Artikel top billede

Derfor fører øget it-brug ikke til øget arbejdsløshed

Klumme: Det er en skrøne, at øget brug af it og øget effektivisering fører til flere arbejdsløse, fordi teknologien erstatter mennesker. Se hvorfor her.

Det er en udbredt myte, at teknologi skaber arbejdsløshed.

For eksempel skrev Information den 30. maj i år, at "Overgangen til en ny teknologi kan blive smertefuld for dem, der mister job til computere og robotter".

Og selv om Teknologirådet (trods alt) også kan se fordele ved brug af teknologi, mener de, at "det kan ske, at ny teknologi erstatter arbejdskraft og skaber arbejdsløshed".

Sådanne forsimplede - for ikke at sige fordummende - argumenter tager ofte udgangspunkt i, at job bliver overtaget af maskiner og teknologi.

Selv Barack Obama faldt sidste år i med begge ben, da han argumenterede for, at ny teknologi reducerer behovet for arbejdskraft gennem eksemplet om, at ATM-maskiner (hæveautomater, red.) erstatter personlig betjening i banken.

Obama havde ikke gjort sit hjemmearbejde.

Statistikken viser, at ganske vist steg antallet af ATM'er i USA fra 60.000 i 1985 til 352.000 i 2002, men samtidig voksede antallet af bankekspedienter fra 485.000 i 1985 til 527.000 i 2002.

I øvrigt er der så også skabt 152.900 job til teknikere, som skal servicere og reparere maskinerne.

Produktiviteten bliver forbedret

Den ironiske vil her bemærke, at så længe teknologien fungerer, som den gør, er der ingen af os, der bliver arbejdsløse.

Mere seriøst må man alligevel forholde sig til, at produktiviteten i århundreder er blevet forbedret.

Siden 1950'erne er en pæn klump af denne forbedring udsprunget af den stigende brug af it.

Det har vi alle sammen nydt godt af, for det har blandt andet resulteret i en markant nedsættelse af arbejdstiden - en del af den realiserede effektivitet er altså brugt til dette.
 
Så når man siger, at it skaber arbejdsløshed, er det for eksempel fordi man ser, at visse jobgrupper bliver marginaliserede, enten på grund af automatisering og effektivisering, eller fordi jobbene flytter ud af landet.

Derfor er øget teknologi-brug ikke årsag til arbejdsløshed

Det kan få nogle til at se på it og arbejdsløshed som proportionale størrelser.

Men dette syn holder kun gennem en meget snæversynet kikkert, der ikke ser på det store billede.

De fleste økonomer og andre kloge hoveder ser mere makroøkonomisk på sagen.

De ser i stedet den sammenhæng, at automatisering og effektivisering betyder lavere omkostninger.

Lavere omkostninger betyder større efterspørgsel efter produkterne og stigende købekraft.

Leder ikke til strukturel arbejdsløshed

Dette giver befolkningen større mulighed for at købe helt nye produkter og services, såsom sundhedsydelser, oplevelsesindustri og nye teknologiske muligheder som smartphones - hvilket igen skaber nye arbejdspladser.

Altså kan it godt betyde et afbræk i den enkelte persons karriere, men den leder ikke til strukturel arbejdsløshed.

Den historiske erfaring fra Danmark og andre vestlige lande er, at produktivitetsfremskridt i det lange løb fører til højere realindkomst og ikke til lavere beskæftigelse.

Så når politikere og andet godtfolk skal finde årsagerne til arbejdsløsheden, kan de godt glemme alt om at bruge teknologien som undskyldning.

Det er letkøbte argumenter, som ikke holder i det store billede - tvært-imod.

Så skulle vi alle jo have været uden arbejde

Indlysende logik, vil nogle sige.

For havde det været korrekt, var vi jo alle sammen i dag uden arbejde, eftersom effektiviteten er støt forbedret igennem 200 år.

At begrunde arbejdsløshed med teknologisk landvinding kaldes også for "Luddite-myten" efter de englændere, som i begyndelsen af 1800-tallet tilskrev alle landets ulykker den stigende industrialisering af tekstilproduktionen i England.

Denne folkebevægelse gik så til modangreb mod de nye industrimaskiner - og den dag i dag kan man se små afarter af Luddite-bevægelsen stikke deres hoveder op rundt omkring.

Per Andersen er principal consultant i Capgemini.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Internationale dataoverførsler: Bananrepublikker og spionage

Det er nu lovpligtigt at dokumentere beskyttelsesniveauet af persondata, når de overføres til tredjelande. Vi sætter derfor fokus på, hvordan virksomhederne styrer deres internationale dataoverførsler fri af tredjelandes overvågning. Vi dykker samtidig ned i hele det spegede kompleks omkring Schrems II, FISA 702 og EO 12.333, og hvordan det spiller sammen med dansk fortolkning og praksis.

25. maj 2021 | Læs mere


Empower your SAP

In this inspiring webinar you can get more information on how you can accelerate your cloud transformation and migration to SAP S/4HANA. We will present typical challenges of migrating to the cloud and transforming your SAP environments, while giving you insights on how to tackle the obstacles, including how T-Systems can help define and accelerate a digital roadmap for your SAP journey.

26. maj 2021 | Læs mere


Premium
Deloitte køber dansk SAP-specialist: "Opkøbet manifesterer vores ambitioner om at stå stærkt på SAP-agendaen"
Konsulentvirksomheden Deloitte køber den danske SAP-virksomhed Syncronic. Opkøbet er en del af en større strategi for Deloitte om at sætte sig massivt på det nordiske SAP-marked.
Computerworld
Bombe under Amazon og Wish-shopping: Millioner af danskere risikerer ekstra gebyr
Nye toldregler fjerner snart bagatelgrænse for handel udenfor EU – en skærpelse, der gør at over tre millioner danske nethandlende kan se frem til en ekstraregning.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
17 punkter med plads til forbedring: Sådan øger du din lønsomhed
Mange projektorienterede virksomheder hæmmes af ikke-optimale løsninger og besværlige, manuelle processer, som forringer effektivitet, overblik og lønsomhed. Her præsenterer vi 17 typiske udfordringer – og bud på, hvordan du kan afhjælpe situationen.