Artikel top billede

Her er hackernes nye guldrandede indtjenings-kilde

Malware, der låser ofrenes systemer eller data og kræver penge for at låse dem op igen, er en kolossal indtægtskilde for it-kriminelle.

Computerworld News Service: Problemet med såkaldt ransomware - pengeafpresnings-malware - har antaget epidemisk omfang.

Op mod tre procent af alle ofre for malware kan være udsat for svindel, der forsøger at presse dem til at overføre penge, vurderes det i en ny rapport fra sikkerhedsselskabet Symantec.

I en verden udsat for botnet, netbank-trojanere, keyloggere og spam, er ransomware - programmer der ved hjælp af kryptering låser ofrenes computere eller filer, indtil der foretages en pengeoverførsel - blevet et stort problem, der indtil for nyligt har fået overraskende lidt opmærksomhed fra sikkerhedsleverandørerne.

Symantecs rapport Ransomware: A Growing Menace (pdf) udgør et forsøg på at belyse problemet og indeholder en række bekymrende konklusioner.

16 forskellige former for ransomware

Symantec identificerer mindst 16 forskellige former for ransomware, der anvendes af hovedsageligt russiske kriminelle bander.

Flere af dem er muligvis baseret på en kerne udviklet af den samme programmør, hvilket kan ses som tegn på en organiseret tilgang, der minder om, hvad der opstod inden for falske antivirusprogrammer - såkaldt scareware - for fire år siden.

Betaling ligner ofte en bøde

Selvom der er forskellige former for ransomware, så er det en udbredt taktik, at de giver sig ud for at være fra en national politimyndighed og kræver betaling fra ofrene i bøde for en eller anden påstået forbrydelse såsom anvendelse af cracket software eller download af ulovligt materiale.

Der kræves som regel betaling af beløb på mellem 300 og 1.200 kroner.

Foruroligende nok viser Symantecs undersøgelser af en enkelt kommando og kontrol-server, at hele 2,9 procent ud af de 68.000 personer, hvis computere var inficeret med sådan ransomware kontrolleret af denne server, havde valgt at betale.

Så mange penge scorer hackerne per dag

Mange penge at score

Det betyder, at de kriminelle bagmænd på blot en enkelt dag i denne periode tjente 197.000 kroner minus eventuelle udgifter i forbindelse med hvidvask af pengene.

Nogle bander må have en årsindtægt alene fra ransomware på mange millioner, hvilket forklarer den alarmerende fremvækst af denne form for svindel.

I sidste måned blev 30 virksomheder i en enkel stat i Australien ramt af ransomware.

Én af dem betalte angiveligt knap 18.000 kroner for at få adgang til sine filer igen.

Tidligere har FBI og politiet i Storbritannien advaret om på det seneste at have modtaget et stigende antal politianmeldelser af lignende angreb mod private borgere.

I en anden hændelse blev en medicinsk server i USA låst af angribere, der krævede betaling for at give adgang til dataene igen.

Og man må antage, at der sker mange flere hændelser, der aldrig offentliggøres.

Vil udvikle sig videre

"I takt med at offentligheden bliver mere opmærksom på disse svindelnumre, er det sandsynligt, at de vil udvikle sig og bruge mere avancerede teknikker til at undgå at blive opdaget og til at forhindre at blive fjernet. Også afpresningsbrevet vil sandsynligvis løbende ændre sig, i takt med at angriberne eksperimenterer med nye tilgange til at bedrage uskyldige brugere," konkluderer Symantecs analytikere.

Sikkerhedsleverandøren identificerer indtil videre tre stadier i fremkomsten af ransomware:

Det begynder med isolerede tilfælde af filkryptering, der dukkede op i Rusland i 2006. I 2009 havde fænomenet udviklet sig til en låst skærm med et krav om betaling.

I 2011 var ransomwaren blevet så avanceret, at den kunne tage imod pengeoverførsler via elektroniske betalingssystemer og var begyndt som en udbredt taktik at give sig ud for at være fra en eller anden politimyndighed.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere