BreakingCIO Peter Cabello stopper i Pandora: "Det mit team har opnået på få år er intet mindre end enestående."

Forsker: Stop dræber-robotterne før det er for sent

Et stigende antal selvtænkende våben-robotter er en særdeles uheldig udvikling for klodens sikkerhed, mener britisk professor i kunstig intelligens.

Udviklingen af våben uden menneskelige fingre på aftrækkeren er gået for vidt og bør stoppes.

Det mener professor i kognitiv computing, Mark Bishop, ved Goldsmith Universitetet i England, hvor han også sidder som formand for Foreningen for Studier af Kunstig Intelligens og Simulering (AISB).

Professoren påpeger at det stadigt stigende forbrug af forsvarsvåben som det amerikanske Phalanx-system og ubemandede angrebsrobotter som det israelske antennekøretøj Harpy designet til at angribe radarssystemer simpelthen er et skred i en meget uheldig retning.

Det skriver New Scientist.

Kan føre til seriøse konflikter
"Der er grunde til at tvivle på, om selvstyrende systemer kan afgøre, hvornår de skal tages i brug, om de reagerer proportionalt i forhold til truslen, og om de kan skelne mellem soldater og civilbefolkning," siger Mark Bishop til New Scientist.

Professorens udtalelser kommer i forbindelse med, at en international kampagne initieret af flere NGO'er vil have stoppet dræberroboternes fremmarch. 

Mark Bishop hejser også et advarselsflag, når det kommer til uforudsete konsekvenser i erhvervelsen af de mange komplekse selvkørende, -flyvende og -skydende softwarevåben med et eksempel fra bøgernes verden, hvor der også bliver brugt robotter til udarbejdelsen af priser.

"Et levende eksempel blev set på Amazon.com i 2011, da robotter satte prisen på bogen 'The Making of a Fly' til over 23 millioner dollar," forklarer han til New Scientist.

Og han vender sig hurtigt mod slagmarken igen, hvor de autonome våben sænker omkostningerne for både producenter og kunderne - hvilket vil sige regeringer overalt på kloden, der dermed kan købe endnu flere våben end i dag.

"I Sydkorea er forskere ved at udvikle en robot til at patruljere langs grænsen til Nordkorea. Hvis sådan en robot blev indsat forkert, eller den angreb uden forbehold for den reelle trussel, er det nemt at forestille sig, hvordan en mindre grænsesituation kunne udvikle sig til en seriøs konfrontation," siger Mark Bishop.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital Vækst 2021

Vi ved, at fremtidens vindervirksomheder er digitale. På konferencen undersøger vi de tre vigtigste aspekter i den digitale transformation: Forretningsmodellerne, de menneskelige og organisatoriske faktorer samt valget af teknologier. I tre Digitale Dilemmaer giver vi en række digitale frontløbere fem minutter hver til at levere deres bedste guldkorn, og herefter åbner vi for spørgsmål fra salen – også digitalt. Diskussionen modereres af chefredaktør på Computerworld, Lars Jacobsen.

21. januar 2021 | Læs mere


Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Premium
CIO Peter Cabello Holmberg stopper hos Pandora efter fem år: ”Jeg trives med transformationer, hvor det ikke bare handler om at ændre retningen fem grader"
Efter fem år i spidsen for it hos en af Danmarks største virksomheder stopper Peter Cabello Holmberg som CIO hos Pandora efter hans stilling er blevet sammenlagt med e-handelschefen. "Det er det rigtige at gøre."
Computerworld
Nokia tog afsked med tusindvis af ansatte efter kæmpe nedtur: Sådan går det for dem i dag
Mere end 21.000 forlod Nokia under selskabets nedtur, som også ramte hårdt i Danmark. Nu har forskere undersøgt, hvordan det er gået for de tidligere Nokia-folk.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi
Evnen til at tilpasse sig en verden i konstant forandring bliver afgørende for virksomhedens mulighed for at vækste i fremtiden. Ét af de finansielle håndtag du kan skrue på, er en hel eller delvis outsourcing af it-driften. I e-bogen ”Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi” får du viden om, hvordan din virksomhed kan bruge tilpasningsøkonomi til at håndtere fremtidens krav til it. Vi spørger blandt andet: - Kan din virksomhed skalere og tilpasse sin digitale kapacitet og økonomi? - Har dine kunder tillid til, at du har de skarpeste it-løsninger? - Ville I kunne styrke forretningen ved at give jeres it mere fokus? - Kan I få øget funktionalitet til samme pris? Vi fokuserer på risiko, økonomi, fokus og valg af it-partner, som er fire opmærksomhedspunkter du skal have styr på for at lykkes med at tilpasse virksomheden til at modstå forandringerne i verden.