7 skarpe til IT Branchen: Hvad skal vi stille op med plan B?

Syv Skarpe. IT Branchen foreslår en national handlingsplan for, hvordan cyber-angreb fra fremmede magter og kriminelle skal håndteres og forebygges. Vi har spurgt hvorfor.

IT Branchen (ITB) mener, at den seneste tids eksempler på hacker-angreb, viser et behov for en såkaldt plan B, som kan sættes i værk, hvis vitale it-systemer kommer i fare. Her forklarer ITBs direktør Morten Bangsgaard, hvorfor samfundet har brug for endnu bedre it-sikkerhed.

Læs også: ITB kræver national plan for cybersikkerhed

Morten Bangsgaard, hvilke myndigheder er i dag ikke dygtige nok til at sikre sig mod cyber-angreb?

Der er taget rigtig mange gode skridt i den rigtige retning. Det, der er vores ærinde, er, at vi har brug for at hæve os op i helikopterperspektiv og koordinere indsatsen. Og når vi har den samlede analyse, så vurdere om der er ting, som vi kan gøre bedre. Så der ligger ingen kritik i forslaget. Tværtimod er det en anerkendelse og kvittering for de enkeltstående initiativer, der er taget. Men vi peger også på, at der er behov for en samlet handlingsplan.

Men vi har allerede Rådet for større it-sikkerhed, Center for Cybersikkerhed, DK-Cert, ITEK og andre, der arbejder med området. Så er myndighederne ikke allerede godt i gang?

Vi er rigtig godt i gang. Det er også derfor, vi kvitterer for alle de mange gode skridt, der er taget. Men som de seneste uger og måneder har vist, så er spørgsmålet, om vi er garderet godt nok. Der siger vi, at vi har brug for at have en samlet plan med alle de gode interessenter og initiativer, som du nævner. 

Hvor mange penge skal der sættes af til sådan en Plan B for cybersikkerhed?

Det er meget svært at svare på, fordi vi først skal have lavet analysen. Det er der mennesker i Finansministeriet, som kan vurdere. Det er jo finansministeren, der kommer til at sidde for bordenden i det analysearbejde, der skal sidde, fordi ministeren er den øverste ansvarlige for den offentlige digitalisering. Så det vil være et naturligt sted at placere arbejdet med den her plan B.
"Jeg synes, de seneste uger og måneders erfaringer har vist os, at vi skal gøre endnu mere."

Men hvordan skal en plan B forstås. Skal det være ligesom, hvis kloakkerne bryder sammen, så skal der være et alternativt kloaksystem, eller hvis NemID bliver lagt ned, så skal der være et alternativt system, der kan komme op og køre?

Det skal være sådan, at vi har en helt klar plan for, at hvis vitale dele af vores digitale infrastruktur bryder sammen. At vi har procedurer, så vi ved præcis, hvad det er, vi gør, og at vi hele tiden sikrer os, at vi er beskyttet bedst muligt mod mulige angreb, uanset om det er samfundets, virksomhedernes eller den enkelte borgers infrastruktur der tale om.

Men er it-sikkerhed ikke et bare et stort sort hul, som man altid kan proppe flere penge i?

Jeg synes, de seneste uger og måneders erfaringer har vist os, at vi skal gøre endnu mere. De få timer, hvor vi i foråret oplevede, at NemID ikke virkede på grund af relativt banale angreb viser med al ønskelig tydelighed, hvor lammende den slags angreb kan være for vores samfund. Derfor er vi nødt til at have en diskussion og en vurdering af, om vi er sikret godt nok. 

Hvad får IT Branchens medlemmer ud af at en national cyber-plan?

Det er ikke for IT Branchens medlemmers skyld, at vi lancerer forslaget. Der er et behov for at få lavet analysen og vurderingen af, om vi er beskyttet tilstrækkeligt godt, og om vi kan gøre mere.

Så det er ikke et spørgsmål om, at du gerne vil have at sikkerhedsfirmaerne skal tjene flere penge?

Vi mener, at det er afgørende, at vi er beskyttet bedst muligt. Vi kan jo ikke på nuværende tidspunkt, hvor analysen ikke er lavet, svare på, om vi når til en konklusion, der siger, at vi er beskyttet godt nok. Men vi påpeger, at vi har behov for at få lavet den vurdering.

Læs også:

Krav om en plan B for cybersikkerhed får hård medfart

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Kompetera A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Customer Experience 2021 - fokus på CX-strategi og teknologi til at forankre kundeoplevelsen

De gode kundeoplevelser er altafgørende for virksomheden, og netop derfor er det nødvendigt at have fokus på CX-strategi og teknologi, der kan være med til at forbedre kundeoplevelsen endnu mere. Det kræver tid og ressourcer, men det gavner hele virksomheden på lang sigt.

03. december 2020 | Læs mere


Træf det rigtige cloud-valg: Hør om mulighederne med hybrid- og multi-cloud

Vi kan ikke komme udenom, at cloud-teknologien bare vokser og vokser. Den giver adgang til store fordele for din virksomhed, men det kræver at virksomheden træffer strategiske, arkitektoniske og teknologiske vælg. Få indblik i, hvordan ud kan få sikkerhed, release cycles og andet til at gå op i en højere enhed.

09. december 2020 | Læs mere


Er du klar til at rekruttere de attraktive it-talenter i 2021?

Hvad betyder aller mest for danske it-kandidater, og har corona været med til at skubbe til it-kandidaternes værdisæt? Det gennemgår vi på denne times webinar, hvor der naturligvis også vil være plads til spørgsmål og mulighed for videre dialog.

10. december 2020 | Læs mere


Premium
IT Relation fortsætter offensiv opkøbsbølge: Overtager it-sikkerheds-selskabet Improsec
Vækst-selskabet IT Relation fortsætter sin massive opkøbsbølge, der har ført til et to-ciftret antal opkøb over de seneste år. Selskabet overtager nu sikkerhedsselskabet Improsec.
Computerworld
Bitcoinen nåede lige at kulminere igen – men så kom krakket
Der blev sat en ny rekord for bitcoinens værdi i år – men godt 24 timer efter blev der høvlet næsten 20.000 kroner af den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Sådan kan du arbejde effektivt uanset tid, sted og type af enhed
Hvad nu hvis dit arbejde, din information, dine processer og teknologien bag ved, var organiseret på en måde så det passede til din organisation – alt sammen guidet af en intelligent udgave af det digitale arbejdsrum? Det er visionen bag Atea og Citrix´s samarbejde med digital workspace – en smartere og mere effektiv måde at arbejde på. I dette whitetpaper kan du derfor læse om, hvordan du kan skabe et mere effektivt og brugervenligt arbejdsrum uanset tid, sted og enhed. En løsning der på en gang er både enkel og som sætter brugeren i centrum.