at bruge GPRS, når det drejer sig om almindelige måleraflæsninger.
Men i det bornholmske forsøgsnet skal testpersonernes elmålere aflæses hvert femte minut, samtidig med at noget udstyr skal kunne fjernstyres med samme interval.
"Med eksempelvis GPRS aflæser vi en gang i døgnet. Det kan ikke betale sig at gøre det hyppigere, for det koster en hel del med sms'er, og antallet ville muligvis overbelaste mobilnettet," siger hun.
Men også geografien spiller ind på valget af kommunikations-platform i forsøget, fortæller hun.
Artiklen fortsætter på næste side...