Artikel top billede

Big data kan give svaret - men på hvad?

Klumme: Udfordringen i big data er evnen til at stille gode spørgsmål - og have en klar plan for, hvad du vil bruge svarene til.

Computers are useless - they can only give you answers.

Ovenstående citat fra omkring 1964 tilkrives Picasso - men fremkomsten af big data gør det i dag mere aktuelt end nogensinde.

Big data er den relativt tekniske betegnelse for en gruppe af teknologier, der sammen med tilgangen til interne og eksterne data, betyder, at virksomheder i dag har adgang til informationer og grundlag for beslutninger, som for blot få år siden var utænkelige.

For eksempel giver de sociale medier som Twitter, Facebook og LinkedIn adgang til personlige data på individniveau, som mange for 5-10 år siden ville have betragtet som personlige, grænsende til fortrolige.

Hertil kommer de data, som i dag er enten offentligt tilgængelige i form af detaljerede statistikker - eller som virksomhederne i dag opsamler automatisk - for eksempel oplysninger om, hvor mobiltelefoner befinder sig i løbet af en dag.

Endelig kan virksomhedernes interaktion med kunder, især igennem webshops, give detaljerede oplysninger - ikke blot om hvad kunderne køber, men også om, hvad de ellers kigger på og sammenligner med.

Et godt eksempel på de nye muligheder, som opstår på den baggrund, kommer fra en europæisk fabrikant af færdigretter, der efter at have produceret og solgt et udvalg af supper fandt ud af, at der var tilsat for meget salt.

Frem for at vælge mellem de to klassiske strategier, "træk måltiderne tilbage" eller "gør intet, og håb på, der ikke er nogen, der bemærker det", valgte man i stedet at overvåge de sociale medier.

Hvis nogen udtalte sig negativt om firmaets supper, kontaktede man dem direkte med en erstatning - og gjorde dermed en potentiel dårlig oplevelse til en positiv oplevelse for kunden.

I forhold til big data er pointen med ovenstående eksempel imidlertid ikke, at virksomheden anvendte sociale medier til at identificere og håndtere kunderne - pointen er, at virksomheden identificerede et vigtigt spørgsmål:

"Hvem af vores kunder er utilfredse med vores produkt?" og samtidig også havde en klar plan for, hvordan man ville bruge den viden:

"Kontakte kunderne og tilbyde dem et erstatningsprodukt for at vise vores generelt gode produkter".

Heri ligger essensen i udfordringerne med big data - at det er evnen til på den ene side at stille de gode spørgsmål og på den anden side at opstille en klar plan for, hvordan de datadrevne svar omsættes til konkrete værdiskabende aktiviteter, der er afgørende for at få værdi ud af big data.

Eller sat på spidsen: "big data" kan give svaret - men hvad var spørgsmålet, og hvordan vil du bruge svaret?

Tomas Hannibal Nielsen er chefkonsulent i PA Consulting Group.

Computerworlds klummer er alene udtryk for skribentens egen holdning.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere