Artikel top billede

Derfor tjekker dansk myndighed de ansattes mail

En dansk tilsynsmyndighed har to gange i år tjekket en medarbejders mail. Læs her hvorfor.

Medarbejdere hos Finanstilsynet kan godt risikere, at deres mailboks bliver åbnet og mails læst af arbejdsgiveren.

Det fremgår af et dokument hos Datatilsynet.

"I forbindelse med en medarbejders fravær, kan det af hensyn til driften være nødvendigt at gøre sig bekendt med den pågældende medarbejders mails," hedder det i dokumentet, der samtidig beskriver, hvordan mail-data og internet-aktivitet for medarbejderne logges.

Hos Finanstilsynet bekræfter man, at ansattes mail kan åbnes af arbejdsgiveren, men at det sker sjældent.

"Gennemgang af en medarbejders mail sker sjældent, og der er udførlige interne procedurer, som skal overholdes."

To gange i år

"Til illustration er det sket to gange i 2013, i begge tilfælde fordi forretningsmæssige hensyn gjorde det nødvendigt at tilgå mailkorrespondance i medarbejderens fravær og utilgængelighed," forklarer kommunikationschef Søren Møller Christensen fra Finanstilsynet.
 
Han forklarer videre, at lagring af medarbejdernes email- og internetaktivitet sker i overensstemmelse med Datatilsynets regler, og medarbejderne bliver orienteret om det i forbindelse med deres ansættelse. 

Imidlertid bliver også de mailadresser, som der sendes mail til og modtages mail fra, typisk logget.

Hvad med eksterne informanter?

Direkte adspurgt omkring loggede mail-korrespondancer er svaret dog lettere mudret. 

"Finanstilsynet ønsker ikke at kommentere sine interne it-sikkerhedsprocedurer i detaljer."

"Jeg kan dog oplyse, at vi tilstræber et meget højt sikkerhedsniveau inklusive kryptering af lagrede data, herunder om email- og internettrafik," forklarer kommunikationschefen. 

Ny ordning på vej

Han peger samtidig på, at der kommer en ny ordning til whistleblowere.

"Med hensyn til whistleblowere kan jeg oplyse, at Finanstilsynet ifølge kommende EU-regulering skal oprette en formaliseret whistleblower-ordning. De nærmere detaljer, herunder om IT-sikkerhed, ligger endnu ikke fast," slutter han.

Af et tilsvarende dokument hos Datatilsynet fra Konkurrencestyrelsen fremgår det i øvrigt, at man her logger e-postadresser på personer, der måtte sende mail til styrelsen.

"Identifikationsoplysninger, afsenders og modtagers e-postadresse, antal indkomne og afsendte e-mails samt indholdet af e-post."

Her fortæller Bjarne Bach Østergaard, der er administrationschef hos styrelsen, at alle logningsdata opbevares hos Statens It.

Han oplyser videre, at Forbruger- og Konkurrencestyrelsen overvejer at indføre et ordentligt whistleblower-system, hvor anonymitet teknisk set kan garanteres.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Nuuday og Telenor vinder kæmpe teleaftaler til det offentlige til en værdi af 1,8 milliarder kroner
SKI har udnævnt vinderne af de to tele- og dataaftaler 50.48 og 02.08, der udgør omkring 14 procent af det samlede offentlige telemarked.
Computerworld
Ransomware-hackere krævede 15 millioner kroner: Betal og kom videre, lød det fra politiet
En fagforening med 1,3 millioner medlemmer blev i 2019 ramt af et ransomware-angreb, hvor hackerne krævede en løsesum på 15 millioner kroner. Myndighederne opfordrede dem til at betale løsesummen, men de valgte en helt anden løsning, og i stedet fandt de fysiske kopier frem og forsøgte at gendanne data.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi
Evnen til at tilpasse sig en verden i konstant forandring bliver afgørende for virksomhedens mulighed for at vækste i fremtiden. Ét af de finansielle håndtag du kan skrue på, er en hel eller delvis outsourcing af it-driften. I e-bogen ”Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi” får du viden om, hvordan din virksomhed kan bruge tilpasningsøkonomi til at håndtere fremtidens krav til it. Vi spørger blandt andet: - Kan din virksomhed skalere og tilpasse sin digitale kapacitet og økonomi? - Har dine kunder tillid til, at du har de skarpeste it-løsninger? - Ville I kunne styrke forretningen ved at give jeres it mere fokus? - Kan I få øget funktionalitet til samme pris? Vi fokuserer på risiko, økonomi, fokus og valg af it-partner, som er fire opmærksomhedspunkter du skal have styr på for at lykkes med at tilpasse virksomheden til at modstå forandringerne i verden.