Artikel top billede

(Foto: SE)

Sådan håndterede vi Danmarks største WiFi-løsning

En midlertidig WiFi-løsning, til brug i fem dage, med 40.000 potentielle brugere, 42 kilometer kabler og 220 acces-points, er hvad to teknikere netop har klaret til UG. Læs her, hvordan de klarede opgaven med at stille Danmarks største WiFi-løsning op.

Når 40.000 potentielle brugere skal kunne gå på WiFi-netværket henover fem dage, og det hele samtidig foregår på et over 500.000 kvadratmeter stort område, så skal man holde tungen lige i munden. 

Med andre ord har Danmarks største midlertidige WiFi-løsning, efter energiselskabet SE's egne ord, netop afstjent sin værnepligt ved DGI Landsstævnet i Esbjerg, der løb af stablen 4. til 8. juli.

To teknikere står bag det store værk, som startede for godt tre måneder siden.  

"Det skulle være tip-top, så der ikke var nogen udfald, og der samtidig var dækning over hele pladsen. Derfor skulle alt være på plads og koordineres. Det har taget sin tid, skal jeg hilse og sige," siger Kasper Terp, der var den ene af to teknikere, der stod for opsætningen af netværket.

De to teknikere brugte således godt tre måneder på at få det store netværk til at spille, altså rent teoretisk. For der var ikke som sådan mulighed for lige at smutte ud på marken og teste teknikken af, før DGI selv var begyndt på opsætningen.

To uger til at sætte netværket op

Derfor fik de godt 14 dage inden arrangementet blev skud af til at få hele molevitten op.

Og det var ikke småting, der skulle sættes op for at omdanne den sydjyske mark til et regulært fibermekka med lynhurtige WiFi, så selv de mange atleter måtte være ved at tabe pusten.

"Vi har sat en del op," fortsætter den anden tekniker fra SE, Søren Hofmann og begynder at remse op:  

"220 accespoints, cirka 42 kilometer kabler, fem midlertidige master og to Cisco WLC 8510 controlere, der kunne skalleres til 64.000 klienter og 6.000 accesspoints."

Særligt opsætningen af de mange accespoints tog tid og kræfter, for der skulle ikke efterlades nogen huller. 

"Vi benyttede os af alle telte, udendørsbelysning, master, skurvogne, beredskabstelte, træer, hegn og hvad vi ellers kunne finde på. Og alt skulle jo pakkes godt væk, så ingen lagde mærke til det eller kunne rode ved det," forklarer Kasper Terp og påpeger, at det ikke gjorde det nemmere, når et telt blev flyttet ti meter.  

Så godt gik det

Men hele herligheden kom op at stå, og selvom der ikke var meget tid til at teste, så fungerede netværket uden dikkedarer til gavn for det store Landstævne, der blev afholdt over fem dage med omkring 40.000 deltagere.

Og nettet blev da også brug flittigt. Det blev helt nøjagtigt til 12.671 unikker brugere, som nåede at bruge en samlet datamængde på 1.12 terabyte data, hvilket svarer til omkring 1.600 cd-rommer (700 megabyte).

De to teknikere bestod efter deres egen mening opgaven til UG.

Kunne det bruges til Roskilde Festivalen?

"Vi gjorde rigtig meget ud af at få det til at spille, både med hastighed, pålidelighed og overvågning, så vi hele tiden kunne følge med i, hvordan det gik med netværket. For eksempel ville vi få en SMS og E-mail indenfor 30 sekunder, hvis noget var galt," siger Søren Hofmann og fortsætter:

"Når man har arbejdet med det så lang tid, bliver det jo et lille hjertebarn, så det var virkelig fedt at se, at det hele bare kørte på skinner."  

Og Kasper Terp ser også stolt tilbage på projektet. 

"At gå rundt og snakke med forskellige gæster, og selv se at det hele spiller, var helt vildt fedt. Vi havde ikke én, der ikke kunne komme på netværket - kun lidt gæster, der lige skulle have lidt hjælp. Når et så stort setup ikke skaber nogen særlige problemer, så kan man jo ikke blive andet end meget glad og stolt," forklarer Kasper Terp.

Dataindsigt gav pote

Det overvågningssetup de to teknikere havde sat op virkede faktisk så godt, at de stort set live kunne følge med i, hvordan folk bevægede sig rundt til Landsstævnet. Selvom det egentlig ikke var noget, der var blevet aftalt på forhånd, så medvirkede det for eksempel til en masse brugbare informationer for arrangørerne.

"Vi fik tonsvis af data, som selvfølgelig kan analyseres på kryds og tværs. Men for eksempel kunne vi tydeligt se på skærmen, når mange folk indenfor kort tid begyndte at bevæge sig væk fra et område til et andet. Den info kunne vi jo give videre til arrangørerne, så de kunne gå ud og samle skrald eller opjustere med ekstra folk et andet sted," fortæller Kasper Terp.

Det har selvfølgelig ikke været gratis at etablere et så stort WiFi-setup, og selvom det for teknikerne var noget af en ønskeopgave, så har det også været til gavn for området.

"Alle kablerne, der er gravet ned, bliver liggende. Så hele infrastrukturen er sådan set klar til en ny omgang, hvis det bliver aktuelt," siger Søren Hofmann. 

Man kommer lidt til at tænke på en anden stor mark, hvor tusindvis af mennesker også frivilligt mødes hvert år - altså Roskidle Festivalen. Ville det være muligt og en spændende opgave? 

"Alt kan lade sig gøre, hvis man vil kaste nok efter det. SE har virkelig givet den hele armen på det her projekt, men hele konceptet kunne sagtens trækkes ned over et andet større stævne," siger Søren Hofmann, mens Kasper Terp fortsætter: 

"Ja, det kunne man sagtens, har du deres nummer?"

Københavns Kommune har faktisk planer om at åbne et gratis WiFi-net i hovedstaden, men det kan du læse meget mere om her.

Læs også:
YouSee til angreb: Gratis WiFi i rivalens fiber-by

Kan WiFi erstatte dine kabler? Få svaret her

Ny WiFi-standard sætter turbo på trådløse netværk
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI & machine learning i dagligdagen – teknologi og best practice

Kunstig intelligens og machine learning er i gang med at forandre de måder, som vi arbejder på i organisationer og virksomheder - både i det store og i det små. Bliv inspireret til hvordan kan du selv udnytte dem til at gøre din organisation klogere, skarpere og mere effektiv.

06. december 2022 | Læs mere


ERP løsninger til SMV segmentet

For små og mellemstore virksomheder gemmer der sig meget store muligheder for effektivisering og data-udnyttelse i valget af ERP-system. Med det rigtige valg kan man udnytte eksempelvis machine learning, AI, procesautomatisering og meget andet på tværs af hele organisationen til blandt andet lagerstyring, produktion, distribution, intelligent afrapportering.

07. december 2022 | Læs mere


Identity & Access Management - sådan holder du din virksomhed sikker

God styring af brugerrettigheder er en af de mest effektive måder til at højne it-sikkerheden. For det kan hurtigt gå galt, hvis system-rettigheder, system-adgang og lignende ikke hele tiden opdateres. Kom og hør om erfaringer og muligheder til hurtigt og nemt hele tiden at sikre, at der er styr på brugerrettighederne i hele din organisation- også uden at genere brugerne.

08. december 2022 | Læs mere