Artikel top billede

Torben Rune burde ringe til en ledelseskonsulent i stedet for advokaten

Klumme: Hvordan kan 20 procent af medarbejderne forlade en virksomhed, uden at chefen ved det?

Sommerferien er den længste ferie på året - og det er samtidig perioden, hvor rigtigt mange medarbejdere vælger at skifte job.

En virkelighed der har overrasket direktøren for Netplan Torben Rune i en grad, så han har valgt at sende sine advokater efter de 3 runaways.

"Vi er lidt forundret over, at vores trofaste medarbejdere igennem en lang årrække har fundet på at gøre det," siger Torben Rune til Computerworld.

En udtalelse, som er helt normal for it-branchen - og som skriger til himlen af, at der burde ringes til en virksomhedskonsulent i stedet for.

En it-branche som til stadighed består af en stor mængde af små virksomheder, der er startet af iværksættere og ildsjæle.

Jeg undres, når ledere vælger at udstille deres totale mangel på viden om sine medarbejdere.

Jeg havde nok rådgivet lederen til at udtale, at han var fuldt ud bekendt med de pågældende medarbejderes planer, og han fandt det naturligt, at de efter mange år i virksomheden nu var udviklet og klar til at stå på egne ben, og at han så frem til at samarbejde med det nye selskab.

Ikke i forhold til Computerworlds læsere, men i forhold til hans bestyrelse, der må undres over lederens manglende viden om næsten 20 procent af medarbejderstaben.

Ring til en konsulent

Herefter havde jeg rådgivet lederen om straks at ringe til en virksomhedskonsulent til på den korte bane at hjælpe med at stoppe medarbejderflugten, og på den lange bane at få gjort ham bevidst om, at enhver kvalificeret medarbejder, der forlader en virksomhed i utide, er et resultat af dårlig ledelse.

Jeg gætter på, at en konsulent vil efterspørge de seneste års dokumententation for afholdte  personaleudviklingssamtaler for de pågældende medarbejdere. Mit gæt er, at de ikke findes, eller at de ikke indeholder reel viden om medarbejderens karriereønsker.

Mange ledere går i den vildfarelse, at de er i go' daglig kontakt med deres medarbejdere.

Det er de sikkert også men denne kontakt er korte adhoc samtaler om kunder, salg og teknik, ikke om motivation, medarbejderudvikling og karriereudvikling.

Forenklet er det mit indtryk, at it-branchen kan deles op i 2 ledertyper, den tekniske drevede løsningsorienteret leder med en lang uddannelse fra DTU, eller den stærk salgsdrevede sælger med fokus på vækst og resultatopnåelse.

Jeg har haft begge typer, og ingen har været været stærke på personaleudvikling. Medarbejderudviklingssamtaler har været mandatory i mange af de virksomheder, jeg har været ansat i, men har altid været en irriterende administrativ tidsrøver.

Det velkendte træk at lade dyre advokater håndhæve konkurrenceklasuler og markedsføringslovens § 10 med fogedforbud har der været utallige i it-branchen. Jeg tænker, at det havde været langt mere fornuftigt, hvis disse enorme ressourcer brugt retrospektivt var investeret proaktivt i personale udvikling.

Til sammenligning tænker jeg det samme ved skilsmisser, tænk hvilke ressourcer en skilsmisse kræver, og hvilken indflydelse det havde haft på parforholdet, hvis bare en brøkdel var investeret proaktivt.

Hvis ledelse i sin skinbarlige enkelhed er at skabe resultater gennem andre, så er fastholdelse og tiltrækning af velkvalificeret arbejdskraft lederens fornemste opgave ...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Intels store plan afsløret: Fire nye generationer af processorer klar inden 2025 - og en helt ny æra er på vej
Intels nye CEO Pat Gelsinger har fremlagt planen for de fem års produkter. Planen rummer hele fire nye processorteknologier og en vild ny standard for produktionsteknologien. Se planerne her.
Computerworld
Tysk unicorn-app stormer ind på det danske marked: Vil levere dine dagligvare-indkøb på 10 minutter
Gorillas er en app-drevet udbringningstjeneste, der er blevet kaldt for Europas hurtigstvoksende startup. Tjenesten vil nu udbringe dagligvare til danskerne inden for 10 minutter.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Få overblik over forhindringer på den digitale rejse og kom hurtigt videre
Få indblik i gennemprøvet metodik, som gør det muligt at analysere og gennemskue præcis hvordan du moderniserer dine legacy-systemer.