Så ekstravagant har livet været i EDB-branchen

Luksusludere og privatchartrede jetfly stod på salgsmenuen, da it-branchen var i sin vorden. Her er et par røverhistorier fra to it-veteraner, der kigger tilbage til guldgraverdagene.

Mens riget fattes penge, kan du måske tænke tilbage på dengang, hvor det der med computere blev kaldt EDB, og checkhæftet hang ganske løst og rektangulært i direktørlommerne.

For i de seneste årtier har it-branchen været det rene slaraffenland, fortæller flere kilder, som Computerworld har været i kontakt med.

En af dem er administrerende direktør Mogens Nørgaard fra it-konsulentvirksomheden Miracle, der i 1980'erne, 1990'erne og i nullerne hørte mange røverhistorier fra både kolleger og nære venner fra en ganske ung branche i vild vækst.

"Da branchen gik fra "EDB" med store bogstaver til "it" med småt, så blev armbevægelserne også mindre. Det skete i midten eller i slutningen af 1990'erne, men før den tid var der næsten ingen begrænsninger for udskejelserne," siger han til Computerworld.

Til Frankrig i privatjet
Han fortæller blandt andet om en af sine venner, en administrerende direktør i en større dansk produktionsvirksomhed, der omkring 1990 blev transporteret til Kastrup Lufthavn af en stor international it-virksomhed.

I lufthavnen stod et privatchartrede jetfly og ventede på direktøren, hvis navn er bekendt af Computerworlds redaktion. 

Menuen om bord på privatflyet var hovedsageligt flydende og ganske stærk, så direktøren var noget omtåget, da han nogle timer senere landede i Monaco, hvor it-selskabet skulle fremvise sit nye it-system.

"Han fortalte bagefter, at han godt kunne huske, at han havde været ude at se et stort EDB-system, men han kunne ikke helt huske, hvad systemet egentlig kunne," fortæller Mogens Nørgaard.

Selvfølgelig købte han systemet
Senere på aftenen blev direktøren opvartet med luksusmiddag, hvorefter aftenen blev rundet af med luksusluder på luksushotelværelset - alt sammen betalt af det store it- selskab.

"Min ven fattede ikke, hvad han egentlig havde været ude i. Han endte dog selvfølgelig med at købe systemet, for hvad kan man ellers gøre efter sådan en tur," lyder det fra Mogens Nørgaard, som fortæller, at den slags metoder aldrig vil fænge an i dag, selvom det åbenbart kan have en positiv effekt på salget.

"I de globale it-virksomheder er den administrerende direktør gået fra at være baron til i dag at være vicevært, der parerer ordrer fra moderselskabet. Derfor har de også mindre råderum end tidligere," vurderer Miracle-direktøren.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Tirsdag kårer Microsoft de bedste partnere i Danmark: Proactive og Delegate fører feltet an med flest nomineringer
Landets ypperste Microsoft-partnere bliver tirsdag hædret af Microsofts danske ledelse. 20 virksomheder har fået en indbydelse til det prestigefyldte arrangement. Her er et overblik over, hvem der er blevet nomineret.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
White paper
Her skal du passe på: Rapport fra cyberkrigens frontlinje
I 2020 blev cyberangreb hyppigere og stadig mere alvorlige, og i CrowdStrike Services Cyber Front Lines Report 2020 har du læse, hvor udfordringerne er størst. Rapporten dokumenterer blandt andet, at 63 pct. af alle angreb var økonomisk motiverede – og at hovedparten af angriberne benytter ransomware. Samtidigt bliver de afkrævede beløb større og større, og de kriminelle truer nu ikke kun med at slette data. Stadig oftere sker det, at de cyberkriminelle aktivt analyserer data og undersøger, om der kan sættes trumf på truslen ved true med at lække eller sælge følsomme informationer.