9 ting du skal vide om Microsofts nye Windows 8

Microsofts nyeste styresystem er nu helt færdigt, og det er markant anderledes end Windows 7. Her får du overblikket over alt det nye i Windows 8.

9 ting du skal vide om Microsofts nye Windows 8

1. Fire forskellige versioner

Microsoft har tradition for at skabe flere forskellige versioner af Windows. Tidligere har vi været vant til udgaver som Home, Professional og Ultimate.

Med Microsofts nye styresystem bliver det hele lidt nemmere, da udgaven til almindelige forbrugere ganske enkelt hedder Windows 8.

Versionen til virksomheder og entusiaster hedder Windows 8 Pro, og den har lidt flere avancerede funktioner som eksempelvis kryptering af data.

Der findes også en udgave kaldet Windows 8 Enterprise, der har stort set de samme funktioner som Pro, men den er målrettet større virksomheder.

Med denne udgave følger blandt andet Windows To Go med, der gør det muligt at afvikle Microsofts styresystem fra en USB-nøgle.

Der findes også en version, som hedder Windows RT. Det er en særlig udgave af Windows 8, som er skræddersyet til at blive afviklet på mobile enheder som eksempelvis tablet-pc'er.

Det skal gøre Windows i stand til at konkurrere direkte med Apple iPad, og en af de første modeller klar til kamp er Microsofts egenproducerede Surface RT.

2. Startmenuen er forandret for evigt

Nettet bliver altid fyldt med bekymrede debatindlæg, når Microsoft foretager ændringer i Windows.

For fire år siden var der eksempelvis massive underskriftsindsamlinger, da softwaregiganten ville stoppe med at sælge licenser til XP. På det tidspunkt var styresystemet syv år, men brugerne var ikke klar til at skifte.

Med Windows 8 har der også allerede været en del debat, for den traditionelle Start-menu i venstre hjørne på skrivebordet er væk. Det vil for mange brugere formentlig være en kæmpe omvæltning.

Men egentlig er Start-menuen ikke væk. Det er i princippet den, som nu fylder hele skærmens brugergrænseflade, når computeren eller tablet-pc'en startes. Start-menuen består af en masse firkantede fliser, der fungerer som genveje til programmer.

Hvor blev skrivebordet af?

3. Foretag din egen opsætning

Brugergrænsefladen med de mange firkanter blev tidligere kaldt Metro, og den udmærker sig ved at kunne justeres efter behov.

Det er muligt at placere genveje til dine foretrukne programmer mest hensigtsmæssigt, og det er også muligt at gøre nogle af de firkantede fliser interaktive.

På den måde kan den aktuelle vejrudsigt eller Facebook-opdateringer få lov at sætte liv kulør på skærmen.

Hvis du ikke bryder dig om de levende fliser, kan opdateringerne slås fra.

Det er også muligt at gruppere fliser med genveje til bestemt indhold som spil, værktøjsprogrammer eller lignende.

4. Ingen boot direkte til skrivebordet

Microsoft satser med fuld styrke på sin nye visuelle brugergrænseflade, og derfor er det ikke muligt få computeren til at boote til skrivebordet.

Der er altså ingen vej uden om den nye Start-menu, selv om du egentlig helst vil arbejde, som du plejer.

Faktisk kan det gå hen blive lidt af en udfordring at hoppe mellem skrivebordet og Start-menuen.

Et tryk på tastaturets Windows-tast giver nemlig forskellige resultater, alt efter om du er på skrivebordet, i Start-menuen eller en app.

Det kommer til at kræve tilvænning at lære nye genveje til at navigere rundt i styresystemet.

5. Ikke højere hardwarekrav

Microsoft begik en stor fejl med Windows Vista tilbage i 2007. Styresystemet var ganske enkelt blevet grådigt og åd systemressourcer som bare pokker.

Ideen var, at brugerne nok gerne ville have en rigtig wow-oplevelse med masser af visuel lir. Men brugerne ville først og fremmest have billige computere og ikke maskiner med dyr hardware.

Derfor fik Windows XP et par år efter et stort comeback med bølgen af netbooks, da det ældre styresystem uden problemer kørte på små computere med langsomme processorer.

Med Windows 8 har Microsoft klogt nok valgt ikke at skrue op for hardwarekravene. Derfor vil de maskiner, som kører Windows 7 i dag, også kunne trække det nye styresystem.

Samtidig har softwaregiganten sørget for den særlige Windows RT-udgave, som er målrettet udstyr med mobile processorer. Dermed kan Windows køre på tablet-pc'er og andre mobile enheder, der er udstyret med forholdsvis besked hardware.

Farvel til medieafspilleren

6. Tre forskellige butikker

Windows er udstyret med en butik, hvor det er muligt at købe apps. Den hedder ganske enkelt Microsoft Store, og den indeholder små programmer, der er optimeret til Windows 8.

De første anmeldelser af Windows 8 og blandt andet tablet-pc'en Surface RT kritiserer dog, at udvalget er meget sparsomt i øjeblikket.

På Windows 8 kan du naturligvis installere dine egne programmer, hvilket ikke er muligt i tablet-versionen Windows RT. Her har du udelukkende mulighed for at installere apps fra Microsoft Store.

Ud over apps-butikken har Microsoft sørget for en musik- og video-biks i Windows 8.

De hedder Xbox Music og Xbox Video. Det er både muligt at købe eller leje musik via abonnement. Filmtjenesten gør det muligt at leje eller købe film, og den kan udvides med eksempelvis en Netflix-app, hvis du abonnerer på denne streamingtjeneste.

7. Ingen medieafspiller i Windows 8

Microsoft har valgt ikke at integrere en medieafspiller i Windows 8. Det er naturligvis muligt at afspille musik i programmet Xbox Music eller se film i Xbox Video.

Men fraværet af en enkelt medieafspiller, der bare æder alt på harddisken, er markant i det nye styresystem.

Hvis du ikke allerede kender VLC, er det formentlig ved at være tid. Den alsidige afspiller er en helt klar oplagt kandidat til top 10-listen over programmer, du bare skal installere samtidig med Windows 8.

Vores kolleger hos TechHive.com har sammensat en grundig guide til VLC, som er værd at kigge nærmere på.

Nemt at geninstallere styresystemet

8. Tætte bånd til SkyDrive og Office

Med Windows 8 foretager Microsoft en tæt integration med to af softwaregigantens andre programmer; SkyDrive og Office.

SkyDrive er Microsofts online lagertjeneste, hvor der som udgangspunkt er plads til syv gigabyte data, som dog kan udvides mod betaling.

I Windows 8 kan der gemmes direkte til SkyDrive, og dokumenter samt andre filer fra det kommende Office 2013 - eller Det nye Office som det også kaldes - vil også meget gerne gemmes på onlinetjenesten.

Office er endda en fast inventar på flere modeller med Windows RT, og det vil være adgang til blandt andet Word, Excel og PowerPoint.

SkyDrives hårdeste konkurrenter er Dropbox og Google Drev. Som vores tidligere test har vist, byder ikke mindst Microsofts tjeneste på meget langsomme up- og downloadtider.

9. Nemmere geninstallation

Hører du også til typen, der bare hader at geninstallere Windows? Så vil du blive rigtig glad for Windows 8. Her er det nemlig blevet væsentlig nemmere starte forfra, hvis styresystemet pludselig bliver ustabilt.

Det er blandt andet muligt at foretage geninstallation til fabriksindstillinger, som du formentlig kender fra din telefon. Ligesom på mobilen skal du ikke installere noget software. Computeren klarer selv at slette harddisken og reinstallere Windows.

Det er også muligt at foretage en geninstallation, hvor ens personlige filer og installerede Windows-apps ikke forsvinder.

De avancerede brugere kan desuden oprette et image af Windows, alle installerede programmer og indstillinger, og det er dermed muligt at vende tilbage den præcise konfiguration på et senere tidspunkt.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere