Artikel top billede

Her er hackernes nye guldrandede indtjenings-kilde

Malware, der låser ofrenes systemer eller data og kræver penge for at låse dem op igen, er en kolossal indtægtskilde for it-kriminelle.

Computerworld News Service: Problemet med såkaldt ransomware - pengeafpresnings-malware - har antaget epidemisk omfang.

Op mod tre procent af alle ofre for malware kan være udsat for svindel, der forsøger at presse dem til at overføre penge, vurderes det i en ny rapport fra sikkerhedsselskabet Symantec.

I en verden udsat for botnet, netbank-trojanere, keyloggere og spam, er ransomware - programmer der ved hjælp af kryptering låser ofrenes computere eller filer, indtil der foretages en pengeoverførsel - blevet et stort problem, der indtil for nyligt har fået overraskende lidt opmærksomhed fra sikkerhedsleverandørerne.

Symantecs rapport Ransomware: A Growing Menace (pdf) udgør et forsøg på at belyse problemet og indeholder en række bekymrende konklusioner.

16 forskellige former for ransomware

Symantec identificerer mindst 16 forskellige former for ransomware, der anvendes af hovedsageligt russiske kriminelle bander.

Flere af dem er muligvis baseret på en kerne udviklet af den samme programmør, hvilket kan ses som tegn på en organiseret tilgang, der minder om, hvad der opstod inden for falske antivirusprogrammer - såkaldt scareware - for fire år siden.

Betaling ligner ofte en bøde

Selvom der er forskellige former for ransomware, så er det en udbredt taktik, at de giver sig ud for at være fra en national politimyndighed og kræver betaling fra ofrene i bøde for en eller anden påstået forbrydelse såsom anvendelse af cracket software eller download af ulovligt materiale.

Der kræves som regel betaling af beløb på mellem 300 og 1.200 kroner.

Foruroligende nok viser Symantecs undersøgelser af en enkelt kommando og kontrol-server, at hele 2,9 procent ud af de 68.000 personer, hvis computere var inficeret med sådan ransomware kontrolleret af denne server, havde valgt at betale.

Så mange penge scorer hackerne per dag

Mange penge at score

Det betyder, at de kriminelle bagmænd på blot en enkelt dag i denne periode tjente 197.000 kroner minus eventuelle udgifter i forbindelse med hvidvask af pengene.

Nogle bander må have en årsindtægt alene fra ransomware på mange millioner, hvilket forklarer den alarmerende fremvækst af denne form for svindel.

I sidste måned blev 30 virksomheder i en enkel stat i Australien ramt af ransomware.

Én af dem betalte angiveligt knap 18.000 kroner for at få adgang til sine filer igen.

Tidligere har FBI og politiet i Storbritannien advaret om på det seneste at have modtaget et stigende antal politianmeldelser af lignende angreb mod private borgere.

I en anden hændelse blev en medicinsk server i USA låst af angribere, der krævede betaling for at give adgang til dataene igen.

Og man må antage, at der sker mange flere hændelser, der aldrig offentliggøres.

Vil udvikle sig videre

"I takt med at offentligheden bliver mere opmærksom på disse svindelnumre, er det sandsynligt, at de vil udvikle sig og bruge mere avancerede teknikker til at undgå at blive opdaget og til at forhindre at blive fjernet. Også afpresningsbrevet vil sandsynligvis løbende ændre sig, i takt med at angriberne eksperimenterer med nye tilgange til at bedrage uskyldige brugere," konkluderer Symantecs analytikere.

Sikkerhedsleverandøren identificerer indtil videre tre stadier i fremkomsten af ransomware:

Det begynder med isolerede tilfælde af filkryptering, der dukkede op i Rusland i 2006. I 2009 havde fænomenet udviklet sig til en låst skærm med et krav om betaling.

I 2011 var ransomwaren blevet så avanceret, at den kunne tage imod pengeoverførsler via elektroniske betalingssystemer og var begyndt som en udbredt taktik at give sig ud for at være fra en eller anden politimyndighed.

Oversat af Thomas Bøndergaard
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
iPaaS-webinar: Take advantage of key trends in a billion dollar-market

According to Gartner, by 2023, the iPaaS market is expected to grow well above $6 billion in revenue, thus becoming the largest segment in the integration platform technology market. To illustrate what iPaaS can do for your business, Flügger will outline how to overcome their integration challenges. Do not miss the opportunity to learn how a successful iPaaS implementation can improve your business outcomes.

07. maj 2021 | Læs mere


Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Premium
Test: Derfor vil jeg gerne have Google ind i min næste bil - og det er dårligt nyt for nogle bilproducenter
Googles Android Automotive er et vellykket styresystem til bilen, der vender op og ned på magtbalancen i bilbranchen. Computerworld har prøvekørt softwaren og har dommen klar.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Sådan prioriterer IT-sikkerhedschefernes indsatsen i 2021
I denne undersøgelse fra F-Secure giver knap 2.000 ledende personer på tværs af hele Europa deres bud på, hvor de vil prioritere indsatsen i år – og hvad de opfatter som virksomhedernes mest presserende udfordringer på cybersikkerhedsfronten.