Artikel top billede

Ansæt de rigtige ... eller bliv fyret

Klumme: Dine mellemledere og talenter er nøglen til succes, når it skal være virksomhedens business-driver.

Lidt dramatisk overskrift, vil nogen nok sige, men ikke desto mindre en realitet for mange CIO'er i Danmark.

Som CIO er du så afhængig af dit team, at ansættelse af en forkert mellemleder kan sætte din troværdighed på spil, og din evne (eller mangel på samme) til at tiltrække nye talenter kan påvirke din mulighed for at udvikle og forny brugen af it til fordel for forretningen.

Kort sagt, dine mellemledere og dine talenter er nøglen til succes, når planen om at gøre it til en business-driver skal gennemføres.

Ledere skal lede mennesker, ikke teknik

For eksempel kan traditionen med at gøre den bedste specialist til leder være direkte skadelig, når du efterfølgende skal delegere organisatoriske ændringsprocesser, eller når medarbejdere skal ændre adfærd.

I en forandringsproces er lederens vigtigste opgave at kunne kommunikere, styre og motivere, så medarbejderne forstår, hvorfor du skal ændre dig, hvordan de skal ændre sig - og ikke mindst sikre, at ændringen sker.

Det kræver derfor langt mindre it-specialkompetence at agere som leder i dagens it-organisation end tidligere.

Derfor skal stillingsbeskrivelser for it-ledere i dag lægge langt større vægt på ledelseskompetencer end på faglige kvalifikationer.

Det underbygges af det faktum, at specialister i stigende grad lægger større vægt på chefens lederegenskaber end på de faglige kompetencer, når de skal vurdere og måle chefens indsats.

En række målinger hos vores kunder bekræfter en klar tendens.

Som CIO er det derfor vigtigt, at du hurtigt har et overblik over dit lederteams ledelseskompetence.

Herefter skal der lægges planer for de ledere, som kan udvikle de nye lederegenskaber hurtigt nok, og der skal lægges planer for, hvordan ledere, som ikke forventes at kunne ændre sig, bliver omplaceret eller udskiftet.

Mangel på ledelseskompetence i it-organisationen er i dag den største hindring for at blive business-driver.

Talenter gør forskellen

Hvor mange ægte talenter har du i din organisation?

Altså den passionerede medarbejder, som brænder for sit job, stræber efter hele tiden at blive bedre, og som i sidste ende leverer langt over forventning - og som i øvrigt er en god kollega?

Jeg vil påstå, at du har flere, end du tror, men du har måske ikke spottet dem?

Du har måske ikke fået placeret dem rigtigt, givet dem den rigtige leder og det rigtige ansvar?

Talenter har ingen alder, når bare de får de rigtige vilkår at udfolde sig på.

Så én ting er at øge fokus på at tiltrække nye talenter. Det er vigtigt, og det kræver en plan for, hvordan det gøres rigtigt.

Men start med at identificere de interne talenter, og læg en plan for, hvordan du får de interne talenter til at blomstre.

For hvis ikke du er i stand til det, vil du ikke være i stand til at tiltrække nye talenter - endsige holde på dem.

Ud over ledelseskompetence er talentudvikling og -tiltrækning nøglen til succes på den rejse, en kommende business-driver skal ud på.

I sidste ende handler it jo om mennesker, ikke teknik.

Benny Guld er stifter og partner i Career Search og CareerCoach.

Computerworlds klummer er alene udtryk for skribentens egne holdninger.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Den danske it-komet Dixa får hidtil største kapitalindsprøjtning på 660 millioner: "Det er en stor investering, men det er der også en god grund til"
Det unge it-selskab Dixa har hentet over en halv milliard kroner i finansiering. Pengene skal nu bruges på ekspansion i USA og Europa og på endnu flere ingeniører. Derudover er kanonen ladt, hvis der skulle komme opkøb i sigte. Se direktørens plan for selskabet her.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Sådan får du maksimal værdi af serverudskiftning i SMV-organisationen
I denne analyse får du viden om, hvornår du udskifter hardware i den mellemstore virksomhed, så du optimerer værdien af både den eksisterende og kommeunde investering.