Spilforsker beskyldt for skræmmekampagne

Der er tale om udokumenteret og utilstrækkelig forskning, når lektor Hans Henrik Knoop sammenligner pc-spil med narko. Sådan lyder kritikken fra de danske spilproducenter. Forskeren afviser kritikken og opfordrer folk til at henvende sig, hvis de savner dokumentation for hans påstande.

Den danske forsker Hans Henrik Knoop fra Danmarks Pædagogiske Universitet er på tynd is, når han sammenligner computerspils skadelige virkninger med kokain.

Sådan lyder kritikken fra Multimedieforeningen, som er en sammenslutning af danske spilproducenter og spiludviklere.

Foreningen får støtte fra Sundhedsstyrelsen og Medierådet for Børn og Unge.

- Vi mener, at det er for tynde undersøgelser til, at man kan gå ud med de konklusioner, han gør. Man glemmer at få en nuanceret debat og fokusere på de positive ting, der er ved computerspil, lyder det fra Claus Due, der er formand for Multimedieforeningen.

Kritikken bunder blandt andet i en artikelserie i formiddagsavisen B.T., hvor lektor Hans Henrik Knoop er citeret for at sige, at computerspil har en kokainagtig effekt på folk.

Claus Due mener, at Hans Henrik Knoop bruger slagkraftige ord for at få opmærksomhed.

Afviser kritik

Den massive kritik får dog ikke Hans Henrik Knoop til at vakle. Over for Computerworld Online afviser han blankt, at han skulle føre nogen form for skræmmekampagne.

- Jeg har i de artikler, jeg har skrevet, fremlagt de kilder, som ligger til grund for konklusionerne, så der er ikke noget, der er udokumenteret, siger han.

Til gengæld mener han, at der er enkelte fejl i B.T.-artiklerne, og han siger, at han har modtaget en skriftlig beklagelse fra avisen.

Blandt andet fremgår det ikke, at han henviser til en undersøgelse fra Medierådet for Børn og Unge. Samtidig er der lagt ekstra fokus på udtalelserne om, at spil er ligesom narko.

- Det er avisens vinkling, men der er altså forskning, blandt andet engelsk forskning, som viser, at det kan være meget afhængighedsskabende at spille computerspil. Jeg har også talt med Ungdomsringen, som oplever, at der er mange børn, som er svære at hive væk fra spillene, siger Hans Henrik Knoop.

Han lægger stor vægt på, at debatten skal være nuanceret og opfordrer folk til henvende sig, hvis de savner dokumentation for hans udtalelser.

- Det er en vigtig problemstilling, og det er vigtigt at understrege, at man forsømmer andre ting, hvis man bruger for meget tid på at spille. Man mister kontrollen over sin egen situation og forsømmer eksempelvis parforholdet og familielivet, siger Hans Henrik Knoop.

Opmærksomme på problemet

Claus Due mener, at Multimedieforeningen er opmærksomme på problemstillingen. Det ændrer ikke på, at foreningen er utilfreds med debatformen.

- Vi tager det meget alvorligt. Det, vi har det svært med, er den måde, der bliver debatteret på fra en forskers side. Enten tager man ikke narkotikaproblemer alvorligt ellers så proportionsforvrider man fuldstændig konklusionerne af de undersøgelser, der laves, siger han.

Begge parter oplyser, at de er klar til gå i dialog med hinanden.

Medierådet for Børn og Unge afholder 18. marts en konference om computerspil, hvor en række forskere og organisationer vil diskutere, hvordan unges stigende brug af computerspil skal håndteres.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere