Bliv superbruger i Windows 8: Lær de her genveje

Det kan i begyndelsen være svært at finde rundt i Windows 8. Men med de her genveje bliver det hele lidt lettere.

Bliv superbruger i Windows 8: Lær de her genveje

Med Windows 8 har Microsoft skabt et styresystem, der visuelt er markant anderledes end Windows 7.

Den gamle Start-menu i venstre hjørne er nu erstattet af en, der fylder hele skærmen. 

Den blev tidligere kaldt Metro, indtil Microsoft fandt ud af, at det hed et tysk supermarked også.

Start-menuen er fyldt med firkantede felter - eller fliser - og nogle af dem er dynamiske.

Det er derfor en kæmpe forandring i forhold til Windows 7, og Microsoft har endda flyttet rundt på mange af styresystemets vigtige funktioner.

Eksempelvis skal du nu til at lukke computeren via en menu i højre side - i stedet for tidligere i venstre.

Det kan være svært at finde rundt i begyndelsen, men heldigvis er der hjælp at hente med en håndfuld smarte genvejstaster.

Vi har samlet nogle af de bedste, så du hurtigt bliver superbruger af det nye styresystem.

Windows-tast

Denne tast har fået større betydning end tidligere. Den bruges til at hoppe mellem det traditionelle Skrivebord og den dynamiske Start-menu. Samtidig bruges tasten til at gå ud af en app, der er aktiveret i Start-meuen. Det kunne eksempelvis være vejrudsigten eller musiktjenesten Xbox Music.

Windows+E

Åbner gode, gamle stifinder. Der åbnes for "Denne computer"  og dermed adgang til eksempelvis C-drev og enheder, der er koblet til dit netværk.

Windows+D

Når du er i Start-menuen, kan du ikke se skrivebordet. Det er dog nemt at komme derhen med denne tastekombination.

Windows+Tab

Viser hvilke programmer som kører netop nu. Oversigten bliver vist i skærmens venstre side, og der kan bladres gennem indholdet.

Windows-tast + C 
Åbner indstillingsmenuen i højre side. Det er her, du blandt andet kan slukke computeren, logge på et netværk og betjene andre vigtige funktioner. Microsoft kalder menuen Charms i sin engelske version.

De bedste genvejstaster i Windows 8

Windows-tast + F 
Søg efter filer. Det kan være svært at finde rundt i Windows 8. Med denne finte dukker en søgemenu frem, og du kan skrive, hvilke filer du søger efter. Men når du er i Start-menuen, kan du i øvrigt blot begynde at taste - så går Windows automatisk i gang med at søge.

Windows-tast + Q

Søg efter programmer. Hvis du ikke kan huske, hvor du har smidt et program, får du hjælp med denne finte. Den åbner en søgebjælke, hvor du kan taste løs og søge efter det program, du mangler.

Windows-tast + W

Søg efter indstillinger. Med denne tastekombi får du mulighed for at søge specifikt efter indstillinger i Windows.

Windows-tast + F

Hvis du er på jagt efter en bestemt fil, eksempelvis et Word-dokument eller et billede, kan du hurtigt åbne søgefunktionen, som udelukkende kigger efter filer - og ikke indstillinger eller programmer på computeren.

Windows-tast + L

Lås computeren. Undgå at snushaner roder rundt i din nye Windows 8, hvis du går fra computeren et øjeblik. Finten kan også bruge til at skifte bruger, hvis der er flere, som deles om samme maskine.

Mellemrumstast

Lader dig fjerne og kontrollere fliser (og dermed apps) i Start-menuen. Med mellemrumstasten kan du hurtigt fjerne apps fra din oversigt. Du kan også vælge at minimere dem eller helt fjerne dem.

Windows-tast + I

Åbner indstillingsmenuen, og du får hurtig adgang til kontrolpanelet, personlige indstillinger og ikke mindst knappen til at lukke computeren.

Windows-tast + M

Minimerer alt som er åbnet på Skrivebordet. Det er praktisk, hvis du fået åbnet lidt for mange vinduer/programmer.

Windows-tast + , (komma)

Smugkig på Skrivebordet. Når tasterne slippes, kommer du tilbage til det sted, hvor du var før.

Windows-tast + X

Hurtig adgang til en menu, der indeholder genveje til Enhedshåndtering, Diskhåndtering, Kommandoprompt, Jobliste, Kontrolpanel, Stifinder og meget mere.

Windows-tast + F1

Få hjælp. Denne tastekombination åbner "Windows Hjælp og Support", og du har mulighed for at få hjælp til at lære Windows 8 bedre at kende, ikke mindst når det gælder netværk, sikkerhed og privatliv.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere