Artikel top billede

Guide: Sådan printer du hvor som helst

Du er på familiebesøg og skal printe en flybillet, som ligger på din mobil. Hvordan gør du det? Læs her den ultimative guide til mobilprint.

Guide: Sådan printer du hvor som helst

I dag er det rent faktisk muligt at printe hvad som helst fra hvor som helst. Det kan da også være nødvendigt, hvis smartphones, tablets og bærbare er faste bestanddele af din daglige arbejdsrutine.

Tillad mig at illustrere behovet: Lad os sige, du modtager en e-mail på din smartphone med et enormt regneark vedhæftet og har brug for at gennemgå dokumentet uden at blive skeløjet.

Eller forestil dig, at du er ved at rette en PowerPoint-præsentation til, netop som du lander med flyet og har brug for at printe den, før du ankommer til et møde.

Eller måske er du på besøg udenbys hos familie og har brug for at printe en billet direkte fra din telefon.

Ville det ikke være rart at kunne sende et udskriftsjob til printeren i rummet inde ved siden af eller til en printer i et kopicenter nede om hjørnet? Eller hvad med at sende dokumentet til udskrift på din egen printer i den anden ende af landet?

Det er alt sammen muligt med mobilprint. Printere, der kan sluttes til netværk, eventuelt trådløst, kan kommunikere med en langt bredere gruppe end nogen specifik bruger eller arbejdsgruppe. Og printerproducenterne er begyndt at lave løsninger, der bruger e-mail- eller cloud-baserede printservere til håndtering af udskriftsjob.

Store selskaber som Apple, Google og Hewlett-Packard har særligt veludviklede teknologier, der gør det muligt at oprette adgang til ældre printere eller finde steder at printe, når du er på farten.

Klar, parat, print!

Hvor og hvordan du kommer i gang med mobilprint afhænger af, præcist hvad du har brug for. Det er også nødvendigt at overveje følgende tre grundlæggende problemstillinger:

1. Find din printer, find din app:
Din mobile enhed og din valgte printer skal kunne finde hinanden. Der er ikke mange ben i at opsætte mobilprint i hjemmet eller på kontoret, hvor man selv ejer eller har allerede adgang til printeren. Men hvad når man skal udskrive fra en printer, man ikke er vant til at bruge?

Heldigvis kan man finde ud af i manualer, der oftest er tilgængelige på nettet, om en given printer understøtter en løsning, der dækker din situation.

Du kan også besøge Apple App Store eller Google Play for at søge efter en mobil-app fra den givne printerproducent (derimod vil du ikke have meget held ved at søge efter sådanne apps i hverken Windows Phone Store eller Windows Store). Og hvis du har brug for at finde tilgængelige printere, mens du er på farten (mod betaling for eksempel i kopicentre og på cafeer), så findes der også apps, der kan hjælpe med det.

2. Print med omhu:
Sikkerheden kan være et stort problem med hensyn til mobilprint.

Kommunikationen mellem din computer eller mobile enhed og printeren skal beskyttes mod nysgerrige blikke, ligesom enhver printer, der har forbindelse til internettet, skal beskyttes mod uautoriserede brugere og hackere. Ved simpel trådløs udskrift printes dokumentet omgående, så du skal være i nærheden for at hente det med det samme.

Hvis du sender til en printer, du ikke er i nærheden af, så kig efter en løsning, der giver dig en adgangskode og gemmer dit udskriftsjob, indtil du fysisk er ved printeren og indtaster koden.

Hvis du er ansat i en stor virksomhed, så kræver it-afdelingen nok, at du holder dig til en løsning inden for det beskyttede netværk.

3. Accepter begrænsningerne:
En af de største forhindringer for mobilprint er manglende forbindelse til netværk eller internet og manglende drivere.

Printerproducenterne har indtil videre haft cirka tre år til at løse de værste problemer, men du kan stadig risikere, at dit udskriftsjob kommer på afveje, eller at du bliver nødt til at gensende det.

Et mere almindeligt problem er, at der mangler en driver, hvilket kan resultere i, at udskriften ser underlig ud.

Selv om de fleste mobilløsninger gør det muligt at printe Microsoft Office-dokumenter, billeder og pdf-dokumenter i nogenlunde kvalitet, er det ikke ualmindeligt at se fejl såsom ekstra sider, afskårne sider, forkerte skrifttyper og underlig skalering af indholdet.

Gør din printer mobil

Den nemmeste form for mobilprint handler om den printer, der står derhjemme eller på kontoret. Hvis den er tilsluttet et lokalt trådløst netværk, kan der sendes udskriftsjob til den fra ethvert sted i nærheden.

Og hvis den er tilsluttet internettet, kan man anvende en app til at sende udskriftsjob via e-mail, så man kan printe til den, selvom man ikke er i nærheden.

Mange kontorer har i dag printere, som gæster kan bruge på en af disse måder.

Hvis du bruger en iOS-enhed, gør det tingene lettere: De store printerproducenter såsom Brother, Canon, Dell, Epson, HP og Lexmark understøtter Apples produkter enten i kraft af deres egne apps eller kompatibilitet med Apple AirPrint.

AirPrint gør det muligt at printe fra en iOS-enhed til enhver AirPrint-kompatibel printer på det samme trådløse netværk. Din iOS-enhed vil selv opdage printeren og printe til den. (Hvis din printer ikke understøtter iPrint, så kan det være, at tredjeparts-app'en FingerPrint kan hjælpe.)

Som med mange af denne slags print-apps har man kun lidt eller ingen kontrol over detaljerne for udskriften, men man får som regel en ganske anstændig, hvis ikke en perfekt, udskrift.

Også til Android-enheder findes der apps til direkte udskrift fra de fleste printerproducenter, ligesom man kan benytte sig af Google Cloudprinter.

Google Cloudprinter gør sig bemærket ved at være uafhængig af producent og fungerer til både ældre og nyere printere. Nye enheder med Windows 8 har stadig ikke meget at arbejde med andet end platform-uafhængige løsninger såsom Google Cloudprinter og HP ePrint.

Surface-tablets kan ligesom enheder, der benytter Apple AirPrint, printe til enhver printer på det samme trådløse netværk.

For at bruge Google Cloudprinter skal ældre printere være tilsluttet en pc med Windows, OS X eller Linux, der er tændt og forbundet til internettet.

Hvis der noget sted i printerens manual står noget i stil med "Google Cloud Print Ready," betyder det, at den kan forbindes direkte til internettet, så der ikke behøver være en computer som mellemled.

Den enhed, hvorfra udskriftsjobbet sendes, skal køre Android eller iOS eller man skal bruge browseren Chrome. Desuden er man nødt til at have en Google-konto. Når man bruger tjenesten, dukker der en valgmulighed op om at printe vedhæftede dokumenter i Gmail og Google Drev.

Man kan også dele sin printer med venner og kolleger, som har den samme grundlæggende opsætning enten på individuel basis eller som del af en Google Gruppe. Ikke dårligt for en app, der officielt stadig er i beta.

Oversat af Thomas Bøndergaard
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere