Forsker: Stop dræber-robotterne før det er for sent

Et stigende antal selvtænkende våben-robotter er en særdeles uheldig udvikling for klodens sikkerhed, mener britisk professor i kunstig intelligens.

Udviklingen af våben uden menneskelige fingre på aftrækkeren er gået for vidt og bør stoppes.

Det mener professor i kognitiv computing, Mark Bishop, ved Goldsmith Universitetet i England, hvor han også sidder som formand for Foreningen for Studier af Kunstig Intelligens og Simulering (AISB).

Professoren påpeger at det stadigt stigende forbrug af forsvarsvåben som det amerikanske Phalanx-system og ubemandede angrebsrobotter som det israelske antennekøretøj Harpy designet til at angribe radarssystemer simpelthen er et skred i en meget uheldig retning.

Det skriver New Scientist.

Kan føre til seriøse konflikter
"Der er grunde til at tvivle på, om selvstyrende systemer kan afgøre, hvornår de skal tages i brug, om de reagerer proportionalt i forhold til truslen, og om de kan skelne mellem soldater og civilbefolkning," siger Mark Bishop til New Scientist.

Professorens udtalelser kommer i forbindelse med, at en international kampagne initieret af flere NGO'er vil have stoppet dræberroboternes fremmarch. 

Mark Bishop hejser også et advarselsflag, når det kommer til uforudsete konsekvenser i erhvervelsen af de mange komplekse selvkørende, -flyvende og -skydende softwarevåben med et eksempel fra bøgernes verden, hvor der også bliver brugt robotter til udarbejdelsen af priser.

"Et levende eksempel blev set på Amazon.com i 2011, da robotter satte prisen på bogen 'The Making of a Fly' til over 23 millioner dollar," forklarer han til New Scientist.

Og han vender sig hurtigt mod slagmarken igen, hvor de autonome våben sænker omkostningerne for både producenter og kunderne - hvilket vil sige regeringer overalt på kloden, der dermed kan købe endnu flere våben end i dag.

"I Sydkorea er forskere ved at udvikle en robot til at patruljere langs grænsen til Nordkorea. Hvis sådan en robot blev indsat forkert, eller den angreb uden forbehold for den reelle trussel, er det nemt at forestille sig, hvordan en mindre grænsesituation kunne udvikle sig til en seriøs konfrontation," siger Mark Bishop.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Tirsdag kårer Microsoft de bedste partnere i Danmark: Proactive og Delegate fører feltet an med flest nomineringer
Landets ypperste Microsoft-partnere bliver tirsdag hædret af Microsofts danske ledelse. 20 virksomheder har fået en indbydelse til det prestigefyldte arrangement. Her er et overblik over, hvem der er blevet nomineret.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
White paper
Sådan outsourcer du effektivt – og undgår fælderne
Nogle outsourcer for at minimere omkostningsniveauet, andre for at skaffe ressourcer og spidskompetencer, der er svære at skaffe lokalt – eller af en helt tredje årsag. Der er dog talrige forhold, der er gode at afdække, før man overhovedet begynder at lede en outsourcingudbyder. Man skal klarlægge egne projektbehov samt de spørgsmål og krav, man vil stille samt indsamle viden og erfaringer om, hvordan samarbejdet indledes, drives og styres optimalt. Dertil skal man kende til de hyppigste faldgruber, der kan få et ellers lovende outsourcingsamarbejde til at køre i grøften.