Det er konklusionen i en ny stor rapport fra GSMA, der organiserer teleoperatører fra hele verden.
I rapporten gennemgår GSMA det europæiske telemarked, der på en række områder adskiller sig fra eksempelvis markederne i USA og i Sydkorea.
"Markedssituationen er fortsat med at blive værre på tværs af det europæske mobilmarked med mere intens konkurrence, der forværrer presset på omsætning og marginer," lyder det blandt andet i rapporten fra GSMA.
GSMA er en interesseorganisation, og rapporten skal derfor ses i det lys. At der sker ting og sager på telemarkedet, er der dog næppe tvivl om.
Ny omsætning opvejer ikke faldet
Årsagen er ikke mindst den priskonkurrence, som vi også har oplevet her i Danmark. Reguleringen af markedet er en anden årsag, GSMA peger på, ligesom også chat-apps som Facebook og WhatsApp kan gøre livet sværere for teleselskaberne.
Den cocktail tilsættes desuden den generelle økonomiske krise, der har præget Europa i de senere år.
"Den stærke vækst i mængden af mobildata og den nye omsætningsmulighed inden for højere data-hastigheder, nye former for indhold og avancerede kommunikationsservices har vist sig ikke at være tilstrækkelige til at opveje faldet i de mere traditionelle omsætninger," skriver GSMA.
Mens de faldende priser på mobiltelefoni og data i Europa har haft den positive konsekvens, at flere og flere mennesker har fået mulighed for at anvende disse teknologier, har konsekvensen for teleselskaberne været, at den såkaldte ARPU (average revenue per user) er faldet med fem til seks procent om året over de seneste seks år.
"Faldende ARPU er gået hånd i hånd med voksende mobilbrug, både sammenlagt og på brugerniveau."
"Konkurrencepresset i Europa forbliver intenst og har medført signifikante prisfald på tale- og dataservices, og priser på både tale og mobilt bredbånd i Europa er nu væsentligt billigere end i USA," lyder en af konklusionerne i rapporten.
Artiklen fortsætter på næste side...