Artikel top billede

Torben Rune burde ringe til en ledelseskonsulent i stedet for advokaten

Klumme: Hvordan kan 20 procent af medarbejderne forlade en virksomhed, uden at chefen ved det?

Sommerferien er den længste ferie på året - og det er samtidig perioden, hvor rigtigt mange medarbejdere vælger at skifte job.

En virkelighed der har overrasket direktøren for Netplan Torben Rune i en grad, så han har valgt at sende sine advokater efter de 3 runaways.

"Vi er lidt forundret over, at vores trofaste medarbejdere igennem en lang årrække har fundet på at gøre det," siger Torben Rune til Computerworld.

En udtalelse, som er helt normal for it-branchen - og som skriger til himlen af, at der burde ringes til en virksomhedskonsulent i stedet for.

En it-branche som til stadighed består af en stor mængde af små virksomheder, der er startet af iværksættere og ildsjæle.

Jeg undres, når ledere vælger at udstille deres totale mangel på viden om sine medarbejdere.

Jeg havde nok rådgivet lederen til at udtale, at han var fuldt ud bekendt med de pågældende medarbejderes planer, og han fandt det naturligt, at de efter mange år i virksomheden nu var udviklet og klar til at stå på egne ben, og at han så frem til at samarbejde med det nye selskab.

Ikke i forhold til Computerworlds læsere, men i forhold til hans bestyrelse, der må undres over lederens manglende viden om næsten 20 procent af medarbejderstaben.

Ring til en konsulent

Herefter havde jeg rådgivet lederen om straks at ringe til en virksomhedskonsulent til på den korte bane at hjælpe med at stoppe medarbejderflugten, og på den lange bane at få gjort ham bevidst om, at enhver kvalificeret medarbejder, der forlader en virksomhed i utide, er et resultat af dårlig ledelse.

Jeg gætter på, at en konsulent vil efterspørge de seneste års dokumententation for afholdte personaleudviklingssamtaler for de pågældende medarbejdere. Mit gæt er, at de ikke findes, eller at de ikke indeholder reel viden om medarbejderens karriereønsker.

Mange ledere går i den vildfarelse, at de er i go' daglig kontakt med deres medarbejdere.

Det er de sikkert også men denne kontakt er korte adhoc samtaler om kunder, salg og teknik, ikke om motivation, medarbejderudvikling og karriereudvikling.

Forenklet er det mit indtryk, at it-branchen kan deles op i 2 ledertyper, den tekniske drevede løsningsorienteret leder med en lang uddannelse fra DTU, eller den stærk salgsdrevede sælger med fokus på vækst og resultatopnåelse.

Jeg har haft begge typer, og ingen har været været stærke på personaleudvikling. Medarbejderudviklingssamtaler har været mandatory i mange af de virksomheder, jeg har været ansat i, men har altid været en irriterende administrativ tidsrøver.

Det velkendte træk at lade dyre advokater håndhæve konkurrenceklasuler og markedsføringslovens § 10 med fogedforbud har der været utallige i it-branchen. Jeg tænker, at det havde været langt mere fornuftigt, hvis disse enorme ressourcer brugt retrospektivt var investeret proaktivt i personale udvikling.

Til sammenligning tænker jeg det samme ved skilsmisser, tænk hvilke ressourcer en skilsmisse kræver, og hvilken indflydelse det havde haft på parforholdet, hvis bare en brøkdel var investeret proaktivt.

Hvis ledelse i sin skinbarlige enkelhed er at skabe resultater gennem andre, så er fastholdelse og tiltrækning af velkvalificeret arbejdskraft lederens fornemste opgave ...




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere