Artikel top billede

Billede taget fra youtube.com (Foto: youtube.com)

Hackede telefoner kan sende telenetværk i sort

Forskere har ved hjælp af open-source udviklet firmware til specifikke mobiltelefoner, der kan bruges til at forstyrre og helt nedlægge verdens mest benyttede mobilnetværk.

Ved at benytte hjemmelavet firmware til Motorola C1 mobil-serien kan du lægge et helt telenetværk ned, har tyske forskere nu påvist.

Forskerne har med open-source-kode udviklet firmwaren, så den kan bruges til at narre mobilnetværket til ikke at aflevere opkald og sms-beskeder til de modtagere, der er forbundet til den samme mobil-celle, som forskernes hackede telefon.

"I teorien kunne man med én telefon blokere servicen til alle abonnenter, der betjenes af basestationer i et helt netværks dækningsområde," siger Jean-Pierre Seifert, der leder sikkerhedsgruppen for telekommunikation på Berlins Tekniske Universitet, til mediet MIT Technologyreview.

Det er verdens mest benyttede tele-teknologi, GSM (2G) netværk, der i Danmark udbydes af TDC, Telia og Telenor, som kan lammes af forskernes telefon.

Sådan narrer firmwaren telenettet

Den specielle firmware installeres på telefonens såkaldte baseband-processor, som blandt andet styrer, hvordan mobiltelefonen kommunikerer med teleudbyderens mobil-celler.

Under normale omstændigheder sendes opkald og sms'er over netværket, ved at mobil-cellen snakker med enhederne for at finde den rigtige modtager. Her vil den rigtige telefon svare og derefter modtage informationerne.

Men den hackede firmware kan blokere kald og sms, fordi den modificerede telefon narrer mobil-cellen ved at fortælle den, at det netop er den hackede telefon, der er den rigtige modtager.

"Hvis den modificerede telefon reagerer hurtigere end den rigtige telefon på tele-nettet, forsøger masten at etablere en forbindelse med den modificerede telefon," fortæller Jean-Pierre Seifert.


Videoen fra youtube.com viser, hvordan det tyske forskerhold benytter den hackede firmware.

Forskernes kode er programmeret til at svare hurtigere end alle andre telefoner, der er forbundet på cellen, og det er netop dette, der kan forstyrre mobil-trafikken.

Så få telefoner kan lamme et helt nætværk

Forskerne har testet angrebs-metoden ved at blokere for opkald og sms'er til deres egne telefoner, men det ville være nemt for holdet at lamme store dele af den tyske GSM-trafik.

Beregningerne viser nemlig, at det kun vil kræve 11 modificerede telefoner, at lægge Tysklands tredjestørste udbyder, E-Plus, ned i store områder af landet.

"Alle telefonerne lytter til alle søgeanmodninger i et bestemt område, og på den måde vil ingen kunder i samme mobil-celle kunne modtage sms eller et telefonopkald," forklarer Jean-Pierre Seifert.

De tyske forskeres teorier bakkes op af Jung-Min Park, der forsker i trådløst-sikkerhed på det amerikanske Virginia Tech Universit.

"Hvis nogen havde adgang til den samme kode og hardware, ville angrebet kunne udføres af andre ingeniører," siger han til Technologyreview.

Problemet kan dog løses, men det kræver at GSM-protokollerne ændres, så mobiltelefonerne og udbydernes mobilceller udveksler deres kommunikation krypteret.

"Forsvaret er dyrt at implementere, og jeg kan kun spekulere i, at udbyderne vil være tilbageholdende med at investere i forsvarsmekanismerne," fortæller Victor Bahl, der er arbejder hos Microsofts mobility and networking research group.

Firmware bygget på open-source

Normalt er udvikling af telefon-firmware forbeholdt mobilfabrikanternes personale, der arbejder med såkaldt proprietær software, der ikke gør det nemt at pille ved software-koden.

Men for et par år siden blev baseband-koden for telefon Vitelcom TSM30 lækket, og denne kode er sidenhen blevet brugt til at udbygge flere open-source-projekter. Der har givet forskerne mulighed til at hacke Motorola C1-telefonerne C118, C119 og C123, der alle benytter den samme Texas Instrument's Calypso baseband processor.

Selvom 3G og 4G i dag også er vidt udbredt, er GSM-netværkene stadig populære. Ifølge Technologyreview benytter fire milliarder mennesker i dag GSM-netværket på verdensplan.

Læs også:

Flere danske teleselskaber tavse om hullede SIM-kort

Hul i SIM-kort: Hackere kan kontrollere din mobiltelefon

Forsker: Nemt at lukke sikkerhedshuller i SIM-kort
IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


AI & machine learning i praksis: Sådan får du gevinst i din dagligdag

Kunstig intelligens, machine learning og algoritmer er i fuld gang med at forandre måden, vi arbejder og driver virksomhed på. På seminaret kan du møde førende eksperter på området, leverandører, beslutningstagere og praktikere, der fokuserer på best practise på området.

02. juni 2022 | Læs mere


CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?