Sådan lyder vurderingen fra en række eksperter og praktikere indenfor cloud-løsninger, outsourcing og hosting, som Computerworld har talt med.
Eksperterne er dog enige om, at afsløringen af NSA's overvågningsprogram ikke ændrer på det grundlæggende forhold, at man som kunde eller lokal cloud-provider skal bruge sin sunde fornuft, når man sender sine egne eller en kundes data til en server udenfor matriklen.
Ikke nogen stor betydning
"Det er ikke noget, der har enorm betydning for kunderne, men det stacker op i bekymringsbunken omkring cloud. Om det så er det, der får bægeret til at flyde over, så man beslutter sig for at lægge færre af sine data op i skyen, er et andet spørgsmål. Så det her være med til at flytte grænsen for, hvornår man vil lægge ting i skyen," lyder det fra Henrik Zangenberg, direktør i Zangenberg Analytics, der rådgiver virksomheder om, fordele og ulemper ved outsourcing og cloud.
"Det stacker op i bekymringsbunken omkring cloud."
Han understreger, at vores viden om omfanget af datascanning, direkte overvågning eller målrettet industrispionage fortsat er uklart.
Samme budskab lyder fra direktør i Iptor Group, Erik Søe-Pedersen, som indtil for nylig var nordisk partnerchef i IBM.
"Generelt vil kunderne gerne have, at data er i Europa, og hele afsløringen af NSA's aflytning har øget opmærksomheden om det her spørgsmål. Man kan sagtens forestille sig, at hele den her sag vil føre til kundekrav om, at udbyderne garanterer for, hvor data befinder sig," siger Erik Søe-Pedersen.
Artiklen fortsætter på næste side...