Artikel top billede

(Foto: FOTO © HELLE MOOS 40 35 97 40 /)

7 skarpe til IT Branchen: Hvad skal vi stille op med plan B?

Syv Skarpe. IT Branchen foreslår en national handlingsplan for, hvordan cyber-angreb fra fremmede magter og kriminelle skal håndteres og forebygges. Vi har spurgt hvorfor.

IT Branchen (ITB) mener, at den seneste tids eksempler på hacker-angreb, viser et behov for en såkaldt plan B, som kan sættes i værk, hvis vitale it-systemer kommer i fare. Her forklarer ITBs direktør Morten Bangsgaard, hvorfor samfundet har brug for endnu bedre it-sikkerhed.

Læs også: ITB kræver national plan for cybersikkerhed

Morten Bangsgaard, hvilke myndigheder er i dag ikke dygtige nok til at sikre sig mod cyber-angreb?

Der er taget rigtig mange gode skridt i den rigtige retning. Det, der er vores ærinde, er, at vi har brug for at hæve os op i helikopterperspektiv og koordinere indsatsen. Og når vi har den samlede analyse, så vurdere om der er ting, som vi kan gøre bedre. Så der ligger ingen kritik i forslaget. Tværtimod er det en anerkendelse og kvittering for de enkeltstående initiativer, der er taget. Men vi peger også på, at der er behov for en samlet handlingsplan.

Men vi har allerede Rådet for større it-sikkerhed, Center for Cybersikkerhed, DK-Cert, ITEK og andre, der arbejder med området. Så er myndighederne ikke allerede godt i gang?

Vi er rigtig godt i gang. Det er også derfor, vi kvitterer for alle de mange gode skridt, der er taget. Men som de seneste uger og måneder har vist, så er spørgsmålet, om vi er garderet godt nok. Der siger vi, at vi har brug for at have en samlet plan med alle de gode interessenter og initiativer, som du nævner. 

Hvor mange penge skal der sættes af til sådan en Plan B for cybersikkerhed?

Det er meget svært at svare på, fordi vi først skal have lavet analysen. Det er der mennesker i Finansministeriet, som kan vurdere. Det er jo finansministeren, der kommer til at sidde for bordenden i det analysearbejde, der skal sidde, fordi ministeren er den øverste ansvarlige for den offentlige digitalisering. Så det vil være et naturligt sted at placere arbejdet med den her plan B.

"Jeg synes, de seneste uger og måneders erfaringer har vist os, at vi skal gøre endnu mere."

Men hvordan skal en plan B forstås. Skal det være ligesom, hvis kloakkerne bryder sammen, så skal der være et alternativt kloaksystem, eller hvis NemID bliver lagt ned, så skal der være et alternativt system, der kan komme op og køre?

Det skal være sådan, at vi har en helt klar plan for, at hvis vitale dele af vores digitale infrastruktur bryder sammen. At vi har procedurer, så vi ved præcis, hvad det er, vi gør, og at vi hele tiden sikrer os, at vi er beskyttet bedst muligt mod mulige angreb, uanset om det er samfundets, virksomhedernes eller den enkelte borgers infrastruktur der tale om.

Men er it-sikkerhed ikke et bare et stort sort hul, som man altid kan proppe flere penge i?

Jeg synes, de seneste uger og måneders erfaringer har vist os, at vi skal gøre endnu mere. De få timer, hvor vi i foråret oplevede, at NemID ikke virkede på grund af relativt banale angreb viser med al ønskelig tydelighed, hvor lammende den slags angreb kan være for vores samfund. Derfor er vi nødt til at have en diskussion og en vurdering af, om vi er sikret godt nok. 

Hvad får IT Branchens medlemmer ud af at en national cyber-plan?

Det er ikke for IT Branchens medlemmers skyld, at vi lancerer forslaget. Der er et behov for at få lavet analysen og vurderingen af, om vi er beskyttet tilstrækkeligt godt, og om vi kan gøre mere.

Så det er ikke et spørgsmål om, at du gerne vil have at sikkerhedsfirmaerne skal tjene flere penge?

Vi mener, at det er afgørende, at vi er beskyttet bedst muligt. Vi kan jo ikke på nuværende tidspunkt, hvor analysen ikke er lavet, svare på, om vi når til en konklusion, der siger, at vi er beskyttet godt nok. Men vi påpeger, at vi har behov for at få lavet den vurdering.

Læs også:

Krav om en plan B for cybersikkerhed får hård medfart




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere