Topnyhed:Ingrid Mjøen stopper som dansk landechef i Oracle: Skifter til international toppost

Artikel top billede

Sådan håndterede vi Danmarks største WiFi-løsning

En midlertidig WiFi-løsning, til brug i fem dage, med 40.000 potentielle brugere, 42 kilometer kabler og 220 acces-points, er hvad to teknikere netop har klaret til UG. Læs her, hvordan de klarede opgaven med at stille Danmarks største WiFi-løsning op.

Når 40.000 potentielle brugere skal kunne gå på WiFi-netværket henover fem dage, og det hele samtidig foregår på et over 500.000 kvadratmeter stort område, så skal man holde tungen lige i munden. 

Med andre ord har Danmarks største midlertidige WiFi-løsning, efter energiselskabet SE's egne ord, netop afstjent sin værnepligt ved DGI Landsstævnet i Esbjerg, der løb af stablen 4. til 8. juli.

To teknikere står bag det store værk, som startede for godt tre måneder siden.  

"Det skulle være tip-top, så der ikke var nogen udfald, og der samtidig var dækning over hele pladsen. Derfor skulle alt være på plads og koordineres. Det har taget sin tid, skal jeg hilse og sige," siger Kasper Terp, der var den ene af to teknikere, der stod for opsætningen af netværket.

De to teknikere brugte således godt tre måneder på at få det store netværk til at spille, altså rent teoretisk. For der var ikke som sådan mulighed for lige at smutte ud på marken og teste teknikken af, før DGI selv var begyndt på opsætningen.

To uger til at sætte netværket op

Derfor fik de godt 14 dage inden arrangementet blev skud af til at få hele molevitten op.

Og det var ikke småting, der skulle sættes op for at omdanne den sydjyske mark til et regulært fibermekka med lynhurtige WiFi, så selv de mange atleter måtte være ved at tabe pusten.

"Vi har sat en del op," fortsætter den anden tekniker fra SE, Søren Hofmann og begynder at remse op:  

"220 accespoints, cirka 42 kilometer kabler, fem midlertidige master og to Cisco WLC 8510 controlere, der kunne skalleres til 64.000 klienter og 6.000 accesspoints."

Særligt opsætningen af de mange accespoints tog tid og kræfter, for der skulle ikke efterlades nogen huller. 

"Vi benyttede os af alle telte, udendørsbelysning, master, skurvogne, beredskabstelte, træer, hegn og hvad vi ellers kunne finde på. Og alt skulle jo pakkes godt væk, så ingen lagde mærke til det eller kunne rode ved det," forklarer Kasper Terp og påpeger, at det ikke gjorde det nemmere, når et telt blev flyttet ti meter.  

Så godt gik det

Men hele herligheden kom op at stå, og selvom der ikke var meget tid til at teste, så fungerede netværket uden dikkedarer til gavn for det store Landstævne, der blev afholdt over fem dage med omkring 40.000 deltagere.

Og nettet blev da også brug flittigt. Det blev helt nøjagtigt til 12.671 unikker brugere, som nåede at bruge en samlet datamængde på 1.12 terabyte data, hvilket svarer til omkring 1.600 cd-rommer (700 megabyte).

De to teknikere bestod efter deres egen mening opgaven til UG.

Kunne det bruges til Roskilde Festivalen?

"Vi gjorde rigtig meget ud af at få det til at spille, både med hastighed, pålidelighed og overvågning, så vi hele tiden kunne følge med i, hvordan det gik med netværket. For eksempel ville vi få en SMS og E-mail indenfor 30 sekunder, hvis noget var galt," siger Søren Hofmann og fortsætter:

"Når man har arbejdet med det så lang tid, bliver det jo et lille hjertebarn, så det var virkelig fedt at se, at det hele bare kørte på skinner."  

Og Kasper Terp ser også stolt tilbage på projektet. 

"At gå rundt og snakke med forskellige gæster, og selv se at det hele spiller, var helt vildt fedt. Vi havde ikke én, der ikke kunne komme på netværket - kun lidt gæster, der lige skulle have lidt hjælp. Når et så stort setup ikke skaber nogen særlige problemer, så kan man jo ikke blive andet end meget glad og stolt," forklarer Kasper Terp.

Dataindsigt gav pote

Det overvågningssetup de to teknikere havde sat op virkede faktisk så godt, at de stort set live kunne følge med i, hvordan folk bevægede sig rundt til Landsstævnet. Selvom det egentlig ikke var noget, der var blevet aftalt på forhånd, så medvirkede det for eksempel til en masse brugbare informationer for arrangørerne.

"Vi fik tonsvis af data, som selvfølgelig kan analyseres på kryds og tværs. Men for eksempel kunne vi tydeligt se på skærmen, når mange folk indenfor kort tid begyndte at bevæge sig væk fra et område til et andet. Den info kunne vi jo give videre til arrangørerne, så de kunne gå ud og samle skrald eller opjustere med ekstra folk et andet sted," fortæller Kasper Terp.

Det har selvfølgelig ikke været gratis at etablere et så stort WiFi-setup, og selvom det for teknikerne var noget af en ønskeopgave, så har det også været til gavn for området.

"Alle kablerne, der er gravet ned, bliver liggende. Så hele infrastrukturen er sådan set klar til en ny omgang, hvis det bliver aktuelt," siger Søren Hofmann. 

Man kommer lidt til at tænke på en anden stor mark, hvor tusindvis af mennesker også frivilligt mødes hvert år - altså Roskidle Festivalen. Ville det være muligt og en spændende opgave? 

"Alt kan lade sig gøre, hvis man vil kaste nok efter det. SE har virkelig givet den hele armen på det her projekt, men hele konceptet kunne sagtens trækkes ned over et andet større stævne," siger Søren Hofmann, mens Kasper Terp fortsætter: 

"Ja, det kunne man sagtens, har du deres nummer?"

Københavns Kommune har faktisk planer om at åbne et gratis WiFi-net i hovedstaden, men det kan du læse meget mere om her.

Læs også:
YouSee til angreb: Gratis WiFi i rivalens fiber-by

Kan WiFi erstatte dine kabler? Få svaret her

Ny WiFi-standard sætter turbo på trådløse netværk
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


Premium
LogPoint-topchef Jesper Zerlang indsætter tidligere Superliga-spiller som ny dansk landechef
Jesper Zerlang overlader pladsen som landechef for det danske marked hos it-sikkerhedsselskabet LogPoint. I stedet skal han fokusere på jobbet som topchef for hele koncernen, der er til stede i ni lande.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
White paper
Kommunal IT-sikkerhed: Sådan håndterer du det mest effektivt
Hvordan sikrer du systemer og fortrolige data i den kommunale sektor trods begrænsede budgetter og en lang række krav til den digitale transformationsproces? Få et godt overblik her.