Sådan fik jeg 80.000 klassekammerater - og blev klogere
Bunkeundervisning er kommet for at blive.
Det sker gennem internettet, hvor høje båndbredder og avancerede servere til at håndtere mange forespørgsler er nøglerne, der gør det muligt for danskere, kinesere og gambianere at følge avancerede kurser gratis hos store amerikanske eliteuniversiteter.
Her kan du finde alt fra kurser i parallel programmering, compiler-teori og videre over til græsk mytologi.
Universiteterne, der blandt andet tæller Massachusetts Institute of Technology (MIT), Havard og Stanford, har i nogen tid indgået partnerskaber med e-læringsplatforme som Coursera, Udacity, OpenLearning og EdX, hvor op mod 100.000 elever på samme tid kan følge kurser over nettet.
Som på enhver anden universitetsuddannelse er der naturligvis også hjemmearbejde.
Opgaverne bliver typisk rettet af ens virtuelle sidemand eller af adapative systemer, der med sin kunstige intelligens lærer dine styrker og svagheder at kende, og derefter retter spørgsmålene ind efter dine svar.
Hjælper på jobsøgningen
Den danske kontaktdirektør og partner i webbureauet Peytz & Co, Claus Sølvsteen, er en af flere danskere, der har deltaget i bunkekurserne hos Coursera, og den oplevelse kan du læse om her.
En anden dansker med erfaringer fra Coursera, som har haft knapt to millioner kursister siden åbningen i april 2012, er Knud Sørensen, som er uddannet cand.scient i fysik fra Aarhus Universitet i 2006.
Efter endt universitetstid startede Knud Sørensen enkeltmandsvirksomheden AL&L Technology, men er også jobsøgende. Sideløbende med sin virksomhed og ansøgningerne er han nu i gang med sit 14. onlinekursus, efter han opdagede de mange forskellige gratis online-kurser for cirka et års tid siden.
Knud Sørensen har siden fundet ud af, at online-kurserne hos de amerikanske universiteter har haft en positiv effekt i jobsøgningen.
"Jeg har søgt hos en virksomhed, der gerne vil have mig til samtale, fordi de kan se, at jeg har taget relevante kurser og udvist interesse i meget specifikke områder," siger Knud Sørensen til Computerworld, efter han har taget kurser i blandt andet kunstig intelligens, gamification og big data.
Fremtidens efteruddannelser
Knud Sørensen tøver ikke med at kalde e-learningkurserne for både geniale og fremtidens undervisning, når man enten vil efteruddanne sig eller få viden på nye områder.
Artiklen fortsætter på næste side...