Artikel top billede

It-afdelingens redning: Keine Hexerei nur Behändigkeit

Klumme: De dage er endegyldigt ovre, hvor it var en støttefunktion, der ligesom alle gode administrative funktioner bedst hørte til i kælderen under økonomiafdelingen.

Klumme: Harry Potter har et røverkort over Hogwarts Skole for Heksekunstner og Troldmandsskab, der viser alle personer på skolen med en lille bevægelig prik og et navn.

Angiveligt skal dette kort aktiveres med magi, men i virkeligheden er det jo bare en god mobilløsning.

It er gået front-stage, og der er intet som helst magisk ved det.

De dage er endegyldigt ovre, hvor it var en støttefunktion, der ligesom alle gode administrative funktioner bedst hørte til i kælderen under økonomiafdelingen.

Nu til dags er produktionsafdelingen, udviklingsafdelingen og marketingafdelingen storforbrugere af it, selvom det ikke nødvendigvis er gået op for dem selv.

Ægte uforfalsket innovation

For er det it, når man udvikler en app til kundekommunikation?

Eller når man kører kreditkortet igennem og gør brug af en internettjeneste til e-mailmarketing?

Svaret er selvfølgelig ja, men det er til gengæld ikke den slags it, man behøver at involvere it-afdelingen i for at få i luften.

Så hvad skal der dog blive af den?

Der er en direkte sammenhæng mellem tidens trends inden for it: Mobility, big data, social og cloud, og så bevægelsen fra kælderen op gennem ventilationskanalerne, op i direktionslokalerne og ud i lyset, hvor kunderne køber produkterne.

De fire faktorer er nemlig i høj grad brugbare, når it skal bruges som differentierende faktor.

De er 'partners in crime' og fungerer med hjælp fra hinanden, men de har også det til fælles, at de i virkeligheden giver allerbedst mening i frontlinjen:

Sammen kan de forandre din virksomheds produkter, kundedialog og produk­tionsproces - og jeg taler ikke om sådan en lidt slatten omgang procesoptimering - jeg taler om ægte uforfalsket innovation, der får Apple-aktiekursen til at ligne Research in Motion, og som får konkurrenter til at bukke under på stribe.

Her er vejen ud af kælderen

Spørgsmålet er så bare, hvem der skal skabe den slags
teknologiske tryllerier? It-afdelingen? 

For nylig havde jeg fornøjelsen af at høre it-direktøren for Philips fortælle om nogle af elektronikgigantens nye produkter, blandt andet om en ny serie netværksforbundne pærer, der styres fra iPhone.

Indtil videre kun til salg i App Store USA, men bare bring dem til Europa, jeg kender et par potentielle kunder.

Han fortalte om it-afdelingens rolle i udviklingen af dem. Ingen tvivl om, at han og hans team blev involveret og spurgt til råds, men mest i relation til det med netværksforbundne.

Det var mit klare indtryk, at der var visse udfordringer med opgavefordelingen mellem it- og udviklingsafdelingerne.
Udviklingsafdelingen har taget et godt greb om it-tryllestaven, og it-afdelingen skal stramme sig an for at følge med it-opgaven ud af kælderen og frem i frontlinjen.

Kræver andre kompetencer

Spørgsmålet er, om it-afdelingen har kompetencerne til at deltage direkte i forretningsudviklingen?

Det er i den grad andre kompetencer end it-drift, applikationsvedligeholdelse og mobile device management, der er brug for, hvis man vil sidde med ved bordet, når fremtidens produkter og kundedialog skal formes.

Men på den anden side har vi alene inden for det sidste år set mindst to af Danmarks allerstørste virksomheder - den ene inden for farma og den anden i detailhandelen - udvide koncerndirektionen til at inkludere it.

En klar anerkendelse af, at it ikke er en kælderdisciplin, men i høj grad skal være med til at forme fremtiden.

Det er ikke magi, der er brug for. Bare ny viden og hårdt arbejde - kombineret med den viden om it's muligheder, der allerede findes i it-afdelingen.

Keine Hexerei nur Behändigkeit.

Karsten Fogh Ho-Lanng er corporate vice president og chief technology officer hos NNIT.

Computerworlds klummer er alene udtryk for skribentens holdninger og er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Derfor afviser GK at betale løsesum efter stort ransomware-angreb: Dansk afdeling med 400 ansatte også berørt af hackerangreb
I forrige weekend blev den nordiske entreprenørvirksomhed GK ramt af et stort ransomware-angreb, der har berørt selskabets interne systemer og lækket personlige oplysninger. Men GK afviser på det kraftigste, at ville indlede forhandling med hackerne om frigivelse af data. "Vi anser angrebet for at være en kriminel handling og har anmeldt forholdet til politiet," oplyser GK til Computerworld.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Salesforce er blevet populær hos IT-kriminelle – luk sikkerhedshullerne før det går galt
Mange bygger en stor del af deres IT-strategi på Salesforce, men glemmer at sikre cloudplatformen. Læs her, hvordan du forebygger ødelæggende angreb og kritiske datatab.