Artikel top billede

Glem alt om CRM fra skyen hvis du ønsker at spare

Stadig flere virksomheder vælger at få deres CRM leveret som en cloud-løsning. De får sig en slem overraskelse, hvis de tror, at de dermed kan mindske omkostningerne.

Den markante vækst på CRM-markedet i disse år skyldes i høj grad de mange nye software-as-a-service-løsninger (SaaS), som de fleste af leverandørerne i dag tilbyder.

Herhjemme har eksempelvis skoproducenten Ecco valgt at satse på Salesforce.com, ligesom det det samme gør sig gældende hos MT Højgaard.

Men selv om der kan være mange fordele ved en SaaS-løsning, bør det ikke være for at spare penge, at man går den vej.

Det skriver Gartner-analytiker Michael Maoz i et blogindlæg, hvor han blandt andet argumenterer for, at der eksisterer en vis risiko for vendor lock-in, så man får svært ved at skifte leverandør eller partner og på den måde kan presse prisen ned.

"Priserne er steget, efterhånden som der er blevet føjet funktionalitet til. Argumentet om, at det ville blive billigere på grund af stordriftsfordele, har ikke resulteret i lavere priser," skriver han og forklarer det med, at det blandt andet har vist sig lettere sagt end gjort for leverandørerne at opbygge en global cloud-infrastruktur, hvormed man for alvor kan opnå de berømte stordriftsfordele.

"Alligevel fortsætter SaaS med at tiltrække købere af CRM-applikationer, og det er der god god til: ønsket om at at outsource infrastruktur og it-ekspertise og mindske de faste omkostninger fortsætter uformindsket."

Gartner-rådgiveren forklarer, at SaaS CRM-markedet i en global sammenhæng grundlæggende ikke er præget af den store konkurrence.

"Resultatet er, at enhedspriser er steget og fortsat vil stige for købere/abonnenter ... Det vil blive fire lange år, før der uvikles et mere konkurrencepræget marked for SaaS inden for salg og kundeservice CRM, og det er ikke nogen dårlig idé at holde mulighederne åbne, mens støvet lægger sig," skriver Michael Maoz.

Danske virksomheder vælger CRM i skyen

Hos IDC har chefanalytiker Anders Ebbesen tidligere på baggrund af danske markedstal konkluderet, at cloud-CRM vinder frem i danske virksomheder.

"Vi estimerer, at cirka 20 procent af markedet er dækket via SaaS/cloud-løsninger og forventer, at SaaS-andelen af CRM-markedet vil være stigende."

IDC regner vi med gennemsnitlige SaaS-vækstrater på cirka 24 procent om året på europæisk plan. Formentlig vil væksten være et par procent højere i Danmark på grund af den erhvervsstruktur, vi har, hvor der er mange små- og mellemstore virksomheder, der i højere grad efterspørger cloud-CRM.

"Det totale CRM-marked forventes at vokse med cirka seks procent årligt fra 2012 til 2016. Det vil sige, at SaaS-andelen af omsætningen vil stige i de kommende år," har IDC forklaret.

CIO: Derfor valgte vi Salesforce

Men mens det altså er den udvikling, der finder sted på markedet, er det interessant, at pris-argumentet - hvis man skal tro Gartners udtalelse - er smuldret væk.

Da Computerworld interviewede CIO'en i Ecco om skiftet til Salesforce.com og dermed SaaS CRM, var det da heller drømmen om lavere priser, der var det primære argument for skiftet:

"Vi lavede en finansiel beregning på det. Salesforce er selvfølgelig ikke så investeringstung, fordi du slipper for at købe en masse hardware, men du har så en lidt større løbende omkostning," udtalte CIO Pernille Geneser.

Hun vurderede, at man efter tre til fire år vil nå break-even i forhold til at investere i ens eget, lokalt hostede SAP CRM-setup.

"For mig som it-direktør er det dejligt ikke at skulle tænke på en masse hardware og driftsoptimering"

"Salesforce vil over tid være lidt dyrere i operationelle omkostninger," sagde hun og glædede sig samtidig over de muligheder, cloud giver:

"For mig som it-direktør er det dejligt ikke at skulle tænke på en masse hardware og driftsoptimering, men i stedet at kunne fokusere på funktionaliteten."

Følg @kimstensdal på Twitter

Læs også:

Microsoft-boss: Sådan rykker vi CRM og ERP i skyen

Cloud-løsningerne løber fra de klassiske CRM-systemer

Her er de store CRM-trends: Sådan ændres systemerne

CIO for gigantiske Ecco: Derfor skifter vi til Salesforce
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Hvordan understøtter du den samlede værdikæde og skaber den optimale kundeoplevelse i engros eller retail?

Vi stiller skarpt på mulighederne for at optimere alle led på tværs af din værdikæde og tilhørende salgskanaler samtidigt med, at du styrker både indtjeningen og kundeoplevelsen. Du får inspiration til, hvordan du kan arbejde med at binde salgskanaler sammen og sikre, at der er styr på den bagvedliggende logistik, produkt- og stamdata, prissætning services osv.

29. november 2023 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

05. december 2023 | Læs mere


Teknologien bliver den næste konkurrencedefinerende slagmark – sådan forbereder du dig

Få bud på, hvordan du kan tænke IT-planlægning som en løbende strategisk proces frem for noget, der foregår fra enkeltprojekt til enkeltprojekt. Herunder hvordan strategisk brug af IT giver dig et stærkt grundlag for at orkestrere kundeoplevelser, kunderelevans og produktivitetsforbedringer.

06. december 2023 | Læs mere