Artikel top billede

Guide: Sådan får du styr på verdens bedste medieafspiller

VLC er den ultimative medieafspiller på Windows. Lær at mestre den her.

Guide: Sådan får du styr på verdens bedste medieafspiller

Lad os sige det, som det er: Standardudgaven af Windows 8 indeholder ikke Windows Media Center og kan i udgangspunktet ikke engang afspille en dvd.

Men rolig nu! Microsofts mildest talt mangelfulde understøttelse af medieafspilning kan faktisk ses som en slags held i uheld.

Nu har du nemlig en meget god grund til at tage et kig på medieafspilleren VLC fra VideoLAN. Det er et alsidigt program, der kan vældig meget mere end Windows' indbyggede alternativ.

VLC kan streame filer fra internettet, streame filer til internettet, holde styr på podcasts, optage video fra dit webkamera og selvfølgelig afspille dvd'er og endda Blu-ray-film. Og det er kun toppen af isbjerget.

Kort sagt er VLC superbrugerens førstevalg, når det kommer til medieafspillere.

Desværre kan VLC's enorme udvalg af gode funktioner også virke lidt afskrækkende ved første øjekast. Hvad skal alle de knapper og menuer egentlig bruges til?

Denne vejledning giver dig en indføring i de grundlæggende funktioner såsom afspilning af film og streaming af video på nettet og giver dig nogle gode råd til, hvordan du får mest muligt ud af denne gratis, open source medieafspiller.

Mere end blot en dvd-afspiller

Dvd'er er ikke det eneste fysiske medie, VLC kan læse: Almindelige lyd-cd'er, vcd'er og svcd'er afspilles alle uden problemer.

Først på året 2012 blev der tilføjet eksperimentel understøttelse af Blu-ray-diske, men Blu-rays krypterings-system stikker stadig oftest en kæp i hjulet for afspilningen.

Hvis VLC nægter at afspille din yndlings-film i HD-format, så bør en hurtig installation af disse tys-tys-filer (på egen risiko!) hjælpe, hvis du har problemer med ældre Blu-ray-diske med AACS-kryptering.

Alternativt kan du rippe filmen til din harddisk ved hjælp af MakeMKV (mere om det senere) og afspille den som enhver anden videofil i VLC ved at gå ind i menuen Medier > Åbn fil.

Det vil glæde fan af formaterne Ogg og Flac at høre - bogstaveligt talt - at VLC understøtter stort set ethvert format, du kaster efter den, heriblandt ISO-diskafbildninger.

VLC kan også afspille film og musik fra internettet eller over dit lokalt netværk via Medier > Åbn netværksstream. Med menuen Medier > Åbn optageenhed vises input fra webkamera eller tv-tuner, som kan gemmes, streames eller blot vises.

Gem billeder fra videoer

Ligesom HTC One X indeholder VLC en funktion, som gør det muligt at gemme billeder fra video. Du vælger blot Video > Take Snapshot for at gemme et billede af et enkelt billede fra den afspillede video.

Skærmbilleder gemmes som standard i mappen Billeder under din Windows-brugerkonto og navngives "vlc-[dato og tidspunkt]".

Det kan ændres under Funktioner > Indstillinger > Video > Video-snapshot, hvis du for eksempel vil have VLC til at gemme billederne i en anden mappe.

Stream podcasts og internetradio

VLC kan virkelig mange ting. Medieafspilleren indeholder adskillige funktioner, der gør det lettere at håndtere podcasts eller finde noget nyt at lytte til. Klik Vis > Spilleliste for at få spillelisten frem.

Under valgmuligheden Internet kan du finde hundredvis af internet-radiostationer fra hele verden. Det bedste af det hele er, at de alle sammen er gratis.

Du kan også bruge VLC til at abonnere på dine podcasts ved blot at klikke på den grå plus-knap, der fremkommer, når du fører musen henover Podcast under Internet. Herefter indtaster du blot webadressen på det podcast, du vil streame.

Lav om på VLC's udseende

Der er ikke noget imponerende ved VLC's standardudseende. Men bag dette karakterløse ydre gemmer der sig en verden af muligheder, da det er muligt for brugeren at ændre medieafspillerens udseende ved hjælp af specialtilpassede skins.

Du downloader blot et nyt skin, du synes om, fra VLC's website, hvorefter du går ind i under Funktioner > Indstillinger > Grænseflade. Under sektionen Look and feel vælger du Use custom skin og finder den .vlt skin-fil, du lige har downloadet. Der er mange forskellige skins til rådighed.

Konvertér filer med VLC

Ud over afspilning af virkelig mange filtyper, som de fleste brugere aldrig har hørt om, kan VLC også konvertere filerne, så de kan afspilles af andre medieafspillere med en mere begrænset understøttelse.

Det er let at konvertere mediefiler til andre formater. Du går blot ind i Medier > Konvertér / Gem og klikker på knappen Tilføj, hvorefter du finder den lyd- eller videofil, du vil konvertere.

Hvis det drejer sig om en film, du har en undertekstfil til, så find også den. Herefter klikker du Konvertér / Gem og vælger, hvor du vil gemme den nye version af filen. Navngiv filen og sørg for manuelt at indtaste den filendelse, der hører til den filtype, du vælger at gemme som såsom .mpg, .mov, .ogg eller .wav.

Kopiering af dvd'er og streamet indhold

Du kan justere indstillingerne, hvis det er nødvendigt, men med mindre du har en god grund til at vælge noget andet, anbefaler jeg at bruge den almindelige MP4-profil til video og MP3 til lyd, da dette er de bedst understøttede formater. På VideoLAN's wiki kan du læse en masse mere om codec-typer.

Har man erfaring med at konvertere mediefiler, kan man finjustere lyd- og video-kombinationerne yderligere ved at klikke på knappen Rediger valgte profil (der er repræsenteret af et ikon, der består af en skruetrækker og en svensknøgle) til højre for dropdown-menuen til valg af profil.

Når det hele er, som det skal være, klikker du Start og læner dig tilbage - det er en beregningstung opgave at konvertere mediefiler og kan derfor tage lang tid, alt afhængig af hvor hurtig din computer er.

Kopiering af dvd'er, Blu-ray og streamet indhold fra web med VLC

Bemærk, at man under Konvertér / Gem også kan håndtere streaming fra netværksressourcer og webkameraer eller kopiere medieindhold fra fysiske diske. 

Det er ikke i alle tilfælde, det er lovligt at gemme indhold fra YouTube eller andre steder på nettet, så sørg for, at du har lov til det, før du går i gang. Ligeledes skal du sørge for kun at lave backup af fysiske diske, du selv ejer.

Selve proceduren er dog ret ligetil. Åbn Medier > Konvertér / Gem igen. Men i stedet for at tilføje filer under fanebladet Filer, så gå ind under fanebladet Disk.

Når du under knappen Gennemse har valgt en disk at rippe, er valgmulighederne de samme som ved konvertering fra én fil til en anden. Ligeledes tager det også lang tid at kopiere en diskenhed.

Hvis du på den anden side blot ønsker at gemme filerne fra disken på din harddisk, så sæt flueben i Dump raw input. Der burde ikke være nogen ben i at kopiere dvd'er og lyd-cd'er, men det kan nogen gange være besværligt at rippe Blu-ray-diske.

Hvis du løber ind i problemer, er MakeMKV en god ressource, som gør det muligt at håndtere både moderne BD+-kodede Blu-rays såvel som ældre AACS-kodede Blu-rays.

Det er også let at gemme streams fra webkameraet eller internettet, men tilgangen er lidt anderledes end med fysiske medier.

Start med at gå ind i Medier > Åbn netværksstream eller Åbn optageenhed. I stedet for at klikke på knappen Afspil, så klik på den lille pil til højre for knappen og vælg Stream fra listen. Angiv din kilde og dine indstillinger, ligesom hvis du skulle gemme en dvd eller konvertere en fil.

Du kan desuden optage enhver video, der vises i VLC, ved blot at klikke på knappen Optag. For at få denne knap vist på VLC's værktøjslinje klikker du på Vis > Avancerede kontroller.

Lav dine videoer om til ASCII-kunst

Lad os slutte med lidt sjovt: VLC kan lave video om til ASCII-kunst, der består af intet andet end tal og bogstaver. Hvorfor skulle du gøre det? Hvem ved? Det har ikke nødvendigvis noget formål, men resultatet kan være sjovt.

For at sætte fut under denne alfanumeriske fest vælger du Funktioner > Indstillinger > Video. Her åbner du dropdown-menuen ved siden af Uddata (under sektionen Vis) og vælger ASCII-kunst video-uddata.

Enhver video, du nu afspiller, vil blive vist som ASCII. Husk at slå indstillingen tilbage til Standard igen, når du har fået nok.

Disse tips og tricks er kun en overfladisk gennemgang af, hvad VLC kan bruges til.

Erfarne brugere kan indstille VLC til at streame video fra nettet, kode større grupper af filer baseret på filendelse, optage lydsporet fra dvd'er, få adgang til film fra andre computere på dit netværk og meget mere.

Tag et kig på VideoLAN's utroligt nyttige wiki og fora, hvor du kan finde flere gode råd og hjælp til ethvert problem, du eventuelt løber ind i.

Oversat af Thomas Bøndergaard
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
TDC Group nedlægger jobbet som CIO: “Vi har valgt at fremtidssikre det organisatoriske split ved at flytte rollen”
Der kommer ikke en afløser på posten som CIO for TDC Group efter Antonietta Mastroianni tidligere på året forlod den danske telegigant.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
17 punkter med plads til forbedring: Sådan øger du din lønsomhed
Mange projektorienterede virksomheder hæmmes af ikke-optimale løsninger og besværlige, manuelle processer, som forringer effektivitet, overblik og lønsomhed. Her præsenterer vi 17 typiske udfordringer – og bud på, hvordan du kan afhjælpe situationen.