Artikel top billede

Ansæt de rigtige ... eller bliv fyret

Klumme: Dine mellemledere og talenter er nøglen til succes, når it skal være virksomhedens business-driver.

Lidt dramatisk overskrift, vil nogen nok sige, men ikke desto mindre en realitet for mange CIO'er i Danmark.

Som CIO er du så afhængig af dit team, at ansættelse af en forkert mellemleder kan sætte din troværdighed på spil, og din evne (eller mangel på samme) til at tiltrække nye talenter kan påvirke din mulighed for at udvikle og forny brugen af it til fordel for forretningen.

Kort sagt, dine mellemledere og dine talenter er nøglen til succes, når planen om at gøre it til en business-driver skal gennemføres.

Ledere skal lede mennesker, ikke teknik

For eksempel kan traditionen med at gøre den bedste specialist til leder være direkte skadelig, når du efterfølgende skal delegere organisatoriske ændringsprocesser, eller når medarbejdere skal ændre adfærd.

I en forandringsproces er lederens vigtigste opgave at kunne kommunikere, styre og motivere, så medarbejderne forstår, hvorfor du skal ændre dig, hvordan de skal ændre sig - og ikke mindst sikre, at ændringen sker.

Det kræver derfor langt mindre it-specialkompetence at agere som leder i dagens it-organisation end tidligere.

Derfor skal stillingsbeskrivelser for it-ledere i dag lægge langt større vægt på ledelseskompetencer end på faglige kvalifikationer.

Det underbygges af det faktum, at specialister i stigende grad lægger større vægt på chefens lederegenskaber end på de faglige kompetencer, når de skal vurdere og måle chefens indsats.

En række målinger hos vores kunder bekræfter en klar tendens.

Som CIO er det derfor vigtigt, at du hurtigt har et overblik over dit lederteams ledelseskompetence.

Herefter skal der lægges planer for de ledere, som kan udvikle de nye lederegenskaber hurtigt nok, og der skal lægges planer for, hvordan ledere, som ikke forventes at kunne ændre sig, bliver omplaceret eller udskiftet.

Mangel på ledelseskompetence i it-organisationen er i dag den største hindring for at blive business-driver.

Talenter gør forskellen

Hvor mange ægte talenter har du i din organisation?

Altså den passionerede medarbejder, som brænder for sit job, stræber efter hele tiden at blive bedre, og som i sidste ende leverer langt over forventning - og som i øvrigt er en god kollega?

Jeg vil påstå, at du har flere, end du tror, men du har måske ikke spottet dem?

Du har måske ikke fået placeret dem rigtigt, givet dem den rigtige leder og det rigtige ansvar?

Talenter har ingen alder, når bare de får de rigtige vilkår at udfolde sig på.

Så én ting er at øge fokus på at tiltrække nye talenter. Det er vigtigt, og det kræver en plan for, hvordan det gøres rigtigt.

Men start med at identificere de interne talenter, og læg en plan for, hvordan du får de interne talenter til at blomstre.

For hvis ikke du er i stand til det, vil du ikke være i stand til at tiltrække nye talenter - endsige holde på dem.

Ud over ledelseskompetence er talentudvikling og -tiltrækning nøglen til succes på den rejse, en kommende business-driver skal ud på.

I sidste ende handler it jo om mennesker, ikke teknik.

Benny Guld er stifter og partner i Career Search og CareerCoach.

Computerworlds klummer er alene udtryk for skribentens egne holdninger.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

23. august 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

25. august 2022 | Læs mere


CIO Trends 2022: Sådan ser opgavelisten ud hos Danmarks bedste CIOs

En hurtig og strategisk fokuseret implementering af nye teknologier er i disse år med til at sikre konkurrencekraften hos de bedste digitale vindere. Det sætter vi fokus på med konferencen CIO Trends 2022, hvor du blandt andet kan blive inspireret af en række danske topfolk inden for digitalisering og it-ledelse.

30. august 2022 | Læs mere


CIO
10 gratis artikler: Få gode råd fra Danmarks bedste it-ledere