Artikel top billede

Ren Kafka: Danske drenge pengeafpresset via pc-spil

To drenge ville bare spille Minecraft, men blev i stedet viklet ind i DDoS-angreb og pengeafpresning. "Ren Kafka," siger drengenes far, Lars Hyltoft, der forsøger at finde en løsning. Se hvordan her.

To danske brødre på 10 og 12 år vil bare spille Minecraft med vennerne, men de er i stedet blevet trukket ind i en verden af DDoS-angreb og afpresning.

For nogle måneder siden begyndte de to gutter at spille det populære computerspil.

De fik i den forbindelse deres far til at hjælpe med at sætte en server op, åbne et par porte i familiens firewall, og hvad der nu skal til for at dele spilleglæden med vennerne.

Og det gik godt. 

Mere end 3.000 spillere besøger jævnligt serveren for at deltage i spilleriet.

Men for et par uger siden begynder serveren at blive meget ustabil.

"Det er mærkeligt, og jeg undrer mig over, hvad der skete," fortæller Lars Hyltoft, der er far til drengene.

"Drengene fortæller mig, at der er nogen i chatten, der skriver om DDoS, men min første tanke er, at det er noget pjat, og at ingen i den alder kan stå bag et sådan angreb."

Men det skal vise sig, at han tager helt fejl. 

Sæt penge ind

Problemerne fortsætter og bliver hyppigere. 

"Derfor begynder jeg at følge trafik og chat-kommunikation mere tæt og ganske rigtigt, mine børn blev afpresset."

"Når der kom en trussel på chatten om, at serveren vil blive lukket, så kom der efterfølgende en byge af forespørgsler, der lægger vores router ned."

Lars Hyltoft har teknisk forståelse, og han begynder at følge angrebene, der viste sig at komme fra lande som Tyskland og Rusland.

Henvendelserne i chatten er gemt bag VPN-tunneller, og det virker i det hele taget som om, at der er tale om angribere, som har en klar viden om, hvordan man kan skjule sig. 

Du kan læse om, hvordan du håndterer denne type angreb her.
 
"Det ender faktisk med, at vi blev bedt om at sætte penge ind på en Paypal-konto, der bærer det samme navn som vores server. De er helt klar til at modtage betaling," fortæller han.

Han forsøger at følge de fire konti, der henvender sig med trusler.

"En af personerne glemte i en enkelt episode sit cover, og på hans konto kan jeg se, at den kommer fra en by i omegnen af København. Det er jo ikke et bevis, men måske er angrebene drengestreger, og de er sikkert ikke klar over, at der er tale om afpresning, som jo er en alvorlig forseelse," siger Lars Hyltoft.

Ingen hjælp fra politiet - endnu

Da problemerne ikke ser ud til at gå i sig selv, beslutter Lars Hyltoft sig for at henvende sig til politiet, men igen støder han på en barriere.

"Jeg kontakter politiet og efter flere omstillinger mellem min lokale politikreds og rigspolitiet, får jeg besked på at udfylde online-formularer om hacking, hvilket jeg gør.

Der er dog ingen reaktion, og derfor kontakter han igen politiet per telefon, men igen sker der intet.

"Det er helt håbløst. Ingen ved noget, eller kan finde den formular som jeg netop har udfyldt til formålet. Der er intet svar at hente, og der kom ingen tilbagemelding. Det er meget frustrerende, at se tingene smuldre mellem fingrene på os." fortæller Lars Hyltoft og fortsætter:

"Det er som at være med i en Kafka-roman."

Og oplevelserne har konsekvenser for hele familiens sikkerhed.

"Jeg har skiftet password til alle tjenester, alle unødvendige konti er blevet lukket ned, og jeg har fjernet informationerne på mine domæner. Jeg er gået i forsvarsposition."

Den 13. februar får Lars Hyltoft hul igennem til politiet, og nu håber han, at de kan skaffe de nødvendige beviser og få lukket for problemerne.

It-angreb fra 10-års alderen

Sikkerhedsekspert Peter Kruse fra firmaet CSIS kan godt nikke genkendende til de problemer, som har ramt familien.

"Vi har faktisk set lignende sager med børn helt ned til 10-års alderen, og der er masser af angreb mod Minecraft-servere. Det kan sagtens være grove drengestreger," fortæller han.

"Minecraft er et spil, som samler mange i denne aldersgruppe, og derved bliver der også et miljø omkring spillet, hvor man kan være "teenager-sej", hvis man har magt over andre."

"Det kan sammenlignes med de mange tilfælde af digitalt-mobberi, som vi ser i øjeblikket. Det konkrete tilfælde er gået over gevind og blevet afpresning, men for det meste bliver det ved drillerier."

"Ofte er det dog ret nemt at spore angrebene."

Læs også:

Fire vigtige tiltag når du rammes af et DDoS-angreb.

Dette land er verdens største kilde til DDoS-angreb.

Din firewalls kan ikke stoppe DDoS-angreb.

Sådan minimerer du skaden fra hacker-angreb.

Sådan får du nemt styr på alle dine usikre kodeord.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Her er de bedste antivirus-programmer til Windows 10 lige nu (plus dem du nokskal holde dig fra)
Syv antivirus-programmer ligger helt i top, når det gælder om at levere solid antivirus-beskyttelse til Windows 10. Se listen over de bedste antivirus-programmer lige nu
Computerworld
Tysk unicorn-app stormer ind på det danske marked: Vil levere dine dagligvare-indkøb på 10 minutter
Gorillas er en app-drevet udbringningstjeneste, der er blevet kaldt for Europas hurtigstvoksende startup. Tjenesten vil nu udbringe dagligvare til danskerne inden for 10 minutter.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Går du glip af fordelene ved at være på flere online markedspladser?
Der er store fordele ved at være på flere e-handelskanaler – men potentielt også mere besvær. I dette whitepaper kan du læse, hvordan du optimerer indsatsen og samler det hele i én platform.