Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Borgerservice-chef: Danskere taget som gidsler i ballade om it-licens

"Det er rigtigt træls, at én mand kan tage Danmarks befolkning som gidsler," mener formanden for Borgerservice Danmark, efter at pas-udstedelsen er ramt af ballade om it-licens.

"Det er rigtigt træls, at én mand kan tage Danmarks befolkning som gidsler."

Sådan lyder det fra Jane Ussing, der er chef for borgerservice-afdelingen i Vejen Kommune og formand for Borgerservice Danmark.

Det sker, efter at direktøren for det lille it-selskab Enwire tirsdag trak licensen til en bestemt softwarekomponent tilbage på grund af uenighed om licens-betalinger med selskabet Scan-Tech Sikkerhedssystemer.

Det kan du læse mere om her.

Den manglende software-komponent har gjort, at de godt 110 fotoautomater, som en række kommuners borgerservice-afdelinger anvender i forbindelse med udstedelsen af pas, ikke længere fungerer.

"Vi er lige i pas-sæsonen, og medarbejderne var i går [tirsdag, red.] pressede på grund af de lukkede automater. De måtte jo sende folk afsted til fotohandleren, og nogle borgere var utilfredse med al besværet. Men de lokale fotohandlere er jo sikkert glade," fortæller Jane Ussing.

Højsæsonen er over os

Normalt lukker pas-kontoret i Vejen Kommune klokken 15.

"Men tirsdag kunne vi på grund af de lukkede fotoautomater først ekspedere sidste borger klokken 15:40," siger Jane Ussing.

Vejen Kommune udsteder typisk mellem 4.000 og 7.000 pas om året. Antallet er sæsonafhængig, og netop i denne tid - lige før sommerferien - er det højsæson.

Normalt er der især tryk på torsdag og fredag, og Jane Ussing siger, at hun 'næsten ikke tør tænke på,' hvordan det kommer til at blive i de kommende dage.

"Vi er ellers meget glade for systemet, som fungerer godt, og gør pas-ekspeditionen nem og elegant. Så det er smadderærgerligt, at en konflikt, som faktisk ikke kommer os ved, skal ramme så mange danskere," siger hun.

Kan snart komme op igen

Vejen Kommune har som de øvrige kommuner fået leveret de pågældende pas-automater af Scan-Tech Sikkerhedssystemer.

"Jeg vil ikke blande mig i den juridiske del af balladen mellem de to selskaber, og jeg kender ikke Enwire, men det er da klart, at det vil være med i mine fremadrettede overvejelser, at Scan-Tech Sikkerhedssystemer her ikke lever op til den aftale, som vi har med selskabet," siger hun.

Samtidig mener hun, at det er i strid med de almindelige spilleregler, at Enwire uden videre har blokeret for automaterne fremfor at afvente en afgørelse fra fogedretten.

"Det er ikke at følge reglerne for, hvordan man afgør den slags," siger hun.

Arbejder på fuld kraft

Direktøren for Scan-Tech Sikkerhedssystemer, Henrik Kromann, skriver i en mail til de ramte kommuner, at selskabet arbejder for fuld kraft på at finde en løsning og få de ramte kommuner op at køre igen.

"Lad mig slå fast, at der er indsendt en begæring om et fogedforbud - og altså at der ikke er nedlagt et fogedforbud," skriver han i mailen.

Han peger på, at det derfor fortsat er lovligt at anvende de pågældende algoritmer.

"Når vi har en måde at få det til at køre igen," skriver han.

Læs også:

Dansk it-direktør: Tidligere partner indbyggede fælde i vores kode.

Efter licens-ballade: It-firma tvinger pas-automater på benene igen.

Licens-ballade rammer udstedelsen af danske pas




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere